A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2015
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 17 Travanj 2015
Žanr Rock
Length 33:56
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details Objavljeno: 30.3.2015.; produkcija: Hrvoje Nikšić i And the Kid; snimano: uživo u studiju
Tags And The Kid Hrvoje Nikšić

Review

Nepunih godinu i pol nakon prvijenca "Factories", bend koji uopće ne zvuči hrvatski vraća nam se novim albumom. "Grand Mal" ponovno zvuči kao da je nastao mnogo, čak mnogo zapadnije od nas, ali ovo ne spominjem kao odliku – bar ne automatsku – a ni kao dobrodošlu osobinu, kako nerijetko pametniji od same pameti znaju postaviti stvari. Momci iz And the Kid jednostavno dobro zvuče na engleskom. Bez prenemaganja, kako vokalno, tako ni glazbeno. Bez naglašenog apetita. Bez koncepta u prvom planu. Bez forme iznad sadržaja. I da ne duljim…

Četveročlani zagrebački kolektiv okupljen u klasičnoj postavi vokal-gitara-bas-bubanj nastavlja svoju misiju stvaranja kvalitetne rock-glazbe socijalne tematike, pri čemu zvuče dovoljno uvjerljivo i samosvjesno da vječnu kritičarsku potrebu za nalaženjem poveznica s poznatijim kolegama čine apsolutno nepotrebnom. "Grand Mal" u svojoj lirici ima aspiracija da bude kroničar vremena i prostora, ali se – možda i zbog pjevanja na engleskom – nameće prije i iznad svega svojim glazbenim teksturama nijansiranim bojama alternativnoga rocka novije ambalaže. Njihova svirka je ne samo solidna i precizna (a album je sniman uživo u studiju), već opipljivo prenosi žar kojim Starki, Ivan i Pavle cijede svoje instrumente, dok Mali za mikrofonom iz svojih glasnica izvlači odličan vokal, možda najzaslužniji za tako "bjelosvjetski" zvuk benda, vokal koji će vas podsjetiti na više imena bez da ijedno uzmognete bezrezervno istaknuti.

Početni rafali i glas koji se lomi preko vlastite snage u uvodnoj "Revolution at Home" na prvu će vas uvući u svijet And the Kid, taman dovoljno zacrtavši trasu koliko je učinivši i nikad dovoljno predvidljivom. "The Western World" će razmazati paletu zapljusnutu prethodnicama, a dok dođete do singla "Burn Night", objavljenog par tjedana prije izlaska albuma, dobit ćete do detalja definiranu i čistu svirku koja neće iznenaditi ni posve "amerikaniziranom" "Unemployed, But Still Busy". I iako će vam se učiniti da ste tu negdje osjetili kako se formula istrošila, s "Half Human / Half Happy" će vas još jednom razdrmati i zaključiti priču u rafalima "Oppression". E sad, nisam čistunac s imperativima za pjevanjem na hrvatskom, ali imam osjećaj kako bi ono što izvikuju kroz pjesme daleko, ne samo lakše, nego i uvjerljivije, prenijeli na svom jeziku. Uostalom, baš zbog tematike tako bi bili bliži našem svagdanu, koliko god ipak, na koncu, kritika potrošačkog društva i prevlasti kapitala nad ljudskošću bila univerzalna poruka.

No, da ne umlatim praznu slamu, "Grand Mal" je sažet, taman koliko treba žestok, pošten album. Djelo benda koji zvuči zrelije i uvjerljivije od nekih starijih i iskusnijih kolega. Kao proizvod čiste želje za sviranjem i kanaliziranjem svega što im okuplja pozornost, ovo je vrlo uvjerljiv iskaz benda koji se svjesno drži dalje od fokusa celebrity-kulture, te je kao takav idealan poziv na skoru, vjerujem, žestoku koncertnu promociju.

"Grand Mal" možete besplatno skinuti s njihove bandcamp-stranice.

Toni Matošin

Hits 1734
Factories « Factories And The Kid Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici