A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Swedish Pop/Rock / AM Pop / Europop
Dodano Ponedjeljak, 08 Studeni 2021
Žanr Pop-Rock
Length 37:07
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država Europa
Etiketa Polar / Universal
Catalog Number 00602438885800
Edition details objavljeno: 5.11.2021.; producent: Benny Andersson; snimano: 1978., 2017. - 2021. - Riksmixningsverket, Stockholm
Tags Universal ABBA Polar Benny Andersson

Review

Izuzevši religijskih svetinja, spominjane onih svjetovnih zahtjeva istančan pristup u biranju riječi s kojima ih se ili kudi ili obožava.

Recite tako pripadniku Torcide da je Hajduku nedostižna misija osvajanje prvog mjesta, imati ćete gadan problem.

Isto tako će vas štovatelji, obožavane od mnogih, švedske pop mašine na tvrdnju da je njihovo vrijeme prošlo svršeno vrijeme, posprdno ignorirati.

Dakle, nakon 40 godina zatišja ABBA se vraća na svjetsku glazbenu scenu novim albumom. 40 godina je prošlo od zauzimanja primarnih globalnih pozicija u pop glazbi, ostavljanja neizbrisivih tragova u općoj glazbenoj i filmskoj kulturi. Ponosni Šveđani itekako su bili svjesni svog, gotovo epskog stvaranja kvalitetne pop glazbe kroz, rekao bih, udžbeničke harmonijske i melodijske postulate u srazu sa čudovišnim hibridima koji su tada, a danas naročito dobrano poremetili krhu ravnotežu između kvalitete i smeća.

Prva asocijacija i prije slušanja 10 pjesama (od kojih su neke starijeg datuma) pretpostavlja da će u pitanju biti kombinacija ispolirane nostalgije i (možda nerealnog) očekivanja pojave svježih glazbenih trendova.

BB (Benny Andersson i Björn Ulvaeus) bez ikakve dileme tvore jedan od najproduktivnijih, najtalentiranijh dvojaca u povijesti suvremene glazbe, uz naravno, dvojce McCartney-Lennon i Jagger-Richards. Nerijetko se postavljalo pitanje tko je zaslužniji za zauzimanje najviših pozicija, spomenuti kompozitorski dvojac ili AA (Agnetha Fåltskog i Anni-Frid Lyngstad) čiji su anđeoski glasovi, bilo pojedinačno ili u duetu nepatvoreno dočaravali melanholiju ili ushit.

A jedini odgovor sadržan je u neviđenoj simbiozi AA i BB.

Što nam dakle donosi ovaj „mladić“?

Očekivano teško breme obzirom na kapitalce poput „Dancing Queen“; „I Have a Dream“; „Mamma Mia“; „Knowing You, Knowing Me“; „Fernando“; „S.O.S“; „The Winner Takes it All“; „Money,Money,Money“; „Thank You for the Music“....

Je su li svi ti zubatci, škarpine, ugori odavno izlovljeni pa su ostale samo srdele?

Mišljenja sam da su na albumu zastupljeni svi elementi njihovog prepoznatljivog, teškog za kopiranje koncepta koji je mnogima donio zadovoljstvo, sreću i uživanje. BB su otvoreno kazali da ne žele nikakav update njihove baštine, ignorirajući pritom bilo kakve glazbene napretke ili trendove, ostajući čvrsto na svojoj bezvremenskoj glazbenoj stazi, drskom izazovu ostatatku svijeta. Može se iz toga izvući zaključak da pjesme predstavljaju manje iznenađenje u odnosu na samu činjenicu okupljanja starih prijatelja. Generalno kazavši materijal ima smireniju atmosferu, teško će se pronaći rasna plesna atmosfera kao što je bila naprimjer u „Voulez Vous“. Donekle je prisutna u Irskim bojama obojenoj „When You Danced With Me“, te u sestri blizanki „Dancing Quenn“ zvanoj za ovu priliku „Don't Shut Me Down“. A prvo mjesto za plesni ugođaj pripada „Just a Notion“ sklopljenoj od viška materijala s „Voulez Vouz“ kojoj je nadodana nova orkestracija, pa tako i novi život.

Otvaranje njihove glazbene vremenske kapsule pripada prekrasnoj emotivnoj baladi, pilot singlu „I Still Have Faith in You“ sa poslovično dobrim i zrelim vokalima uz primjerenu elegičnu orkestraciju i mnoštvom nezaobilaznog šarma.

Je li „Keep An Eye On Dan“ totalna reminiscencija na „S.O.S“ procjenite sami, ovakve pjesme uvijek je gušt pronaći i slušati.

Album završava pametno odabranim patetičnim valcerom „Ode to Freedom“ prepunim ABBA zaštitnih sokova čije ispijanje vraća nostalgiju na neka prošla svršena i bolja vremena.

Mišljenja sam da ovo nije jeftino stjecanje pomalo izgubljenih, ali ne zaboravljenih pozicija; ovo je apsolutno pošteno posložen zbir pjesama sa ugrađenim „čipom“ za objektivno raspoznavanje kvalitetne pop glazbe.

Na svakom putovanju potrebna je prtljaga. Je li ABBA na svom posljednjem putovanju (izjavili su da im je ovo definitivno posljednji album) upakirala i višak?

Moglo bi se to konstatirati, jer da su kojim slučajem išli na varijantu proširenog EP-a, sa 4-5 zaista potentnih pjesama, nešto slično kao što je Gibonni napravio na „Po ure“ onda bi ovaj uradak (po mom skromnom mišljenju) bio zapamćen kao logičan, punokrvan i legitiman završetak jedne herojske sage.

Đorđe Škarica

Hits 1202

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski