facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2010
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Soul / Hard rock / Glam rock / Alternative/Indie Rock / Contemporary Pop/Rock / Experimental Rock / Album Rock / Dance-Rock
Dodano Nedjelja, 08 Svi 2011
Žanr Rock
Length 2:34:00
Broj diskova 2
Edition date Siječanj 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Columbia, Legacy
Catalog Number 88697588272
Edition details objavljeno: 25.1.2010.; snimano: 22. i 23. 11. 2003., produkcija: Jerry Rappaport; Point Theatre, Dublin
Tags Columbia David Bowie Jerry Rappaport

Review

Nepunih 7 godina nakon zadnje turneje velikog Davida Bowiea konačno je izdan njezin audiozapis, točnije onaj koncerta u Dublinu, što je očito veliki propust izdavača jer je Reality Tour jedna od najobuhvatnijih turneja na kojoj je Bowie izvrsno popratio sve aspekte svoje veličanstvene glazbene karijere, iako je žestok udarac bio srčani udar koji je doživio u njezino vrijeme, što objašnjava njegovo svojevsrno povlačenje sa glazbene scene.

Bowie ionako više ništa ne mora dokazivati čak i ako njegov zadnji studijski album Reality ne spada u najbolje. Singlovi New Killer Star i The Loneliest Guy su dvije najbolje pjesme sa albuma koje su markantno izvedene na turneji, žestinom i smjelošću kojom Bowie pokazuje da je vokalno još uvijek u top formi.

Cijelim koncertom prožima se neka uzvišena nota, što se osjeti u Bowijevom ponosnom glasu koji očito ne skriva sreću što je još jednom pred itekako raspoloženom publikom. Od Ziggyja Sturdusta i Života na Marsu, preko All The Young Dudes i Sister Midnight, nižu se klasici sa kojima se odlično uklapaju i recentnije pjesme poput Sunday i Heathen sa istoimenog albuma. U vrhunce nastupa neminovno spada Under Pressure, u kojoj se nedostatak legendarnog Freddija Mercurya nadomjestio odličnim pratećim vokalom, te klasici Rebel Rebel i Fame, jedni od trademarka Bowijeve karijere.

Dlaku u jajetu, točnije repertoaru, moglo bi se tražiti u nedostatku pjesama kao što su, primjerice, Absolute Beginners, Space Oddity ili Young Americans, no kao vrsna protuteža ponuđene su epohalna Heroes, Hello Spaceboy i I'm Afraid Of Americans, što još jednom potvrđuje da je setlista vješto izbalansirana, fluidno nižući hit za hitom.

Uistinu nije teško zadovoljiti publiku kada iza sebe imate 30 godina glazbene karijere i klasike kao što su završna China Girl, kada se Major Tom još uvijek javlja ground controlu i kada gitara svira vas, a ne vi nju. Kratko i jasno – Reality Tour je jedan od najboljih live albuma godine.

Goran Hatala

Hits 1160
Reality « Reality David Bowie Albumi Kronologija The Next Day » The Next Day

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42