×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ronnie___duke.jpgKada se na jednom albumu nađu dvojica trenutno najboljih bluz gitarista danas, onda je već samo to dovoljno, da se album The Duke Meets The Earl nađe u Vašoj fonoteci. Ovaj album izdala je renomirana diskografska kuća Stony Plain Records. Ako netko slučajno ne zna iza ovog naziva albuma kriju se imena dvojice vrhunskih gitarista danas Duke Robillarda i Ronnie Earla.

Kada je početkom ožujka ove godine objavljen album The Duke Meets The Earl, nastala je prava uzbuna u krugovima poklonika bluza. Naravno, izuzetnom susretljivošću Richarda Flohilla jednog od promotora diskografske kuće Stony Plain kao i glavnog producenta Holger Petersena, ovaj album stigao je na moju adresu, svega 2 tjedna kasnije. Da bi isti, već u travnju bio prvi puta predstavljen u 420.emisiji Rock –Oko, budući da prije, jednostavno nije bilo termina, ( bolje kazati dovoljno medijskog prostora ). Zašto to pišem ? Prvenstveno stoga što prije nisam surađivao na ovoj web stranici i drugo, kvalitetni album nikada nije kasno za predstaviti odnosno napisati tzv. recenziju, mada osobno mrzim tu riječ.

Album ""the Duke meets the Earl"" zasigurno nije običan album, stoga je po izlasku izazvao pravu pomutnju i utrku tko će ga prvi imati, tko ćega prvi emitirati u svojoj emisiji, tko će prvi napisati recenziju i sl. Nadam se da su se svi izredali i da je prošlo dovoljno vremena i da je tek sada vrijeme, da se napiše što mi osobno predstavlja ovaj album.

Album The Duke Meets The Earl snimila su dva najbolja bluz gitarista danas, ta činjenica nije toliko bitna, već je važnije da su Ronnie Earl i Duke Robillard snimili album koji je odraz njihovog trenutačnog feelinga i raspoloženja. Kada se o tome piše treba istaknuti slijedeće - minutaža albuma The Duke Meets The Earl. jednostavno za malo nije bila dovoljna, jer kada se Duke & Ronnie zanesu stvari mogu otići jako, jako daleko....jednostavno sve postaje pitanje pravog raspoloženja i feelinga.

Niti jednom toga zaista ne manjka. Uopće teško je pisati o samom albumu, jer što uopće kazati; nije bilo dobro, ne. Super je, opet nije dobro. Albumu nedostaje ovo ili ono, ma jednostavno sve postaje isprazno i pomalo diletantski.
Album The Duke Meets The Earl svakog imalo ozbiljnijeg poklonika bluza zadivljuje svojom količinom ""blue feelinga"". Duke & Ronnie sve glazbene teme naprosto prosviravaju, dok zadnja skladba na albumu A Soul That"s Been Abused dobiva posebnu težinu, zbog apsolutno božanstvenog vokala izuzetnog i legendarnog Mighty Sam McClaina.

Naravno, moram navesti glazbenike koji su snimili ovaj nadasve nadahnuti album a to su :
Ronnie Earl
Duke Robillard
Mighty Sam McClain vokal na pjesmi 8
Jimmy McGriff - Hammond B3 na pjesmama 4,7
Dave Limina - Hammond B3 na pjesmi 8
Mark Teixeira – bubnjevi
Jesse Williams – električni i akustični bas
Rod Carey – bas na pjesmama 4,8
Matt McCabe - piano
72 minute i 7 sekundi traje ovaj apsolutno moderni pristup bluzu kao glazbenom izričaju, koji povremeno odlazi u jazz vode i ponovo se vraća u bluz i tako kroz gotovo svih osam glazbenih tema.

Oni koji tek uče neka poslušaju temu West Side Shuffle i naučiti će mnogo, kada je u pitanju shuffle. Svi oni koji ne znaju što je soul-blues neka pažljivo poslušaju temu A Soul That’s Been Abused i sve će im biti jasno. Za nas koji volimo bluz tzv. ‘’from the next level’’ ovo je pravo osvježenje, za one koji žele spoznati što je bluz u tzv. slobodnoj formi ovo je izuzetna prigoda. Za one koji tek počinju, ovo je obvezna lektira i smjernica kako bi to trebalo zvučati kroz nekih 20 do 30 godina intenzivnog rada. Za sve druge album ""the Duke meets the Earl"" izuzetan je primjer; što je sloboda u glazbenom izričaju danas, bez ikakvih stilskih granica ili ograda. Jednostavno to je glazba 21. stoljeća.

PREPORUKA:
Jedino što mogu je ... prepisati ono što sam napisao na početku:""Kada se na jednom albumu nađu dvojica trenutno najboljih bluz gitarista danas, onda je već samo to dovoljno, da se album ""the Duke meets the Earl"" nađe u Vašoj fonoteci.""

Više možete saznati na
www.allmusic.com
www.dukerobillard.com
www.ronnieearl.com

Popis pjesama:

01. West Side Shuffle
02. Two Bones & a Pick
03. My Tears
04. Lookin for Trouble
05. What Have I Done Wrong
06. Zeb"s Thing
07. I Need You So Bad
08. A Soul That’s Been Abused

(Stony Plain Records)