×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
paul_oscher.jpgOvog ljeta točnije 12-tog srpnja,izdavačka kuća Blues Fidelity izdaje album Down in the Delta poznatog gitariste, pjevača, skladatelja, klavijaturiste i svirača usne harmonike Paul Oschera. Samo da Vas podsjetim to je onaj mladi, bijeli klinac koji svira usnjak u bandu legendarnog Muddy Watersa s kraja "60-tih. Dakle, radi se o glazbeniku, bluzeru koji zaista ima što za pokazati i to je i učinio ovim albumom.
Bluz je ""uhvatio"" Paula kada je imao samo 12 godina, već sa 15 godina profesionalno se počinje baviti glazbom.Svira po raznim klubovima rodnog Brooklyna a isto tako stalno odlazi u legendarni ""Apollo Theater"",gdje upoznaje legendarnog Muddy Watersa.

Nakon nekoliko godina kada je Muddy sa bendom ponovo došao u New York trebao je harpistu i na nastupu pozvao je Paula da mu se pridruži. Tom prigodom odsvirali su dvije skladbe "Baby Please Don"t Go" i "Blow Wind Blow" a Muddy je zaposlio Paul Oschera. Tada, za Paula je to bilo ostvarenje svih želja i snova, bio je jedini bijelac u bendu svog idola a svirao je u bendu rame uz rame sa veličinama kao što su: Otis Spann,Sammy Lawhorn i S.P. Leary.

Paul Oscher nastupao je sa Muddy Watersom na američkoj, europskoj i kanadskoj turneji. Snimao je sa bendom u legendarnom Chess studiju u Chicagou. Sve to izuzetno je pomoglo Paulu da stekne toliko potrebnu scensku sigurnost i da se razvije kao glazbenik općenito. Naravno, tu šansu, Paul nije propustio.

Ovakve biografske činjenice potakle su mnoge poznate bluzere da pozivaju Paula kako na turneje, koncerte tako i u studio na snimanje materijala. Pa, tako Paul snima albume sa Johnny Copelandom,Muddy Watersom, Otis Spannom, Luther Johnsonom i Johnny Youngom.
Do sada Paul Oscher snimio je šest albuma i to:
Knockin" on the Devil"s Door,(1996. Vice Roots)
The Deep Blues of Paul Oscher, (1996. Blues Planet)
Living Legends, (2000. Blues Leaf)
Alone With the Blues, (2004. Electro-Fi)
Down in the Delta,(2005.
Blues Fidelity) i
New York Really Has the Blues (Spivey)

Kako bi najbolje predočio Paulov bluz treba odmah kazati slijedeće; Paul Oscher svoj bluz gradi na tradiciji Delta bluza. On ima korijene duboko u Delti Mississppija. Sve to uvjetovalo je Paul Oscherovu tešku i mokotrpnu afirmaciju, bez obzira na sve. Treba kazati da je danas, možda i najteži dio prezentacije bluza, upravo taj tradicionalni odnosno, kako mnogi vole kazati ""klasični"" bluz. Čim se to spomene odmah dolazi do odbojnosti, odmah se pomisli na nešto što je ""teško"" za slušati itd. No,upravo album ""Down in the Delta"" pokazuje da to uopćene mora biti tako.

Svi mi koji volimo bluz u svom izvornom značenju,slijedeći tradiciju poštivanja života i djela legendarnih: Robert Johnsona, Bukka Whitea, Charlie Pattona, Blind Lemon Jeffersona, Son Housea, W.C.Handya i drugih jednako priznatih i poznatih tradicionalistički opredijeljenih bluzera,ovim albumom došli smo na svoje.

Već iz ovog popisa vidi se koliko je Paul Oscher želio ovim albumom potaknuti taj retro ""štih"". Oni koji malo više slušaju bluzere naklonjene ovom tradicionalnom bluzu znaju da je Paul Oscher išao na sigurno i naravno nije mogao pogriješiti.

Paul Oscher albumom ""Down in the Delta""postigao je ono što već dugo nitko nije, kod mene osobno..... inicirao je da sam opet posegnuo za svojim ""starim"" pločama i da su se na mom gramofonu opet zavrtjeli: Doug Quattlebaum,Jimmy Brewer,Huddie Ledbetter,Big Joe Williams, Johnny Young, Big Bill Broonzy, Jimmy Yancey, Victoria Spivey, Rooslvelt Sykes, Sippie Wallace, John Hanry Barbee i stoga da nije bilo ništa više a bilo je treba kazati:"" Hvala Paul!!!!""

Uz Paul Oschera tu su svakako: Corey Harris,Alvin Youngblood Heart, Keb" Mo", Eric Bibb te mnogi drugi tradicionalistički bluzeri, koji svojim bluzom jednostavno žele da se ovaj ""stil"" bluza ne zapostavi, isto tako oni žele parirati ovim jakim,""električarima"", koji praše punom snagom.

Album ""Down in the Delta"" Paul Oscher pokazuje i dokazuje da i akustičari mogu snažno odjeknuti i prašiti bluz, samo na malo drugačiji način. Svi oni koje vole upravo taj tradicionalni i akustičarski bluz albumom ""Down in the Delta"" dobiti će svoju propisanu dozu ""blue notes"", možda i malo preko mjere.
No,od viška glava ne boli; stoga... once again, please!

PREPORUKA:

Svi Vi koji volite akustični,tradicionalni bluz nemojte propustiti ovaj album.
""Down in the Delta"" vratiti će Vas u neka prošla vremena,otvoriti će škrinju,koja je puna prašine, no kada obrišete tu prašinu, pojaviti će se nešto, pojaviti će se bluz koji će Vas svojim sjajem zaslijepiti.

Otkriti ćete blago koje ima neprocijenjivu vrijednost za one koji znaju što je tradicionalni, izvorni i akustični bluz. Paul Oscher je jedan od zaista rijetkih bijelih bluzera čuvara, izvođača, promicatelja i štovatelja ovog jedinstvenog bluz izričaja. Ako ikako možete, NABAVITE album ""Down in the Delta"" Paul Oschera.


Popis pjesama:

01. Driftin" Blues (Brown, Moore, Williams ) 4:55
02. St. Louis Blues ( Handy ) 2:53
03. Blues and Trouble ( Oscher ) 4:30
04. 32-20 Blues ( Johnson ) 2:21
05. Blues Before Sunrise ( Carr ) 5:35
06. Deborah"s Baby ( Oscher ) 2:38
07. Sugar Mama ( Williamson ) 4:07
08. Take a Little Walk ( Lockwood ) 3:02
09. Things Ain"t What They Used to Be ( Ellington~Mercer, Persons) 3:45
10.I"m Goin" Away Baby (Oscher ) 2:47
11.So Lonesome ( Oscher ) 3:31
12.You"re Still My Baby ( Willis ) 3:44
13.What a Friend We Have in Jesus (Traditional) 2:51
14.Georgia ( Carmichael, Gorrell) 4:07