A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hrvatski punk i novi val : 1976-1987

Bookmark

Data

Released 2021
Format Albumi
Vrsta / Bibliografija
Dodano Srijeda, 22 Prosinac 2021
Žanr Književnost
Broj diskova 360
Edition date 2021
Država Hrvatska
Etiketa Edicija Sonic Rider, Solin
Catalog Number 978-953-56605-0-7
Edition details drugo prošireno i dopunjeno izdanje
Tags Vinko Barić

Review

Ima knjiga koje vas ponesu nekim pitkim rečenicama i zanimljivom fabulom pa vas guraju naprijed i tjeraju da ih pročitate u jednom dahu, ali ih se poslije niti ne sjećate. Druge pak vješto isprepletenim rečenicama i jasno sročenim mislima kao da reflektiraju stanja u kojima se upravo nalazite, ostavljaju na vas dubok dojam, pa mahnito sa strane zapisujete citate koje ćete koristiti u nekim objavama na društvenim mrežama ostavljajući tako dojam da ste mudri i pametni. Treće su one knjige koje su vam drage jer su slike nekih drugih, sretnijih razdoblja, možda opis vašeg djetinjstva i mladosti, kojega se s radošću i sjetom volite prisjećati, onih davno minulih vremena, prije nego što je nastupilo ovo „novo normalno“ koje se proteže u beskraj pa čak i najstrpljivijima već pomalo ide na živce. Neke knjige 'gutamo', a druge čitamo strpljivo i polako, upravo kao što ih je i autor pisao: pedantno, istraživački, potkrijepljeno s bezbroj fotografija, brižno sakupljenih memorabilija i faktografskih podataka do kojih se došlo, pretpostavljam, dugotrajnom analizom i iščitavanjem onovremenih stranih i domaćih novina, časopisa, kao i glazbene literature te ih dodatno potkrijepio i dopunio intervjuima sa svjedocima toga vremena. Kod takvih knjiga vam zastaje dah, jer pred vama je obiman posao vrijedan divljenja, ogroman trud kojega može uložiti samo pravi zaljubljenik u temu koju proučava. Upravo takva je knjiga „Hrvatski punk i novi val 1976. - 1987.” autora Vinka Barića.

Stara šablona „ne sudi knjigu po koricama“ odmah pada u vodu, jer je ova knjiga atraktivna na prvu: na naslovnici su Termiti snimljeni na nastupu u Opatiji 1979. (fotografija Andrije Zelmanovića), na onoj prvoj unutarnjoj stranici nalazi se crno bijela slika koncerta grupe Sexa iz Gospića, koja je one 1981. svirala ispod neizbježne fotografije druga Tita, a na stražnjoj strani je nekoliko lijepih fotografija glavnih aktera novog vala. I prednje i stražnje korice u unutrašnjosti su preklopne, sadrže mozaik crno-bijelih fotografija, kombiniranih s nekoliko novinskih naslova i fotki ulaznica s kultnih koncerata održanih na mjestima na kojima se u to vrijeme gradila povijest popularne svakodnevice.

Savršen dizajn u izvedbi samoga autora zadivljuje, ali nas ujedno i ne treba čudti s obzirom da je Vinko Barić akademski slikar koji se bavi crtanjem underground stripova, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Ilustrirao je i dizajnirao omote za LP ploče brojnih bendova kao što su Patareni, Pankrti, Paraf, Buka i Gola Jaja, a povrh toga i mnoštvo plakata za splitske underground rock sastave, koncerte i festivale. No, ono što je razvidno već na temelju prvih nekoliko pročitanih rečenica jest da, uz sve navedeno, Vinko Barić zna i zanimljivo pisati.

Predgovor njegovoj knjizi napisao je Zlatko Gall, cijenjeni novinar, pisac i glazbeni kritičar, koji je najpoznatiji kao autor Velike svjetske Rock enciklopedije ali i mnogih drugih glazbenih djela. U predgovoru Barićevo djelo Gall uspoređuje s onim što su „za razumijevanje engleske psihodelije učinili Julian Cope, za domaće prve bandove iz šezdesetih Siniša Škarica svojim projektima 'Kad je rock bio mlad' te 'Priča s istočne strane 1956-1970' a za američku garažnu svenu šezdesetih – Lenny Kaye'“ koji je „prvi skovao termin 'punk rock'“ te stoga Gall Barićevu knjigu naziva „nultim izdanjem nekog opsežnog projekta koji bi možda još i dublje i temeljitije, i tekstom ali prvenstveno diskografski, predstavio fenomen domaćeg punka i novog vala“. Može li se napisati afirmativniji i za dalje čitanje napisati poticajniji predgovor knjige? Ali, znatiželjni i pomalo skeptičan čitatelj ima pravo imati i vlastiti stav pa će krenuti u svoju prosudbu, listajući kvalitetne i sjajne stranice pomalo sitnog, novinarskog fonta.

Knjiga je podijeljena na poglavlja koja se i ne moraju čitati po redu. Prvo poglavlje nosi naslov „Početci domaćeg punka (1976.-78.)“. U njemu autor kao početak hrvatskog i jugoslavenskog punka označava koncert Parafa kojega su održali 31. 12. 1976. nastupivši na novogodišnjem tulumu na livadi u riječkom predgrađu Kozala. Premda su, Parafi, kako kaže, bili „punkeri tek izgledom a u to vrijeme svirali hard rock“, tvrdi da se možemo pohvaliti činjenicom da smo bili jedni od prvih u svijetu koji smo imali proto-punk bend. Na našim prostorima Punk se širio putem novinskih članaka koje je objavljivao tadašnji „Polet“ i putem ploča po koje su rock-freakovi odlazili u Italiju, Austriju, Njemačku ili Englesku pa su im punkeri davali novac da im usput kupe i njihove ploče. Prema onome što možemo pročitati u Barićevoj knjizi, prve studijske snimke jugoslavenskog punka napravili su Parafi u veljači ili ožujku 1978. kada su u studiju Radio Rijeke, u kojemu su se uglavnom snimale govorne emisije i tek poneki 'jingle', snimili svoje pjesme „Farba“, „Kontracepcija“ i „Reforma školstva“. Kao najbitnije bendove, „tzv. veliku četvorku“ toga vremena, autor navodi Pankrte, Prljavo kazalište, Parafe i Azru, a glavnim urbanim „punk trokutom“ u okviru kojega se sve bitno odvijalo spominje gradove Rijeku, Zagreb i Ljubljanu.

Drugo poglavlje s naslovom „Diskografska afirmacija novog vala: 1979.-1980.“ daje nam detaljnu analizu s biografijama čak 55 novovalnih bendova. Svaka biografija uključuje popis članova benda s detaljnim diskografijama među koje je uvrstio i rijetke demo-snimke. Pisane su, kao što je već rečeno, vrlo temeljito i sustavno, izuzetno zanimljivo, s podosta podataka kroz koje možemo štošta saznati o poznatim i nepoznatim bendovima koji su dali dobar vjetar u leđa za ono što se dogodilo kasnije. Zabavni su i maštoviti sami nazivi tih sastava poput Evolucija Malog Prsta, O Grlica, Kućni pritvor, Loša Veza, Pušteni S Lanca, Diskretni Šarm Buržoazije, Pingvinino Potpalublje, Ljubavni Upljuvak, Loš Progres i mnogi drugi pa nas tako potiču i vuku u želji da saznamo što se iza toga krije, kakva je priča njihova osnutka, pikanterija koja se veže uz poneki nastup te kakva je konačno i sama sudbina pojedinog benda.

„Najproduktivnije razdoblje: 1981.-1983.“ naslov je poglavlja u kojem ćemo pronaći biografije čak 88 bendova koje Barić jednako detaljno opisuje i daje sliku najbitnijeg razdoblja hrvatskoga punka i novog vala. Mnogi od bendova poput KUD Idijota, Psihomodo Popa, Zvijezda, Doriana Graya, Animatora, Xenije, Denisa & Denisa zasigurno su poznati široj čitalačkoj publici, ali posebnu nam čar ponovno daje detaljna analiza čitave lepeze onih manje poznatih (Vojnici Olovnih Nogu, Korisne Životinje, Tužne Uši, Krčma Kod Đure Seljaka, Trobecove Krušne Peći, Popišani Idioti, Karcinom Desne Dojke, Nehajni Skakači, Zona Rane Masturbacije itd) koji su u svojim manjim sredinama bili itekako bitni bendovi pa tako čitatelj ima priliku neprestano širiti svoje horizonte. Uz svaku biografiju nalazi se i obvezna crno-bijela sličica navedenog benda s nekog nastupa ili probe.

Sredinom knjige, obasipa nas zbirka memorabilija otisnuta na preko 14 stranica, pretežito u boji, kojima nam vizualno i plastično približava dizajn omota LP i singl ploča. Ovdje su i mnoge fotografije snimljene na koncertima ili u promidžbene svrhe pojedinih grupa, no povrh toga i slike rijetkih demo i kazetnih izdanja te plakati i ulaznice sa živih nastupa tih sastava.

U četvrtom poglavlju s naslovom „Odumiranje i kraj novog vala 1984.-1987.“ autor objašnjava kako je postupno došlo do kraja pojave punka i novog vala na našim prostorima. Premda je svjestan toga da se dio čitatelja neće složiti što je pojam novoga vala vremenski protegnuo sve do 1987., Barić smatra da su grupe sredine osamdesetih u Hrvatskoj i dalje bile pod snažnim utjecajem novoga vala i post-punka. Naveo je da su od 1982. i 1983. s radom započela nova progresivna imena slovenske (Borghesia i Laibach) i srpske scene (EKV i Disciplina kičme), dok su u Hrvatskoj od 1983. Prljavo kazalište, Aerodrom, Parni valjak i Boa ušli u komercijalne i mainstream vode. No, pojavila su se i neka nova imena: Animatori, Zvijezde, Xenia i Denis & Denis, Trotakt projekt, Gustaph i Karlowy Vary. Kao posljednje medijski uspješno ime novog vala istaknuo je Denis & Denis i zaključio da se u tom trenutku novi val povukao u underground vode (post-punk), dok su se na sceni pojavili soft metal bendovi (Osmi putnik i Crne udovice) te hard rockeri Regata. Naglasio je važnost pojave ženskih vokala u to vrijeme, jer su tako u prvi plan izbili i njihovi tekstovi kojim se neki problemi gledaju iz ženske perspektive. Kao posljednje u nizu, autor spominje albume Cacadou Looka te LP kompilacije „Rijeka-Paris-Texas“ i „Subotica 87 Najbolji uživo, a od nastupa ističe osječke darkere Roderick. Autor zaključuje da „bez punka i novog vala opisanog razdoblja ne bismo imali i danas mnoge važne pravce u glazbi (rock-noise, crossover, anarcho i HC punk, grunge, hip-hop i elektroniku) te da je hrvatski punk i novi val završio u vrijeme kada se tek počeo razvijati u drugim socijalističkim zemljama tadašnje Europe (Čehoslovačkoj, Bugarskoj i Rumunskoj), dok je u Poljskoj u to vrijeme bio na vrhuncu“.

U nastavku, Barić je napravio zanimljiv pregled i usporedbu gradskih i regionalnih scena: Zagreba, Rijeke, Pule, Splita, Siska, Osijeka, Požege, Karlovca, Vinkovaca, Koprivnice, Nove Gradiške, Knina i ostalih gradova. S obzirom da su bendovi koji se spominju u tekstu ovoga petoga poglavlja opisani su u onim ranijim biografijama, čitatelj se može vratiti unaprijed te se tako o njima dodatno informirati. Jednako zanimljivo je i poglavlje pod naslovom „Žanrovi i pokreti“ u kojemu je autor pojasnio te potkrijepio primjerima žanrove kao što su ska i reggae, mod i rockabilly, hardcore i trash punk, elektroniku i industrial te dark i new romantics.

S poglavljem „O ostalim aspektima scene“, autor još jednom pojašnjava punk trokut (Rijeka - Zagreb i Ljubljane). Ima ovdje ponešto preklapanja u odnosu na tekst kojega je Barić već napisao kroz ranija poglavlja, ali je zanimljivo čitati o odnosu vlasti prema novim glazbenim strujama i čestim pojavama ekscesa na pozornici koji su se nerijetko prenosili i na ponašanje u publici. Bilo je cenzure i represije, šund-etiketa koje su poskupljivale ploče, ponešto informativnih razgovora (posebno kad su se izvikivale parole protiv postojeće vlasti), prekida koncerata i privođenja, ali neusporedivo manje nego u Istočnoj Njemačkoj (DDR-u) ili Čehoslovačkoj u kojoj je punk 1979. godine i službeno zabranjen. Komisija za šund se do 1982. potpuno ugasila, a od 1985. cenzura je potpuno nestala. Na kraju, Vinko Barić daje obiman popis bibliografije kojom se služio u izradi svoga djela.

Sve u svemu, možemo zaključiti da je Vinko Barić s knjigom „Hrvatski punk i novi val“ dao uistinu pedantan, stručan a ujedno vizualno atraktivan i zanimljiv pregled desetljeća koje se duboko utkalo u temelje kasnije glazbene scene. Pri tome je dokazao da je Hrvatska u sklopu tadašnje Jugoslavije bila na samom vrhu u praćenju najnovijih glazbenih trendova zapadne scene, daleko ispred većine socijalističkih zemalja istočne Europe, rame uz rame sa zapadnim zemljama. Vinko Barić je ujedno stvorio jedno od najznačajnijih djela o povijesti popularne kulture hrvatskog prostora ovoga razdoblja koje je slojevito informativno, a ujedno može djelovati i poticajno za istraživanje popularne kulture kasnijih razdoblja.

Prostora za knjigu „Hrvatski punk i novi val“ na svojoj polici treba pronaći svaki pravi zaljubljenik alternativne i new wave glazbe, ali i popularne kulture, tim više što je ova knjiga jednako zanimljiva sudionicima i svjedocima toga vremena koji će kroz nju evocirati vlastite uspomene, kao i čitateljima novih generacija.

Ivan Dukić

Hits 2639

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture