facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Daljina, dim i prašina

Bookmark

Data

Released Lipanj 2012
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock / Jazz-Pop
Dodano Petak, 28 Studeni 2014
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2012
Etiketa Long Play / Dallas Records
Edition details Producent: Vojislav Aralica
Tags Bajaga i Instruktori Bajaga Vojislav Aralica

Review

Činjenica da je prošlo 7 godina od posljednjeg albuma “Šou počinje u ponoć” iz 2005., čini “Daljinu,dim i prašinu” još iščekivanijim izdanjem, uzevši u obzir da dolazi u društvu s “Vodičem kroz snove”, zbirkom poezije ovog nepopravljivog romantičara. Iako se zadnjih godina pričalo o autorskoj krizi i nedostatku kreativnosti, za što su zaslužni ne baš najbolje prihvaćeni albumi “Od bižuterije do ćilibara” i “Zmaj od noćaja”, Bajaga nam je odlučio dokazati upravo suprotno ovogodišnjim albumom koji se sastoji od samo 10 pjesama, što potpuno potvrđuje onu o kvaliteti ispred kvantitete.

Priča počinje naslovnom pjesmom, koja nam daje naslutiti laganiju,mračniju i pomalo nostalgičnu atmosferu cijelog albuma, ali opet žanrovski šaroliku i zanimljivu. Na kraju krajeva, singl “Vreme” djeluje proročanski, mistično i mračno, no, ljubavnih pjesama nimalo ne manjka, što dokazuje jazzy “Mala uska haljina”, odlična melankolična “Ako treba da je kraj” s još boljim videospotom te posljednja “Još jednom”, koja ostavlja bez daha svojim trubačkim dionicama. “Stari put za Novi Sad” je nostalgična blues pričica o korijenima, a “Bežiš od mene ljubavi” smo već ranije mogli čuti kao soundtrack kultne serije “Vratiće se rode”.

Kratak, ali prepun emocija, ovo je album koji se preslušava u dahu i pjesme ostaju dugo u sjećanju, što se nažalost nije baš moglo reći za neke od prethodnih izdanja. Eksperimentiranje sa stilovima, kao jedna od najvećih Bajaginih vještina, ostaje i dalje netaknuta, samo unaprijeđena jer je na ovom albumu izvedena sofisticiranije i zrelije, nego npr. na “Pozitivnoj geografiji”. Ovime se Bajaga vratio na stare staze, što se tiče autorske kvalitete, te mu je sve od prije oprošteno. Na nama ostaje samo da pričekamo još par godina za novu bujicu ideja koju nam ovaj tvorac bezvremenskih pjesama može ponuditi.

Jasmina Šašić

Hits 1762
4 Legendarna Albuma Na Dvostrukom CD-u « 4 Legendarna Albuma Na Dvostrukom CD-u Bajaga i Instruktori Albumi Kronologija U sali lom » U sali lom

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42