A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Žice od sna


Bookmark

Data

Released Travanj 2018
Format Albumi
Vrsta Americana / Folk-rock
Dodano Srijeda, 25 Travanj 2018
Žanr Pop-Rock
Length 33:00
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2018
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6079322
Tags

Review

058 stari je pozivni telefonski broj za Split, a to je i grad iz kojega nam ovaj bend dolazi. Njihov nastupni album ''Žice od sna'' ovih je dana izašao u izdanju Croatia Records

Na današnjoj hrvatskoj glazbenoj sceni nema baš previše izvođača i bendova koji njeguju i prezentiraju  glazbeni stil nazvan americana. Za naše podneblje doista je vrlo neuobičajeno izvoditi baš taj stil, a razloga je više... Americana je amalgam američke narodne glazbe. U kemiji, amalgam je tvar stvorena reakcijom žive i neke druge kovine. I to sve izuzev željeza, platine, tantala i volframa. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je amalgam u prenesenom značenju ono što je postalo jedno, učinjeno jednim od najmanje dva sastojka koji ga tvore, čvrst spoj.  Po Klaiću, amalgam je mješavina različitih tvari pa tako i ideja. I da se nadovežem, tu svakako ubrajamo i glazbene ideje, koje se doslovno isprepliću raznim glazbenim žanrovima.

Americana je definitivno nastala čvrstom fuzijom zajedničkih i raznovrsnih tradicija, koje opet čine glazbeni ethos Sjedinjenih Američkih Država. Tu se posebno misli na one glazbene tonove koji se tako spontano spajaju i sastavni su dio američkog naroda i tradicije.  Pri tome, to se poglavito misli na country, R & B, blues, ali i rock n' roll te i na druge vanjske utjecaje. Americana, kako je definira American Music Association, moderna je glazba koja uključuje elemente različitih glazbenih stilova koji su uglavnom akustični: američka ''roots'' glazba poput  countryja, roots-rocka, folka i bluegrassa, što u konačnici daje taj osebujni ''sound'' i to na krilima brojnih već spomenutih glazbenih stilova. Iako je u principu ovaj glazbeni stil primarno akustičnog karaktera, americana često koristi i struju.

Split, Dalmacija i americana nisu baš uobičajen spoj; čovjek bi očekivao klapsko pjevanje, galeba, more, sunce, gradele i crno vino, kad ono... od svega toga ništa. Branko Mamut (gitara) i ekipa koja radi pod imenom 058 (trenutnu postavu čine još Nera Šulentić kao vokal, Predrag Lovrinčević  na usnoj harmonici i vokalu, Ivan Cinotti na gitari i kao back vokal, producent i snimatelj, zatim Nikša Orlandić za bubnjevima i Zvonimir Šulentić na bas gitari) prezentiraju nam suvislo, s puno šuga, ovaj glazbeni izričaj, koji nije tako jednostavan kao što se na prvo slušanje čini. Naime, sve je to u stilu la la la la la, ''laid- back'' glazbena podloga tipa J. J. Calea i baš u tome je caka, jer koliko god se spomenuti Cale sluša, on nikada ne dosadi. Ta svirka ima zapravo vrlo pragmatičnu moć. Kada to preslikamo na rad 058 dobivamo isti efekt. Već na ovu moju konstataciju vrijedi usmjeriti vašu pozornost i bilo bi dobro provjeriti o čemu se tu radi. 

Bend je osnovan 2012. i do sada polako ali sigurno osvajaju publiku gdje god nastupaju; njihova glazba je spontana, rasplesana i pjevna. Njihov ''mekani'' sound nije ''ljiga'', već dapače, ima ''ono nešto'', rekao bih da je više sofisticiran, da je pristupačan i slušljiv. Ta tzv. ''laid –back'' svirka zapravo je prilično opasna i opaka, jer morate jako paziti da ona jednostavno ne postane – dosadna. To stalno plesanje na rubu između ''good" i "bad'' ima svoje čari ali može biti itekako opasno. 058 ovim albumom pokazali su da su ostali na toj  dobroj strani. A  svakako da posebni štih cijelom albumu, osim Nerinog vokala, daje impresivna svirka ''usnjaka'' Predraga Lovinčevića – Lovre (koji svakako spada među pet majstora ovog malog ''vražjeg'' svirala u Hrvata). Naravno , od svega ne bi bilo ništa da i gitare Tomislava i Branka točno znaju što treba a i ritam sekcija Tonija i Željka cijeloj ovoj glazbenoj priču daju taj konačni  obol. Na vokalima se Neri jednako tako pridružuju Tomislav i Lovre, pa sve to zajedno daje jednu upečatljivu raznolikost ovom albumu.

S druge pak strane, ako naizmjenično slušate pjesme, zapravo prijašnje singlove – "Vrijeme", "Ljeto", "Nova priča", "Kiša", "Čudo", "Bijeg"  i naslovnu "Žice od sna", pa tome pridodate novi singl  "Mala zvijer" – vaš ugođaj će biti potpun. I doista možete uživati slušajući ali i njegujući  ovaj za naše podneblje neuobičajeni glazbeni stil .

Svoju potvrdu kvalitete bend je dobio od publike i službene kritike iz samoga srca Amerike, iz Teksasa, gdje su dostojno predstavljali i promovirali Hrvatsku. 'Žice od sna" je album koji će ovom splitskom bendu biti značajna inicijalna snaga za daljnje djelovanje, ali i osvajanje šireg dijapazona publike i to svojim eklektičnim i zavodljivim glazbenim stilom. Rekli bismo, tko voli, nek' izvoli!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2825

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici