×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
02. kolovoza renomirana diskografska kuća Stony Plain Records izdala je album Sweet Lovin’ Ol’ Soul, poznate bluz glazbenice Mariae Muldaur, koji je svojom kvalitetom zapanjio mnogobrojne poklonike tradicionalnog bluza.

Da li je moguće nakon 23. oficijelna albuma naći dovoljno inspiracije i snimiti svoj najbolji album do sada? Da, to je moguće i upravo se to dogodilo, ovoj osobitoj bluz glazbenici.

No, najprije da Vas uputim, tko je Maria Muldaur?
Maria Muldaur rodila se 12. rujna 1943.godine u New Yorku, već sa samo 5 godina zavoljela je country & western glazbu, u ranim tinejđerskim godinama oduševljavala se R&B, i rock & roll-om, a tada je i počela ozbiljnije shvaćati svoju ljubav prema glazbi. Već tijekom ’70-tih Maria Muldaur počela je izvoditi pjesme bazirane na američkoj tradicionalnoj glazbi: ( bluz, jazz, gospel, folk, country, R&B i sl.).

U njezinoj glazbi osjeća se influencija legendarnih bluz diva Victoriae Spivey i Memphis Minnie. Shodno tome i na albumu ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’ osjeća se ta influencija,no danas bi to bilo bolje okvalificirati, kao jedna posveta ovoj legendarnoj bluz divi.

Do 2001. godine Maria Muladur bila je posvećena traženju u glazbi, te se u tom razdoblju posvetila istraživanju u kojem dijelu glazbenog izričaja može najviše dati, bilo je tu jazzy, gospel i R& B albuma, a onda objavila je album ""Richland Woman Blues"" (2001.), te se ponovo vratila u Stony Plain Records i tada je osvojila Grammy za najbolji tradicionalni blues album godine. Od tada Maria Muldaur duboko je posvećena bluzu a na albumu ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’ naprosto je briljirala, no prije samog osvrta na ovaj izuzetan album, evo pregleda njezine diskografije:

1. Maria Muldaur/1974/ Reprise
2. Waitress in a Donut Shop/1974/ Reprise
3. Sweet Harmony/1976/ Reprise
4. Southern Winds/1978/ Reprise
5. Open Your Eyes/1979/ Reprise
6. Gospel Nights [live]/ 1980/ Takoma
7. There Is a Love/1982/ Myrrh
8. Sweet and Slow/1983/ Tudor
9. Live in London/1985/ Stony Plain
10. Gospel Night/1988/ Takoma
11. Louisiana Love Call/1992/ Black Top
12. On the Sunny Side/1992/ Music for Little People
13. Meet Me at Midnite/1994/ Black Top
14. Jazzabelle/1995/ Stony Plain
15. Fanning the Flames/1996 /Telarc
16. Southland of the Heart/1998/ Telarc
17. Swingin" in the Rain/1998/ Rhino
18. Meet Me Where They Play the Blues/1999/ Telarc
19. Maria Muldaur"s Music for Lovers/2000/ Telarc
20. Richland Woman Blues/2001/ Stony Plain
21. Animal Crackers in My Soup: The Songs of Shirley Temple/2002/ Rhino
22. A Woman Alone With the Blues/2003/ Telarc
23. Love Wants to Dance/2004/ Telarc
24. Sweet Lovin" Ol" Soul/2005/ Stony Plain

Mislim da ovaj popis dovoljno govori o kakvoj se vrsnoj glazbenici radi. No, što nam to donosi album ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’, kao prvo ovaj album nikako nije za jednokratno slušanje, osobno mislim da to uopće nema smisla. Album se doima kao cjelina, pa ga kao takvog treba i prihvatiti. Glazbenici koji su surađivali na ovom albumu redom su vrhunski, pa ne treba nikog izdvajati samo ću ih redom navesti:

Maria Muldaur – vokali
Taj Mahal – gitara, vokal i benjo
Fritz Richmond - jug
Suzy Thompson – fiddle
Del Rey – gitara
Steve James – gitara i mandolina
Alvin Youngblood Hart – gitara i vokal
Rowland Salley- bas
Dave Mathews – piano
Pinetop Perkins – piano
Tracy Nelson – vokali
Paul Revelli – bubnjevi
Steve Freund – gitara
Dave Earl – mandolina
Vance Ehlers – bas

Zaista, impozantna glazbena imena, svi zajedno snimili su album, koji već samo nekoliko tjedana po izlasku, svrstan je među najbolja glazbena ostvarenja, kada je u pitanju tradicionalni bluz.

Maria Muldaur ponovo je izvadila jockera iz rukava i plasirala ga svima onima koji vole bluz u svom izvornom obliku i izričaju.

PREPORUKA:
Nakon što višekratno preslušate album ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’, jednostavno doći ćete do spoznaje da se radi o pravom remek djelu. Naravno, albumom ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’ Maria Muldaur još jednom je odala dužno priznanje i poštovanje legendarnoj Memphis Minnie.

Surađujući sa legendarnim Taj Mahalom, Alvin Youngblood Hartom i fantastičnim gitaristom Del Reyom, Maria je snimila album, koji će biti uvršrten u onu škrinju gdje se nalazi neprocjenjivo blago Delete Mississippija. Osobiti biser ovog albuma je učešće koje je dao fascinantni Pinetop Perkins na klavijaturama. Pored ovakvih glazbenika Maria Muldaur jednostavno nije mogla pogriješiti, stoga je potpuno normalno i jasno da je album ‘’Sweet Lovin’ Ol’ Soul’’ pravo remek
djelo. Nešto najbolje što je snimila do sada. OBVEZNO PROVJERITE !!!

Više saznajte na:
www.mariamuldaur.com
www.allmusic.com

Popis pjesama:

01. I Am Sailin"
02. Long as I Can See You Smile/
03. Sweet Lovin" Ol" Soul
04. Ain"t What You Used to Have
05. Lookin" the World Over
06. Empty Bed Blues
07. Tricks Ain"t Walkin"
08. Crazy Cryin" Blues
09. She Put Me Outdoors
10. Decent Woman Blues
11. I"m Goin" Back
12. Take a Stand

(Stony Plain Records)