A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 1989
Format Kompilacije
Vrsta / Post-punk
Dodano Srijeda, 26 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 39:44
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 1989
Država UK
Etiketa 4AD
Catalog Number CAD 301 CD
Edition details Produkcija: The Birthday Party
Tags Nick Cave the birthday party

Review

Dezintegracija jednog beskompromisnog benda bila je u to vrijeme već kompromis sa zdravom logikom. The Birthday Party su na razvalinama vlastitih koncepcija dogurali do ruba svoga horizonta stalnim plesom na granici agresivnosti i krhkosti – geografski, bio je to zapadni Berlin prve polovice još uvijek hladnoratovskih osamdesetih; kreativno, bili su to kratki proplamsaji zadnjih atoma snage ove skupine ljudi kao jedinstvenog organizma. Mick Harvey se vratio za bubnjeve za koje je često sjedao na samim početcima karijere, zamijenivši više nikom potrebnog Philla Calverta, a Nick Cave i Rowland S. Howard su isklesali autorski iskaz do proporcija očito prevelikih za jedan (post-punk) bend. EP-jevi "The Bad Seed" i "Mutiny" proizvodi su energičnog, ali i sazrelog benda, energičnog u ideji, a sazrelog na gužvanju i premlaćivanju te ideje.

Jesen 1982. i nadovezujuća zima 1983. za Cavea i društvo urodila je dvama sessionima u kultnom Hansa Studiju. Prigrlivši umjetničku scenu Berlina tog vremena, The Birthday Party kao da su pronašli novi kanal, novu formulu nakon kadrovskog čišćenja i dostizanja samog ekstrema u brutalnosti iskaza i nastupa. "The Bad Seed" je u rujnu 1982. iznjedrio četiri pjesme koje su označile osjetan odmak od udaračke siline "Junkyard". Već furiozni uvod sa "Sonny's Burning" trešti s dotad najkonkretnijom vrstom artikulacije pa ostatak, osobito odrješita "Wildworld", nenametljivo čvrsto grabi novim glazbenim stazama koje će dovesti do formiranja benda koji će dijeliti ime s ovim istim EP-jem. Krešendo iz "Deep in the Woods" iznijet će Caveovu mračnu poetiku na naglašenije propovijednički nivo, odnosno, stil, zaokruživši prvo pravo remek-djelo The Birthday Party.

Nekoliko mjeseci kasnije u istom je ambijentu nastao EP "Mutiny", koji je u izvornom izdanju također sadržavao četriri pjesme. Danas, s već više nego pristojne vremenske distance i uz bogato osvijetljen pogled na Caveovu karijeru s The Bad Seeds, "Mutiny" se čini najljepšim zamislivim labuđim pjevom grupe uz koju se pridjev "lijep" teško ikada mogao kačiti. Trenutak u karijeri u kojem su bili najbliže konvencionalnom (u najpozitivnijem smislu te riječi), pjevna "Jennifer's Veil" već je prilično zvonko najavljivala kojim će putem krenuti Cave nakon The Birthday Party, no to nipošto nije bio širi koncept. "Swampland" je tako i muljevitija od svoga naslova, Howardova (na omotu CD-a je greškom naveden Harvey kao autor) "Say a Spell" je opora toliko da zapinje u ušima, dok je završna "Mutiny in Heaven" svirepi tour de force u kojem iskaz benda dolazi uistinu do svoga plafona. Kad navedenom pridodamo preostale, neobrađene snimke "Pleasure Avalanche" i "Six Strings that Drew Blood", tonski zapis izdisaja ovog velikog malog benda uistinu je zaokružen, dok ovo posthumno izdanje iz 1989. možemo proglasiti njihovim možda i najkompletnijim djelom.

Caveu je, inače, "Six Strings that Drew Blood" bila toliko značajna da ju je ponovno snimio s The Bad Seeds, sukladno tonu albuma "The Firstborn is Dead", u minimalističnoj, usporenoj verziji i objavio kao B-stranu singla "Tupelo". "Mutiny in Heaven" je, pak, značajna po gostovanju lidera njemačkih alternativaca Einstürzende Neubauten, Blixe Bargelda na gitari. On će postati jedan od najprepoznatljivijih elemenata zvuka The Bad Seeds u sljedeća dva desetljeća, sve do prekida suradnje nakon albuma "Nocturama".

 

Toni Matošin

Hits 1547
Hee-Haw « Hee-Haw The Birthday Party Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere