facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
21


Bookmark

Data

Released Siječanj 2011
Format Albumi
Vrsta Soul / Neo Soul / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 25 Svibanj 2011
Žanr Pop-Rock
Length 48:12
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2011
Država UK
Etiketa XL Recordings
Catalog Number XLCD 520
Edition details Datum objave: 19. 1. 2011.; produkcija: Jim Abbiss, Adele Adkins, Paul Epworth, Rick Rubin, Fraser T Smith, Ryan Tedder i Dan Wilson; snimano: svibanj - listopad 2010. Malibu, Hollywood i Denver i London
Tags Rick Rubin XL Recordings Adele Fraser T Smith Paul Epworth Ryan Tedder Jim Abbiss Dan Wilson Adele Adkins

Review

Ono što nikako nije uspjelo Duffy s drugim albumom, to je uspjelo Adele, zapravo – Adele je s 21 napravila upravo ono (možda se još ne vidi cijela slika ali će vrijeme pokazati) što je na drugom albumu napravila Amy Winehouse: nadobudna i talentirana Amy zakucala je svoje ime u glazbenu povijest u tolikoj mjeri da koju god glupost (privatno) napravila i koliko god se ubila od cuge i droge i isfušarila na nastupima, nitko živ to ne uzima kao bitno. Naravno mislim na renome koji si je složila u glazbenoj industriji, što od publike što od kolega glazbenika.

Adele izgleda nema baš tako problematični karakter i takve afinitete (ako je vjerovati medijima navodno je ipak ozbiljno cugala oko prvog albuma) ali definitivno ima glaščinu, zanimljivu facu (OK stas nema) i sjajan autorski pečat. Već je prvi album uvršten u obaveznu lektiru blue eyed soula, a bio je dobar (ono plus trica/minus četiri od mene) no sad kada ga ponovo preslušavam koliko god je dobar nije ni blizu ovome.

Naročiti mi je gušt kada izvođač složi drugi album bolji od prvoga (a uspješnoga) - a Adele ne samo da ga je složila ona ga je zaista ozbiljno odradila.

Pomaka ima na više frontova: glazbeno su pjesme znatno jače od prvog albuma, makar ne vidim nijedan Rehab (možda ipak Rolling in the deep, Someone like you ili pak Set fire to the rain, ali oni neće biti klasični blockbusteri), ali to u konačnici i nije bitno. Stilski pliva sve oko soula, ali s laganim doticajem na blues čak i jazz, ima tu i laganog rock'n'rolla i dašak countrya, južnjačkog američkog soula.... ali to nije nikakav složenac pa sad kome se što sviđa, to je smislena i koherentna cjelina koja samo pokazuje jaki autorski pečat i sjajnu produkciju više ljudi počevši od (za mene je to bilo ipak malo iznenađenje) Ricka Rubina pa još nekolicine trenutno vrlo „in“ britanskih producenata Paula Epwortha i Frasera T. Smitha.

Obično kad imate hrpu producenata imate šarolikost na albumu koja često zna djelovati kao muha bez glave, ali ne tamo gdje netko sve skupa to drži čvrstom rukom koja zna što hoće - Adelinom u ovom slučaju.

Jednako veliki pomak Adele je napravila s pjevanjem i interpretacijom. Prvi je album (19) dao naslutiti da simpatična bucka lagano promuklog glasa sjajnog raspona ima ipak više „na lageru“ nego se to moglo čuti na 19. No pitanje je bilo samo da li će kao pjevačica i učiniti nešto da taj potencijal „izleti“. Posve sigurno je Adele odletila glasom nebu pod oblake a još nije to sve što ćemo čuti od nje (pažljivo preslušajte naročito Turning Tabels). Jedna od poslastica na albumu je jedina ne njena pjesma, iznenađujuća orkestralno-revijalna verzija Lovesong od The Cure.

Da idem ponaosob nabrajat svaku pjesmu koja mi je posebna išla bi od 1-11 pa nema nekog smisla, tako da ako je Adele krenula nazivati albume prema svojim godinama (u trenutku kada ih snimi) onda će, bez obzira na razmake između dva albuma, to biti masu brojki.

I sad malo statistike: Someone like you je Adele samo uz pratnju klavira tako impresivno izvela na podjeli BRIT Awardsa nedavno (pogledaj video na kraju članka), da se je singl skup s tek izdanim albumom katapultirao na prva mjesta gdje god da se okreneš, a u Britaniji taj podvig nije uspio nikome još od The Beatlesa.

I to je to, draga publiko.

Na albumu 21 nema prosječne pjesme, na albumu 21 nema vrlo dobre pjesme - na ovom albumu su sami briljanti, razlika je samo koliko karata koji ima.

Amy, get in order you're facing tough competition.... iliti - Amy sredi si glavu jer će te si Adele za koju godinu servirati za ručak i sažvakati.

Anastazija Vržina

Hits 1979
19 « 19 Adele Albumi Kronologija 25 » 25

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma