facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
On My One


Bookmark

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Petak, 11 Studeni 2016
Žanr Pop-Rock
Length 33:25
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2016
Država Europa
Etiketa Virgin EMI Records
Catalog Number 4780510 / 00602547805102
Edition details objavljeno: 17.6.2016.; produkcija: Jake Bugg i Jacknife Lee
Tags Jacknife Lee Jake Bugg Virgin EMI Records

Review

Jake Bugg poznat je publici kao jedan od najmlađih britanskih glazbenika, uz svoje tek nedavno napunjene 22. godine. U aktualnoj godini donosi nam svoj treći studijski album pod nazivom On My One, ujedno i prvi istinski samostalan projekt. Nastupa tako kao direktan nasljednik ne tako popularnog Shangri La, koji je podigao brojne kontroverze oko Buggovog  glazbenog angažmana te ugovora sa velikom diskografskom kućom. Koristeći figurativne pomoćne kotače, kao što su pomoćni tekstopisci ili producenti prilikom stvaranja glazbe, sasvim je jasno kako je došlo vrijeme da ovaj mladi autor pronađe svoje vlastito mjesto u glazbenome svijetu. Pitanje formiranje glazbenog indentiteta stoga se ne smije shvatiti olako, pri čemu album nosi sasvim prikladan naslov.

Već na prvo slušanje jasno se nazire smjer u kojem se ostvarenje kreće, gdje u svojoj cijelini nastupa kao svojevrsna kompalacija pjesama raznolikih glazbenih utjecaja te eksperimentacija. Imajući to na umu, singl Gimme The Love otvara album melodično, no ultimativno razočaravajuće. Razlikujući se od onoga što je do sada publika mogla čuti od ovog glazbenika, pjesma unatoč svojim melodičnim pop rock utjecajima ostavlja dojam repeticije. Tako već na samome početku autor nastupa nezainteresirano, što ovdje možemo primjetiti u lošem pokušaju orginalnosti dok gotovo generički iznova ponavlja frazu: just gimme the love. Spomenutu ljubav time ne osjećamo, a u nastavku nailazimo na On My One. Igrajući na već dobro provjerenu kombinaciju, nastupa kao akustična balada kojom odaje svojevrsni hommage kraju u kojem je odrastao. Zvučeći gotovo uvjerljivo, Bugg ovdje ostavlja dojam izgubljenosti te prepuštenosti samome sebi, što dolazi kao jedini komadić istinske emocije što ćemo pronaći na ovome albumu. Tome u prilogu ide Love, Hope & Misery, koja uz zarazne lirikse ipak zakazuje uz izvedbi, a invocira neodoljiv osjećaj kako bi znatno bolje zvučala pjevana od strane nekoga sa sasvim drugačijim vokalnim rasponom. Središnji korpus albuma, obilježen pjesama poput Bitter Salt i Never Wanna Dance, ostavljaju dojam još jedne u nizu eksperimentacija gdje nalazimo Bugga izvan vlastite vokalne zone komfora. Ovdje nailazimo i na Ain’t No Rhyme, koja se jedino može opisati kao neobičan pokušaj repanja u stilu Beastie Boysa, što završava u najmanju ruku neslavno. Stilistički razlučita, a uz činjenicu da se miosaono niti glazbeno ne uklapa nigdje u premisu albuma, možemo je slobodno nazvati njegovom najnižom točkom. Dojam podižu tek Hold on You i All That, koje nastoje dodati sloj emocionalne dubine na već postojeći dojam, no naposljetku ponovo podlježu  premisi neodoljivog osjećaja nezainteresiranosti, čime se zaokružuje sam dojam albuma.

Zaključno, dok možemo hvaliti pregršt aspiracije pristune na albumu, on naposljetku ipak razočarava. Nastupajući prvi put samostalno, jasno je vidljiva želja ovog mladog umjetnika da se time afirmira, pri čemu mu čak možemo oprostiti razbacan i često ne dosljedan skup raznih glazbenih utjecaja i eksperimentacije od kojih se album sastoji. No, čak i ako stavimo ovu činjenicu sa strane, Bugg je ovime pokazao da kao samostalan glazbenik ima jako malo toga za reći. Dok produkcijski ne možemo previše prigovoriti samoj izvedbi albuma, u ovome trenutku ne možemo ni reći kako je autor dovoljno emocionalno sazrio da bi njegov samostalni osvrt nosio bilo kakvu vrstu težine. Uz još nekoliko godina iza sebe te uz proporcionanu količinu sakupljenog životnog iskustva, postoji velika mogućnost da će njegovo sljedeće ostvarenje bolje odjeknuti u glazbenome svijetu.  

Branimir Hrženjak

Hits 1156
Shangri La « Shangri La Jake Bugg Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma