A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2006
Format Albumi
Vrsta Britpop
Dodano Srijeda, 06 Travanj 2011
Žanr Pop
Length 44:18
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2006
Država UK
Etiketa Parlaphone / Dallas Records
Edition details Producenti: Chris Potter, Richard Ashcroft. Bonus DVD: 1. Keys to the World (intervju), 2. Break the Night With Colour (live video), 3. Why Not Nothing? (live video), 4. Words Just Get In the Way (live video), 5. Break the Night With Colour (video).
Tags

Review

Nakon raspada matičnog benda Verve činilo se kako Richardu Ashcroftu ništa ne polazi za rukom. Alone With Everybody imao je svojih dobrih trenutaka ali gledano općenito nije bio izdanje vrednije veće pažnje, Human Conditions ispao je previše samodopadan i ispunjen romantičnim osjećajima prema supruzi da je i najsenzibilnijim dušama to bilo previše. S druge strane dolazi nam Keys To The World, album koji osim osjećaja daje više.

Keys to The World je ispunjen lijepim notama, aranžmanima s ukusom, dobro izabranim sampleovima, finim izmjenama raspoloženja i ugođaja te dobrim osjećajem za ritam. Richardov glas zvuči izvrsno, bolje nego ikad (dobar primjer je prelijepa balada Break The Night With Colours), a čitav album odiše izvjesnom stabilnošću i usredotočenošću na glavnu stvar i misao vodilju. Richard je uvijek isticao kako glazbom želi mijenjati svijet i kako je to uistinu i moguće. Ovim albumom želio je dati svoj doprinos da stvari krenu na bolje razočaran politikom svjetskih moćnika, ratom, gladi siromaštvom. Pjesme koje svojim naslovom odaju takav stav su, naslovna, Keys To The World i Music Is Power. No to su ujedno i skladbe koje govore o osobnim iskustvima i ljubavi, o bezvremenosti i snazi melodije... "if the melody’s timeless, it won’t let you down".

Jedan od elemenata koji je itekako bitan da je kvaliteta albuma u odnosu na dva prethodnika znatno podignuta je raskidanje dosadašnjeg ugovora sa diskografskom kućom Hut i potpisivanje ugovora za prestižnu diskografsku kuću Parlaphone. Ta promjena je bila nužna za osobu koja u glazbi vidi sve i koji slijepo vjeruje kako je od rođenja bio predodređen da bude tekstopisac i glazbenik.

Specijalno izdanje albuma sadrži dodatak u obliku DVD-a na kojem se nalazi interview s Ashcroftom u kojem nam on objašnjava kako su nastale pojedine skladbe te što nam s njima poručuje. Snimka intervjua izmiješana je isječcima iz spotova te scenama sa snimanja video spota skladbe Break The Night With Colour koji se također može pogledati na ovom DVDu kao zaseban dodatak. Uz intervju i jedan glazbeni spot DVD nam nudi i izbor od tri skladbe snimljene za vrijeme koncerta u Kraljevskom koledžu u Londonu. Skladbe koje su odabrane za ovo izdanje jesu: Break The Nights With Colour, Why Not Nothing i Words Just Get In The Way.

Malo je albuma koji nemaju svoje slabe trenutke. Kod Keys To The World ja sam ih pronašao u skladbama Why Not Nothigh – sam uvod skladbe djeluje prilično odbojno –  zatim folkerski začinjenoj Sweet Brother Malcom i presladunjavoj Why Do Lovers. Ostatak albuma je prilično dobar i odgovarat će gotovo svačijem ukusu. Uostalom, Richard je i sam naveo da je kod stvaranja ovog albuma pisao glazbu zamišljajući različite ljude koji bi ju mogli slušati i zavoljeti. Tako da na koncu samo mogu reći da će biti malo onih kojima se skladbe poput navedenih Keys To The World i Music Is Power odnosno World Keeps Turning te Cry Till Morning neće svidjeti.

 

Dragutin Andrić

Hits 950

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiBuč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans


Gretta Iluzija ili povratak u stvarnost, nadam se drugome