facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Riot


Bookmark

Data

Released Svi 2012
Format Albumi
Vrsta
Dodano Petak, 01 Kolovoz 2014
Žanr Pop-Rock
Length 1:00:03
Broj diskova 1
Edition date Svi 2012
Država US
Etiketa Moonjune Records
Catalog Number MJR045
Edition details Produkcija: Tohpati; Izvršni producent: Leonardo Pavkovic; Datum objave 15.5.2012.; Snimano: Irwan u Artsoundu, Jakarta, Indonezija
Tags Tohpati Bertiga Indonezija Jakarta Leonardo Pavkovic

Review

U trenutku kada svjedočimo gotovo svakodnevnim mirnim ili nasilnim pobunama po cijelom svijetu, bilo da je riječ o eskalaciji studentskog nasilja u Kanadi zbog povećanja školarina, prosvjedima protiv bankarskih deložacija u San Franciscu, policijske blokade prometa u Parizu kao znak prosvjeda protiv uhićenja njihovog kolege, velikoj potpori kubanskoj revoluciji ili uličnim nemirima u glavnom gradu Rumunjske, indonezijski moćni gitarist Tohpati izbacio je sa svojim trijom instrumentalni album jednostavnog i izvrstnog naslova koji reflektira uzburkanost svijeta, Riot.

Izvan Indonezije Tohpati je postao poznat nakon što je kao član fusion grupe SimakDialog snimio dva sjajna albuma, Patahan i Demi Masa, te realizirao solo projekt Tohpati Ethnomission. S novim triom Tohpati Bertiga, koji uz njega čine još basist Indro Hardjodikoro i bubnjar Adityo Wibowo, snimio je u studiju u Jakarti izravan, sirov i žestok gitaristički fusion album. Riot je u potpunosti odsviran uživo i kao takav zabilježen, pa za razliku od projekata suvremenih gitarista, poput Tosin Abasia i Chimp Spannera, nije izgubio na dinamici, prirodnom zvuku i atmosferi. Produkcija je izvrsna, svaki instrument se savršeno dobro čuje i povezani su u koherentnu cjelinu, a uzajamna interakcija i kemija benda ni u jednom trenutku ne pada.

Popraćen ubojitom ritam sekcijom uvijek spremnom na groove, prekrasnim, bogatim tonom Hardjodikorovog basa (poslušajte „Middle East“), Tohpati je potpuno slobodan upuštati se u improvizacijske avanture na svom Stratocasteru, pilotirajući između nešto nježnijeg, ali uvijek reskog, te nabrijanog, žestokog zvuka, ponekad omekšanog prostornim efektima.

Rockerska silina i mahnitost Riota ne samo da tvori temelj, već prolazi žilama čitavog njegovog bogatog organizma prožetog heavy funkom, metalom, jazzom i ponekim egzotičnim, sunčanim melodijama Istoka. Nemilosrdna prva stvar „Upload“ spoj je isprekidanih i ritmički kompleksnih struktura, koje se dodiruju s tehničkim metalom, izravnog heavy metal riffa u stilu 1980-ih, te improvizacijske jam forme gdje Tohpati demonstrira svoje shredderske sposobnosti. Pored klasičnih fusion velikana Al Di Meole, Tommya Bolina, Roberta Frippa i John McLughlina bilo mi je zanimljivo, primjerice u stvari „Riot“, primijetiti utjecaj australskog gitarističkog čarobnjaka Bretta Garseda.

Očitu ljubav prema rocku Tohpati je objavio i direktnim referencama poput kratkog uvodnog grunge riffa ekscentrične „Disco Robot“ i izravne posvete rocku „Rock Camp“. U tri segmenta te stvari, prešao je od južnjačkog rocka, rock & rolla 1950-ih pa do Led Zeppelinove „Immigrant Song“.

Riot je izuzetno pitak, zaigran i zabavan album (jedina lakša, atmosferičnija stvar je prekrasna „Lost in Space“), pun dobre stare sirove, žestoke i agresivne svirke koja će se svidjeti obožavateljima progressive rocka, metala i fusiona.

Ljubiša Prica

Hits 695

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42