facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nothing Has Changed


Bookmark

Data

Released Studeni 2014
Format Kompilacije
Vrsta Art Rock / Glam rock / Alternative/Indie Rock / Contemporary Pop/Rock / Experimental Rock / Album Rock / Dance-Rock
Dodano Utorak, 18 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 3:54:20
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2018
Država Europa
Etiketa Parlophone (UK) / Columbia / Legacy Recordings (US)
Catalog Number DB 64143
Edition details Objavljeno: 18.11.2014; snimano: 1964. - 2014.
Tags Parlophone Columbia David Bowie

Review

Titula rock-kameleona, koju je David Bowie stekao još daleko u prošlom stoljeću, donekle je banalizirala jednu zapravo vrlo konzistentnu figuru i trajno prepoznatljiv stvaralački duh. Da, on je uskakao i iskakao iz raznih žanrovskih kanona, mijenjao je šminku i instrumentarij, stvarao i uklapao se u trendove iz dekade u dekadu, ali ono što je sve vrijeme ostalo prepoznatljivo onaj je nebrušeni pečat, rukopis i glas neumornog istraživača i avanturista u okvirima svojih umjetničkih čežnji. Zato mi se naziv njegove najnovije kompilacije s ključnim stavkama iz duge diskografije čak ne čini toliko ironičnim ili neobičnim – "Nothing Has Changed" uistinu pokazuje da se ništa nije mijenjalo tijekom polustoljetnog struganja po Pjesmi, odnosno, da se u stalnim mijenama itekako dade iščitati jedna odvažna, uporna nepromjenjivost!

No, naklapanja na stranu, nova trosveščana zbirka s ukupno čak 59 pjesama iz Bowiejeva kataloga, koja izlazi 50 godina nakon objavljivanja najstarije među njima, izniman je diskografski događaj, usprkos brojnim dosadašnjim inventurama njegovih albuma i singlova. Ono što je logički čini najpotpunijom svakako je samo njezino godište, odnosno, obuhvat koji pokriva sve etape, od prvog singla do današnjih dana. Poredak pjesama obrnutim kronološkim redom pritom je odličan odabir prezentacije jednog tako kompleksnog i vremešnog umjetničkog puta, tim više jer repertoar otvara jedna posve nova pjesma, "Sue (Or in a Season of Crime)", čiji rastrzani, jazzom ozračeni jezik pruža sjajan uvod u dugo putovanje u prošlost. Jer, preslušavanjem Bowiejevih pjesama od novijih prema najstarijima otvara se posve nov način povezivanja "kameleonskih" boja i dezena velikog autora ali i zabavljača, eksperimentatora ali i vrsnog manirista, svojevrsnog futurologa, ali i inteligentnog tradicionalista, u takvoj retrospektivi stalno vam servirajući rezultate nakon samih potraga.

A dugi put odvest će vas u ovom slučaju do samog početka, nulte epizode u singlu "Liza Jane" iz 1964., objavljenog još pod imenom Davie Jones with the King Bees. Putovanje vas pritom neće uskratiti ni za temeljitiji osvrt na inače ne osobito plodne ni hvaljene devedesete, dok će najsnažnije, "berlinsko" razdoblje dobiti tretman praktički jednak ostalima. Što je opet odličan kriterij, jer "Heroes", "Low" i "Station to Station", baš kao i "Ziggy Stardust...", "Hunky Dory", uz još pokoji naslov kojeg možete i sami nadopisati, ionako ne zaslužuju ništa ispod cjelovitih slušanja. Iz svega navedenoga, usudim se bez sumnji zaključiti kako je u pitanju ne samo obuhvatom najcjelovitija, već i dosad uistinu najbolja retrospektiva Bowiejeva djela. Što ipak u "prijevodu" znači da služi prvenstveno kao odličan uvod, odnosno, upoznavanje s "rock-kameleonom". Album, uz sve oscilacije što su se kretale od remek-djela do čistih promašaja, ipak ostaje glavni medij ovog, kao i bilo kojeg drugog velikog rock-glazbenika.

"Nothing Has Changed" je objavljen i kao izdanje s dva CD-a s dvadeset pjesama manje (među tih dvadeset su i dvije dosad neobjavljene pjesme s neobjavljenog albuma "Toy" iz 2001., "Let me Sleep Beside You" i "Your Turn to Drive") te poredanih kronološki od početaka do danas. Nije samo izostanak ta dva rariteta hendikep; dvadeset pjesama je velika razlika, a i uobičajeni kronološki poredak pjesama ima daleko manje učinka na konačni doživljaj od onog u punom, trodjelnom izdanju. Dvostruko vinilno izdanje još je kraće, s ukupno dvadeset pjesama.

Dakle, "Nothing Has Changed" – ništa se nije promijenilo: David Bowie je nezaobilazna ličnost u povijesti i razvoju rocka. Ovdje je u ključnim stavkama navedeno i zašto je to tako, čak i kad je posrtao i kaskao. Uostalom, uistinu veliki znaju i padati te, još bitnije, nakon padanja ustajati.

Toni Matošin

Hits 2134
iSelect « iSelect David Bowie Kompilacije Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42