facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Clearing

Bookmark

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta / Indie pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Folk
Dodano Petak, 25 Srpanj 2014
Žanr Indie
Length 46:02
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2012
Država US
Etiketa Dead Oceans
Catalog Number DOC033CD
Edition details Produkcija: Brian Joseph i Nicholas Vernhes; Datum objave: 5.3.2012.; Snimano: 2011.
Tags Bowerbirds Indie Folk Brian Joseph Nicolas Vernhes

Review

Iza američkog indie folk benda Bowerbirds, osnovanog 2006., kriju se kreativni, ekološki osviješteni par, Philip Moore i Beth Tacular (pravim imenom Beth Salmon) te njihov blizak prijatelj Mark Paulson. Trojac iza sebe ima jedan demo (Danger at Sea) i tri studijska albuma - Hymns for a Dark Horse, Upper Air te nanoviji The Clearing, s kojim su pokazali da suočavanje sa smrću - bilo u smislu odnosa, bilo doslovno - može biti odličan otponac za kreativnost. Naime, nedugo nakon što su snimili Upper Air (2009.), Moore i Tacular ostavili su se i glazbe i jedno drugoga. No, Beth se u međuvremenu teško razboljela i gotovo umrla, pa potom oporavila. To je poslužilo kao poticaj ponovnom (privatnom i profesionalnom) udruživanju pa The Clearing u svakom smislu predstavlja novi početak i novu perspektivu benda.

Ona se osjeti prvenstveno u odmaku od onoga što je obilježilo dosadašnji rad Bowerbirdsa. Njihov je zvuk ovdje osjetno bogatiji i intenzivniji jer se, osim standardnih violine, harmonike, bubnjeva i akustične gitare, na The Clearing čuju i, primjerice, violončelo, trombon, klarinet, orgulje ili vibrafon, a više je i električne gitare. Takvo instrumentalno pojačanje na neki način odražava intenzivnost iskustava koja su Moore i Tacular proživjeli u zadnjih nekoliko godina, a na koja se osvrću i u tekstovima. Njima poznate motive, poput ljubavi, izoliranosti i suživota s prirodom, ovdje su zaogrnute u atmosferu koja je istovremeno mračna („Death Wish“), ali i optimistična („Overcome With Light“, „In the Yard“).

To je zato jer je The Clearing obilježen prvenstveno intimnim spoznajama o prolaznosti života (i svega što ga čini), ali i novom zahvalnošću - jer se živi i jer se (konačno) zna da sve brzo prolazi. Te dvije osnovne teme funkcioniraju kao svojevrsni zapleti i raspleti ili usponi i padovi koji se čuju (i osjete) na albumu. Slično kao u dobrom filmu, čiji su veliki ljubitelji, Bowerbirds su u nekih 45 minuta uistinu ispričali svoju priču „što su ljepše mogli“. Zato The Clearing jest njihov dosad najbolji rad, izuzev pjesme „In Our Talons“ s debitantskog Hymns for a Dark Horse, koja je osobni favorit. On je i logičan slijed stvari; posljedica i glazbenog i privatnog sazrijevanja.

Tina Barbarić

Hits 924

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma