A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Cycle Continues


Bookmark

Data

Released Lipanj 2023
Format Albumi
Vrsta / Jazz-rock
Dodano Utorak, 12 Prosinac 2023
Žanr Jazz
Length 39:30
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2023
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6166657
Edition details objavljeno: 23.6.2023.; snimano: 2022.
Tags Croatia Records Hrvoje Šenjug & The Bypassers Hrvoje Šenjug The Bypassers

Review

Nisam neki veliki znalac, ali već od prve milisekunde moje uši bile su full usmjerene na ono što dolazi iz zvučnika. Rock, jazz, klasika, fusion, psihodelija, world i underground music, jednom riječju - glazba. Iz zvučnika teče doista izvrsna glazba. Kako nisam stručnjak teško mi je odrediti žanr pa ću pisati da ono što čujem, što upijam i u čemu uživam. Da je to glazba, da je to ono što moje unutarnje biće drži budnim i što u njemu potiče samo ono najbolje.

Čudio sam se kako je trebalo proći gotovo devet mjeseci da ovaj album postane dio moje fonoteke. Sada kada je u njoj više nema nazad, neka se što više sluša, jer ovo je glazba za slušanje, da čovjek, slušatelj, svako malo zastane i ustvrdi "ljudi kako je ovo "cool"".

"The Cycle Continues" objavljen je 23. lipnja 2023. godine od strane diskografske kuće Croatia Records, a iza svega su sjajni Hrvoje Šenjug & The Bypassers.

Da, znam, niste čuli za njih i niste ih slušali. Ma nema veze, tek sada ćete čuti za njih, za njihov glazbeni svijet u kojem se na ovom albumu vrte kroz 7 skladbi, kao na 7 kontinenata i kao da nas svojim rijekama nota, tonova i akorda vode na impresivni rafting, a svi znamo koliko on može biti uzbudljiv, pa i opasan ako mu niste vični i ako ne poštujete tu rijeku nota, tonova i akorda. Melodije za one koji ih ne poštuju nisu nimalo bezazlene i mogu od vas samih napraviti štošta. Možda se čudite zašto pišem na ovakav način? Razlog je samo jedan, a to je da se ne zaletite i onda ostanete na čistini, a oko vas je samo ono što čujete u, npr. skladbi ''Mr.Psycho'', koje se, btw., ne bi posramili niti Pinkači u svojoj ranijoj fazi, sve tamo do dupljaka ''Ummagumma''.

E sad, kao slušatelj svakako želim naglasiti da albumom “The Cycle Continues” doslovno teče glazba i da u toj i takvoj glazbi se provlače gudačke linije kontrabasa, uporabljuje vibrafon, spaja klasična rock postava, (gitara, bas i bubanj), koja nam opet nudi nevjerojatni spoj klasike i rocka. Stoga poslušajte nekoliko puta za redom kompoziciju "Gone" i vjerujem da ćete vjerojatno ostati bez teksta.

Definitivno "The Cycle Continues" nudi nam impresivni glazbeni sadržaj, koji će one istinske glazbene znalce vjerujem oduševiti, a to je zapravo i kompletna namjera ovog albuma, da vas drmne u glavu i da se zapitate: "ček, ček, ček ... što to ja čujem, što to ja slušam, gdje sam bio do sada da sam tek sad došao do albuma “The Cycle Continues”". Ma, zapravo, nema veze osobno posebno uživam kada ovako iznenada pred mojim slušateljskim bićem osvane ovakvo ''sunce na prozorčiću'' u poplavi svega i svačega. Osobito u ovo predblagdansko vrijeme ovo je pravi poklon za sve one koji vole dobru i kvalitetnu glazbu. A možda je i skladba ''Childhood'' najbolji primjer onoga što vam nudi kompletni “The Cycle Continues”.

Autor glazbe je Hrvoje Šenjug (električna gitara), uz nadahnut doprinos ostalih članova benda, Jure Hercega (električni bas i kontrabas) i Renata Palatinuša (bubnjevi i vibrafon). Ova trojka doslovno će vas osvojiti i pomesti svojom ekspresivnom fuzijom različitih glazbenih stilova kroz ovih ponuđenih sedam glazbenih destinacija i to osobito u vidu interpretacije. Uzmite si malo vremena, mira, pripremite si neki napitak, opustite se i krenite na još jedno izuzetno zanimljivo i raznoliko glazbeno putovanje. Ako osjetite nemir u naslovnoj skladbi albuma “The Cycle Continues”, neki mir i utočište, sklonište od svega pronaći ćete u ''Cheep Is Your Bribe''. Ako vas odmah na početku strefi ''Zumba Jam'' svojim rockerskim riffom i ugođajem, prebacite se odmah na jazziranu ''Nebula'', koje me uvijek odvede u one predivne glazbene sfere moje mladosti od na svom početku razmahanih Leb i Sol pa do apsolutno jedinstvenih King Crimsona.

Band je osnovan prošle godine s ciljem stvaranja i prezentacije autorske glazbe, što ovim glazbenicima nije nikakav problem budući da su svi diplomirali na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Hrvoje je završio studij klasične gitare, Jure studij kontrabasa, a Renato studij udaraljka. E, sad rekli bi ''šara je v žepu'', i to je apsolutno ok, ali sa svoje 63 godine života i nekog iskustva moram napisati slijedeće, obrazovanje je bitno, ali nije presudno. Da bi izvodili ovakvu glazbu morate imati još ''ono nešto'', jer inače ispadate štreber, a ova trojica ''mladih'' glazbenika bez i trunke omalovažavanja zbog godina starosti definitivno NISU štreberi. To je i razlog što je njihova glazba, ali i prezentacijska forma duboko njihova, osobna, što se oni u toj i takvoj glazbi stalno igraju i istražuju i što će ih takav pristup nadam se odvesti jako, jako daleko!

Preporuka

Ovo je tek početak, radi se o nastupnom albumu “The Cycle Continues” osebujnih glazbenika koji djeluju po imenom Hrvoje Šenjug & The Bypassers. Osobno, sada kada sam upoznao ovaj bend, preslušao i više od 30 puta ovaj nadahnuti album, ono što ću vam napisati kao preporuku je sljedeće: Jedino što sada želim je da ŠTO PRIJE ČUJEM ovaj bend UŽIVO! Toliko od mene!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2730

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGlenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu