facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2020
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Electronic / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 18 Studeni 2020
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2020
Država Hrvatska
Etiketa Mudri brk
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 22.10.2020.; produkcija: Valentino Bošković, snimano: 2018. i 2019. u Splitu i Zagrebu
Tags Valentino Bošković Mudri brk

Review

Velika Praska je žena od Velikog Praska. Sasvim logično, zar ne. Svemirski nazivnik albuma i inače je jedna od prepoznatljivih obilježja najpoznatijeg bračkog astronauta. Nakon „VSSR” i „Marsovske listine”, „Velika Praska” nastavlja niz izvrsnih albuma inicijalno inficiranih Valentinovim putešestvijama svemirom, sjećanjima na srednjovjekovni Brač i maštanjima o skorašnjem povratku na Zemlju. I svemu što još Branku i Josipu padne na pamet.

Sjajno je što ovaj bend postoji.

Oni koji pobožno prate njihova internet objavljivanja već su otprije upoznati s novim repertoarom. Naime, Velika Praska se uglavnom sastoji od singlova koji su objavljivani na internetu u protekle cca 3 godine. Super je što je vlak za objavljivanje uhvatila „Milde Sorte”, odlična stvar koja se našla kao bonus na kompilacijskom „Vodiču...”. Šteta je bilo zaobići ovaj bombončić. Zapravo, sve pjesme su sami bombon do bombona. Prava bombonijera. Čokoladna.

Nove stvari su slasna Mala Praska (možda potomak Velike Praske i Velikog Praska?), i singl s kojim je objavljen album, izvrsna „Blojska Rapsodija”. Na zvuk svake novoobjavljene pjesme Valentinota, dođe vam da se odmah pretvorite u tu čokoladu i rastopite. Nije bitno ni koliko razumijete priču, i ima li priča uopće neku poruku ili je samo dovitljiva igra riječi i verbalna gimnastika, sentiment kojeg Valentino Bošković može izazvati je teško mjerljiv s bilo kojim drugim glazbenim suvremenikom. Poneke subliminalne poruke mogu biti malo zamorne, kao i skretanje u pretencioznost od kojeg niti Velika Praska nije imuna, iako u manjim količinama nego ranije. No ništa ne treba susprezati slušatelja od neskrivenog uživanja na svemirskim valovima. Autori se najprije dobro zezaju i provode. I rade dobar posao.

Fina nadogradnja kozmičkim i bračkim tema dolazi nam kroz evociranje naših suvremenika kao što su Brian May, Carl Sagan ili Sean Connery, kao i u citiranju Leonarda Cohena. A osim tekstualnih, mogu se pronaći i melodijski citati u kojima se prepoznaju Queen, Matt Collins, Morricone ili Abba. Naravno u svemu tome moralo se naći mjesta i za vječne muško – ženske odnose. Valentino je nadrapao kad se vrati kući. Neće mu pomoći niti to što je proslavio TBF širom galaksije.

Ivica Šćukanec

Hits 693
VSSR « VSSR Valentino Bošković Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma