facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2015
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Hard rock / Psychedelic rock
Dodano Četvrtak, 03 Prosinac 2015
Žanr Rock
Length 1:19:51
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6072354
Edition details objavljeno: 13.11.2015.; produkcija: Vedran Božić; snimano: Zagreb, Vintage Industrial Bar, 21.9.2013.
Tags Croatia Records Vedran Božić Rock Masters

Review

Ne mogu poreći da sam se nemalo iznenadio kada je nedavno objavljen album uživo Vedrana Božića & Rock Mastersa sa snimkom koncerta iz 2013. u Vintage Industrial Baru gdje su odsvirali koncert posvećen Jimiju Hendrixu. Nije baš tako obična i svakodnevna pojava da jedan „tribute“ bend objavi snimku koncerta, pogotovo ne za jaču izdavačku kuću poput Croatia Records u našim domaćim okvirima. Razlog tome bi se mogao naći u tome što koncerti takvih bendova obično pružaju tek trenutnu zabavu, ugodu, užitak i priliku za druženje s prijateljima uz omiljenu glazbu te u pravilu nemaju neku višu umjetničku funkciju. Iako Božić i Rock Mastersi, za razliku od recimo Randyja Hansena, nisu u punom smislu „tribute“ bend jer im nedostaje pojavna sličnost s Hendrixom koja bi oponašanje dovela do potpune simulacije i kiča, svakako je riječ o pokušaju što vjernijeg približavanja Hendrixovu stilu i zvuku.

S druge strane, izdavanje ovakvog, za izdavačku kuću vjerojatno neisplativog albuma, i nije toliko iznenađujuća ako imamo na umu legendarnu priču o Božićevu susretu i svirci s Hendrixom u frankfurtskom klubu koja je na prostorima bivše države poprimila mitološke razmjere. Dakako, tome ne treba izostaviti ni Božićev kultni gitaristički status, čvrsto zabetoniran još davne 1972. godine s izvrsnim, studijskim roza albumom grupe Time. Tijekom godina nastavit će kroz niz bendova potvrđivati taj status, većinom kroz solidne obrade rock i blues klasika, no upravo je svirka na albumu Timea ostala najoriginalnije i najbolje što je do sada napravio. Da je tome tako, dovoljno je prisjetiti se sjajnog i emotivnog gilmourovskog sola na baladi „Pjesma #3“.

Bez obzira na to, Božića i Rock Masterse uvijek je užitak poslušati uživo, posebno kada sviraju Led Zeppeline s Ervinom Baučićem koji nedvojbeno podiže energiju benda na višu razinu. Stoga, nije za čuditi se što je zadnji put kada su u VIB-u svirali Claptona, Hendrixa i Zeppeline netko iz publike nestrpljivo dozivao upravo Ervina.

Album uživo Planet Hendrix dolazi na duplom digipak izdanju s jednim CD-om i jednim DVD-om. Unutar atraktivnog kartonskog omota nalazi se i knjižica sa zanimljivim, poetiziranim i pomalo nostalgičnim tekstom „Vedran Božić ili traganje za Band of Gypsys“, Siniše Škarice, popraćen s nekoliko novih ali i nekoliko originalnih fotografija s Jimijem Hendrixom koje je uhvatila Irena Ruić.

Vrlo uigran i čvrst trio, koji uz Božića tvore još basist i prateći vokal Tomas Krkač te bubnjar Slavko Pintarić – Pišta, pružio je posjetiteljima VIB-a 21. 9. 2013. zasigurno večer za uživanje, što se može čuti i po reakciji publike nakon pjesama. Odsvirali su većinu Hendrixovih nezaobilaznih hitova poput „Purple Haze“, „Fire“, „Red House“, „Foxy Lady“, „Little Wing“, „Voodo Child“ i „Hey Joe“ s kojom su, logično, zatvorili set. Ono što se eventualno može prigovoriti setlisti je što su iz nekog razloga izostavljene „Gypsy Eyes“, himna individualizmu „If 6 was 9“ te stvari s Band of Gypsys, kao npr. moćna „Machine Gun“.

Božić je hrvatski „slowhand“, zna modelirati zvuk iako za razliku od R.M. Točka i Stefanovskog nikada nije razvio nešto posebno prepoznatljiv vlastiti zvuk i stil. Uglavnom može odsvirati i simulirati Hendrixa, no ne posjeduje dovoljno vlastite improvizacijske mašte i kreativnosti da bi izašao izvan gabarita pjesme i autoriteta. To je, naravno, sasvim dovoljno za jedan tribute bend i zabavu, no ne i da bi album imao neku samostalnu umjetničku vrijedost i viši smisao pored dokumentarnog. S obzirom da je ostala na razini imitacije, bez imalo smisla za kreativnu transformaciju izvornog materijala kakvu je, primjerice, posjedovao genijalni Stevie Ray Vaughan, svirka na album, platonovski rečeno, uvijek će ostavljati dojam (barem) trostruke udaljenosti od izvorne ideje. Božićev vokal je osrednje kvalitete, zadovoljava svrhu, ali minimalne ekspresivne moći i uronjen u vjerojatno neki prostorni efekt tako da zvuči digitalizirano i neprirodno.

Uz CD, dolazi i DVD na kojemu se nalazi audio-vizualna snimka cijelog koncerta, čiju produkciju potpisuje sam Božić. Bez previše okolišanja, odmah ću reći da je kvaliteta video zapisa apsolutno grozna i jeziva. Zaista nisam očekivao ovako nisku razinu kvalitete i siguran sam da si ni jedna ozbiljna izdavačka kuća vani ne bi dopustila objavu tako lošeg video zapisa, neovisno o jačini imena koje stoji iza njega. Da stvar bude gora, problem nije samo u lošoj fiksiranoj „info“ kameri kluba usmjerenoj na sam bend, već je grozota videa u postprodukciji dovedena do apsurda nepotrebno nabacanim jeftinim, kičastim, „novogodišnjim“ „specijalnim“ vizualnim efektima poput simulacije odbljeska, otrcanih animacija, bezveznih prijelaza, zrcaljenja, iskrivljavanja itd. Još kad odjednom iskoče pokušaji „komičnih“ dosjetki u vidu komentara unutar stripovskih balona i Star Trek animacija teksta kao npr. pred početak Pištinog kratkog bubnjarskog sola na „Bold As Love“ kada se odrola tekst „Slavko Pintarić Pišta leti u svemir, mi također“, dođe vam da pomislite kako se Božić zaista sjajno zabavljao editirajući materijal uz nekoliko piva. No, šalu na stranu, u današnje digitalno vrijeme, kada svaki amater može s fotoaparatom srednje klase snimiti film visoke razlučivosti s više nego zadovoljavajućim estetskim svojstvima, ovakav video je jednostavno nedopustiv. Ako su već imali namjeru objaviti i video snimku bolje da su dali neku siću amateru iz neke filmske udruge da to napravi kako valja. Siguran sam da bi krajnji rezultat bio neusporedivo bolji. Još bi bolje bilo da su objavili samo audio snimku na jednom CD-u.

Ako izuzmemo krajnje lošu video snimku na DVD-u, Planet Hendrix je u konačnici solidan album uživo koji prvenstveno funkcionira kao dokumentarni izvor Božićeve ljubavi prema Hendrixovoj glazbi i njihova susreta prije dosta godina.

Ljubiša Prica

Hits 1436

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42