facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1980
Format Albumi
Vrsta / Soundtrack / Film Music
Dodano Petak, 10 Listopad 2014
Žanr Soundtrack
Broj diskova 1
Edition date 1980
Država UK
Etiketa MCA Records
Catalog Number MCF 3333
Tags Film Music soundtrack MCA

Review

Nažalost, život smrtnika je takav da u jednom trenutku moramo napustiti ovaj svijet. Upravo to se dogodilo i velikom kompozitoru filmske glazbe, Johnu Barryju. Pošto svaki dan čitam novosti s raznih glazbenih portala, često sam, čitao o tome kako je gostpodin Barry najpoznatiji po skladanju poznate teme iz filmova o Jamesu Bondu. Možda to i je istina, no John Barry je imao još nekoliko uspješnih radova, a mene se najviše dojmio onaj kojeg se najrjeđe spominje: soundtrack za film Somewhere In Time s Christopherom Reeveom u glavnoj ulozi. Danas ću se detaljnije osvrnuti na to remek djelo.

Film prikazuje uspješnog pisca kazališnih komada, Richarda Colliera koji, na jednoj proslavi, dobiva neobičnu posjetu; dolazi mu starica koje nikad nije vidio i ostavlja mu sat na lančiću uz riječi 'vrati mi se'. Richard poslije saznaje kako je starica odmah nakon toga umrla i saznaje kako je ona bila slavna glumica početkom 20.stoljeća. Samohipnozom Richard se vraća u 1912., u vrijeme kada je spomenuta starica bila mlada i na vrhuncu glumačke karijere. Natrag u vremenu, on se zaljubljuje u nju, ali i neočekivano vraća u svoje vrijeme. Nakon bezbroj ponovljenih pokušaja samohipnoze, on se uspjeva vratiti k njoj, ali po cijenu svog života; njih dvoje su zajedno u Raju.

U svome soundtracku, John Barry je uspio uhvatiti Richardovo tragično putovanje. Svojim je skladbama doprinijeo filmu toliko da je film postao popularan upravo zahvaljujući skladbama koje zaista možete slušati i zasebno, bez gledanja filma, što je iznimna rijetkost u svijetu filmske glazbe.
Spori tempo odsviran od strane gudačkog dijela simfonijskog orkestra već na početku prikazuje kako se radi o jednoj od najprepoznatljivijih tema, ali i genijalnost Johna Barryja. Nježne melodije jednostavno lebde zrakom, čine ovaj film puno „glađim“ i lakšim, poput pahulje snijega na dlanu.

Prva kompozicija, naslovna Somewhere In Time, odmah prikazuje svu čar filma i njegovog soundtracka, te vas veže za stolac, iako ju je bolje slušati ležeći, zatvorenih očiju. Vjerujte mi.
The Old Woman samo potvrđuje rečeno, prekrasno opisuje ulazak starice, svu mističnost koja ju okružuje, kao i sva pitanja koja su se stvorila Richardu u glavi, a nekako je gospodin Barry uspio u nju utkati i svu mudrost koju nosi starost, svo iskustvo i usamljenost koju je prošla protagonistica filma.

Journey Back In Time je savršeni interludij koji opisuje Richardovo turobno putovanje kroz vrijeme, ali i oduševljenje koje je osjetio kada je shvatio da je uspio u svome naumu. Na ovoj kompoziciji se ne pojavljuje tema soundtracka, već je ovo skupina izmješanih melodija odsviranih na raznim instrumentima, ali savršeno složena i uklopljena u 'trenutak'.
Onaj pravi, romantičarski, osjećaj dolazi na kompoziciji A Day Together, gdje se uključuje i puhački dio orkestra, te zajedno s gudačkim dijelom čini idealan spoj, spreman na prikazivanje idealnog dana u životu jedne žene.
Romantičarski osjećaj se nastavlja i na sljedećoj kompoziciji, Rapsodiji na Paganinijevu temu od Sergeja Rahmanjinova, točnije na njenoj trinaestoj varijaciji (cantabile adante), jedinoj neoriginalnoj skladbi koja se u film uklapa i više nego savršeno, budući da je nastala u dobu u kojem se odvija radnja filma.

Dionica na violi u skladbi Is He The One će vas zasigurno vratiti u 1912., budući da se najviše približila romantičnom izražaju tog doba. Teška i laka, tužna i vesela, sjajno opisuje stanje žene koja neodlučno pokušava odgovoriti na pitanje svog života.
Romanca nastavlja dalje, u skladbi The Man Of My Dreams, a na svome nježnome kraju se pretvara u iznenadno glasnu Return to the present u kojoj me fascinirala flauta koja nježno svira u pozadini.

Soundtrack završava prekrasnom suitom, temom Somewhere In Time, čime se krug završava. Kompozicija koja govori sve, koja jednostavno lebdi nad ostalima može samo poslužiti kao uzor, model stvaranja kompozitora koji dolaze. Veliko finale, gdje se uključuje cijeli simfonijski orkestar, a posebno dominira virtuoznost na klaviru, odnosi film u potpuno novu dimenziju.

Iako je John Barry najviše pohvala osvojio već spomenutom temom iz filmova o Jamesu Bondu, itekako zaslužuje da se obrati pozornost i na njegove druge radove.Posebice ovaj. A ako ne vjerujete meni, onda vjerujte barem hrvatskom virtuozu na klaviru Maksimu Mrvici koji je obradio temu filma na svome albumu The New World i koji je i mene približio ovome remek djelu. I iako gospodina Barryja više nema, nadam se da će publika pronaći način da posluša ovaj njegov rad i da ga postavi damo gdje i pripada. Ovaj soundtrack je prije svega klasik.

Davor Štimac

Hits 829

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42