facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
At The Apollo

Bookmark

Data

Released Studeni 2008
Format Video
Vrsta Rock / Indie rock
Dodano Četvrtak, 01 Prosinac 2011
Žanr Indie
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Domino
Edition details Producent: Diarmid Scrimshaw / Datum objave: 3. 11. 2008.
Tags

Review

Live nastupi i Arctic Monkeys uvijek su išli ruku pod ruku, još od povijesne najave Don't believe the hype, pa ne treba čuditi što je svirka u manchesterskom Apollu rezultirala skroz dobrim i malo neobičnim DVD izdanjem. Materijal je napravio Richard AyQade i uopće se nije zamarao dočaravanjem dvoranske atmosfere. Umjesto toga odlučio je statičnom kamerom iz ograničenog broja kuteva fokusirati glavne protagoniste predvođene Alexom Turnerom u bijelom puloveru s V-izrezom kojeg uvijek nekako prvo uočavamo, prije gitare i svega ostalog.

Super da se Ayoade odlučio za malo suptiliniji pristup, jer je time stvorio jasan kontrast između vizualnog doživljaja i eksplozivne muzike benda, čime je samo pojačao vrijednost zvuka. I sad, sve ovo zvuči kao da se uopće nije manipuliralo situacijo i da je čitav film skroz dokumentaristički. Ali možda je intervencija i više nego što nam se čini na prvi pogled. Na to nas upućuje ono raspadanje jednog kadra na više različitih vizura koje se pojavljuje s vremena na vrijeme. Pa onda blaga progresija od naglaska na pojedinim članovima benda u prvom dijelu koncerta, do težnje da se obuhvati bend kao cjelina u nastavku. I veća uloga svjetlosnih efekata na kraju koji su u početku samo funkcionalnog karaktera, kao uostalom i boja.

Zanimljivo je to da spomenute blage promjene u razvoju filma bend svojim gardom uopće ne prati. Od početka djeluje jednako čvrsto kao i na kraju, i to u svim svojim segmentima, s posebnim naglaskom na bubnjaru s čijim leđima koncert starta, i frontmanu koji u finalu demonstrativno baca čisto pristojnu gitaru nježno poručujući publici da je umoran i da se ne vraća na bis, što je okej, jer svatko ima svoje granice.

Izbor pjesama za koncert je savršen. Tu su sve stvari koje volimo, izvedene na više nego solidan način. Pogotovo one poput When The Sun Goes Down koje u napetoj komunikaciji s publikom dodatno dobivaju na svojoj već dokazanoj kvaliteti. Turner izgleda i zvuči odlično, maksimalno je koncentriran, ne da se smesti, i mnogi bi mogli od njega učiti kako se stoji za mikrofonom (nikad nisam mislila da ću tako nešto reći za tog tipa).

I Arctic Monkeys stvarno jesu sjajan bend. Dobro - ja to kažem kao netko tko se muzikom prvi put zarazio s Definitely Maybe, ali vjerujem da ni objektivno nisu puno lošiji.

Zato...obavezno pogledati, bez puno zašto.

Marina Vukman

Hits 612

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42