facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Shadows and Reflections


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / American Popular Song
Dodano Ponedjeljak, 16 Listopad 2017
Žanr Pop-Rock
Length 44:53
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number 538310842
Edition details objavljeno: 22.9.2017.; produkcija: Mike Stevens i Jo Webb (dodatna produkcija); snimano: Sheen Lane Studios (London), Magical Thinking Studios i The Old Malthouse Studios
Tags Mike Stevens BMG Marc Almond Jo Webb

Review

Marc Almond nije poznat po mnoštvu oktava koje pokriva njegov glas, no ipak, u njemu ima nešto posebno, nešto što privlači i tjera da slušamo riječi, uvlači nas u situaciju i, poput frulaša iz Hamelina, vodi u svoj svijet. ukratko, ono što je Jacques Brel bio za francusku šansonu, to je Marc Almond za britanski pop. Njegov čvrsti glas i ekspresivna interpretacija pogotovo dolazi do izražaja dok pripovijeda o drami o kojoj pjesma govori.

Plodan umjetnik koji često izdaje albume (posljednje desetljeće u prosjeku izdaje album godišnje) ove godine odabrao je zvukove svoga djetinjstva, pop 60-tih (Almond je rođen 1957.)  i to njegovu manje poznatu stranu. Navodeći da nije želio raditi  obrade standarda koje su svi već ionako obradili, Almond je odabrao manje poznate pjesme tragično-ljubavne tematike i od njih složio priču. Činjenica da nije odabrao poznate stvari išla je ovdje Almondu na ruku jer je mogao svakoj od njih utisnuti svoj pečat. I zaista, cijeli album ima prepoznatljivo almondovsko ozračje; uglazbljeno pričanje priča, osjećaja i frustracija. Još jedan razlog za preporuku je i taj što, iako emocionalne tematike, Almond ne upada u zamku sladunjavosti, optužbi i jadikovki. Njegov izričaj je konstatacija težine situacije i jačine osjećaja, no koliko god da se čini shrvajuća, njegov čvrst i odlučan glas ukazuje na osobu koja zna svoju vrijednost i koja se poput feniksa uzdiže iz ljubavnog pepela. Pjesma “Not for me” tipičan je primjer te unutarnje snage.

Uz jedanaest obrada, dvije pjesme na albumu čisti su instrumentali, a još dvije su potpuno nove.Tematski, album počinje i završava u jednom stanu čiji vlasnik je doživio ljubavni brodolom. Sve između pjesme su koje se u engleskom svijetu skupno nazivaju “torch songs” tj. sentimentalne ljubavne pjesme u kojima izvođač oplakuje neuzvraćenu ili izgubljenu ljubav. Dakle, ljubavna drama i Marc Almond - recept za večer uz maramice.

Određenu eleganciju cijelom albumu daje orkestar što je trenutačno vrlo prihvaćen, čak poželjan način obrade pjesama, uglavnom među Marcovom generacijom (npr. ABC koji je ove godine bio u Hrvatskoj), no i mlađim interpretatorima (kod nas Marko Tolja).

Antonija Jelić

Hits 819

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42