A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2021
Format Albumi
Vrsta Garage rock / Rock and roll
Dodano Četvrtak, 06 Svibanj 2021
Žanr Rock
Length 45:00
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Tags Šetači

Review

Kad ili ako govorimo o splitskoj glazbenoj sceni, u prvi plan i kolektivno sjećanje obično se nameću lakonotni, zabavnoglazbeni izvođači i autori stasali u okvirima ili na valovima duge festivalske priče s Prokurativa. Poštenijem dojmu nije pomoglo ni to što su se vrsni autori poput Gibonnija, Nene Belana ili Dine Dvornika, kao i prije njih po mnogo čemu jedinstveni Toma Bebić, također naslanjali na festivalsku scenu i njezinu "infrastrukturu". Zato svako nabrajanje rock-bendova koje je iznjedrio najlipši grad na svitu (p)ostaje disciplina rezervirana za znalce i sladokusce sposobne i prije svega voljne pročeprkati dublje od općih mjesta tipa Metak ili – ajde da spomenem i njih – Osmi putnik.

Ostajem u domeni tipičnije rock glazbe pa zato i izostavljam iz jednadžbe odavno priznate i poznate institucije poput TBF ili mekša srastanja Daleke obale, a preslušavajući prvi album već godinama aktivnih Šetača, vrlo mi se brzo nametnulo pitanje koliko će se sve ovo iz uvodnih pasusa nakon tog albuma promijeniti. Pa, otvoreno, na prvu, sudeći po onom što nam "Galaksija" na CD-u i vinilu nudi, na žalost vrlo sam skeptičan u ikakve bitne pomake.

Bend aktivan već dulje od desetljeća, Šetače danas, uz autora pjesama, pjevača i gitarista Božu Gabrića, čine gitarist Denis Matan, bubnjar Toni Banov, basist Toni Gunjača i Mislav Norac na saksofonu kao karika koja daje taj svojevrsni dodatni štih. Bazirajući svoj zvuk na glasnim i jasnim rifovima koji podjednako duguju novom valu s početka osamdesetih i suvremenijim recepturama, ova vrlo entuzijastična ekipa praši beskompromisni rock kakvog i danas, nakon tolikih pokapanja te zapravo stalno evoluirajuće glazbene priče, treba svaka scena koja drži do sebe. A što točno cijeloj štoriji donosi Gabrićev bend? S vokalom koji počesto vuče asocijacije na Majke, odnosno, Gorana Bareta, ali uz osjetno tanje tekstove, te svirkom kojoj ne nedostaje energije i zdravog bijesa, prošaranom utjecajima na potezu od Azre i Filma do perjanica domaćeg rocka devedesetih, Šetači se doimaju – barem na prva slušanja – poput svojevrsne sinteze, ali nova slušanja otkrivaju dovoljno toga da ih se ne otpiše kao puke entuzijaste ili, ne daj Bože, jeftine kopije.

Ne, "Galaksijom" šeće jedan vrlo suveren bend, možda čak i preuvjeren u sebe. Ekipa sposobna kroz 45-ominutni format albuma skladno provući i garažnu žestinu i bluzerski vez, društveno angažirane ("Razum", "Teatar apsurda", "Pitanja", "Stranac u vlastitoj zemlji") i ljubavne ("Cilu noć", "Između nas") teme, na dijalektu, ali ne i ukalupljena u svoje mjesto radnje. Glazbenici koji bez potrebe za pozom iznose svoj kreativni (s obzirom da snimke datiraju još od 2017., prilično dug) trenutak. Gostovanje Saše Antića na "Teatru apsurda" pak nije toliko efektno koliko je mogući, lokalnom kolegijanošću vođen marketinški alat, ali dovoljan i da osvježi zvučnu sliku albuma, koja je, postavljena na muskulativnu ritam-sekciju, vitalna koliko i pravocrtna, asketska koliko i slojevita.

Tekstovi su ipak, uz vokal koji mjestimice kao da se isuviše trudi biti što rokerskiji, ono gdje Šetači nude najmanje toga intrigantnoga, pri čemu su zanimljiviji ili bar maštovitiji kad se odmaknu od komentiranja svagdana. A upravo spomenuta "preuvjerenost" te manjkavosti ublažava, jer ovo je bend koji je nakon godina i godina rada konačno odlučio tu i ostati, napokon dokumentirani. "Galaksija" je pritom pokazna karta, tek ulazak na osvjetljenije pozornice, autorski i izvedbeno, koliko i po diktatu samog žanra u kojem se realizira, možda prehermetična za zvučniji istup. Međutim, ako je to cijena koja ide uz trud i ako taj isti trud već nakon završnog takta albuma gleda prema usavršavanju i napretku, sve utrošeno na ovih jedanaest pjesama itekako (će) se isplati(ti). Pa onda i nadaleko čuti.

 

Toni Matošin

Hits 1920

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima