facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bon Iver


Bookmark

Data

Released Lipanj 2011
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Folk / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Utorak, 30 Kolovoz 2011
Žanr Pop-Rock
Length 39:25
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2011
Država SAD
Etiketa Jagjaguwar
Catalog Number 13521
Edition details Datum objave: 20. 6. 2011.; Snimano: 2008. - 2010.; produkcija: Justin Vernon
Tags Jagjaguwar Records Bon Iver Justin Vernon

Review

Priča o nastanku prvijenca indie grupe Bon Iver (For Emma, Forever Ago) postala je već urbana legenda. Nakon prekida sa djevojkom Emmom, Justin Vernon, frontmen benda, otišao je u malu kolibicu u šumi sa osnovnom zvučnom opremom, gitarom, slomljenim srcem i hrpom talenta. Šest mjeseci je tamo boravio i snimio jedan od najboljih albuma modernog doba. For Emma, Forever Ago neponovljiv je i apsolutno savršen album bez ijedne greške. Drugi album koji bi njemu uslijedio uvijek je na neki način predstavljao problem - Kako ponoviti kvalitetu?

I dakako, sigurno je da pokušaj rekreiranja onog zvuka prvijenca nikako ne bi uspio i nikad ne bi dostigao ono savršenstvo ni na koji način. Pametni Justin Vernon to je vjerojatno i shvatio i upravo zato napravio ovaj drugi studijski album koji nosi ime benda - Bon Iver. Dakle, prije svega, ovo je potpuna suprotnost prvom albumu po pitanju zvuka - nasuprot minimalističnom zvuku prvijenca (koji se gotovo u potpunosti sastojao od gitare i tek tu i tamo rijetkih drugih instrumenata) stoji drugi album, kićen i bogat. Ne možete ga baš svrstati u neku žanrovsku skupinu, pa ga je moguće dostojno opisati kao barokni indie folk. Na svakoj pjesmi čut ćete druge instrumente, drugačiji zvuk.

Uvodna Perth započinje album na vrlo visokoj razini, jakim bubnjevima, gregorijanskim zborom i zanimljivim orijentalnim zvukovnim dodacima. Justinov glas otapa se u instrumentalu i postaje predivan dio njega - općenito, na ovom albumu gotovo da i nema jasno odijeljenog instrumentala od vokala. Sve je jedna predivna, fluentna glazbena cjelina. Izuzetak je, recimo, Holocene koja instrumente drži u pozadini za vrijeme refrena, a Justinov vokal dobiva priliku zasjati u potpunosti.

Nakon nje slijedi Towers, sunčana country pjesma čiji je ambijent toliko zadivljujuć da će vam na trenutak biti nejasno kako glazba može biti ovako vizualna. Hinnom, TX naracija je preko elektronskih "loopova" sa epskim gudačima i dalekim uzvišenim vokalima. Michicant je nepredvidiva lijepa balada čiji se instrumental gotovo primjetno nadograđuje, da bi u drugoj polovici zabilježio drastičnu promjenu uvođenjem kineskih instrumenata i gudača.

Pjesme koje ipak najviše pomiču granice zvuka ovog benda su prvi singl Calgary i zadnja pjesma na albumu, Beth / Rest. Calgary svojim svemirskim zvukom, harmonijama, vokalnim efektima i elektronskim elementima zvuči potpuno drugačije od svih pjesama koje su prije napravili. Beth / Rest ima velike zvukove sintesajzera, električnu gitaru i još puno toga, a zvuči kao pozadinska pjesma neke ljubavne scene patetičnog američkog filma iz osamdesetih. Nemojte misliti da je to i najmanje loša stvar. Pjesma je toliko drugačija da bi neki slušatelji mogli pomisliti da ide toliko daleko da ne zvuči kao da je s ovog albuma. Međutim, njeno je mjesto na albumu zasluženo i točno pogođeno te se ona odlično uklapa kao dio cjeline.

Bon Iver nisu ponovili svoj prvi album. Ne, oni su istu magiju iskoristili na potpuno novi način i opet kreirali nešto neponovljivo, nešto savršeno, samo na drugi način. Ovaj album zahtjeva puno strpljenja, pjesme i melodije su izuzetno teško pamtljive, trebat će vam i vremena da vam se svaka pojedinačno svidi. No ukoliko imate strpljenja i volite unikatnu glazbu, dajte Justinu Vernonu i njegovom bendu priliku da vas uvedu u čaroban svijet glazbe iz kojeg nećete htjeti izaći bez obzira koliko puta poslušali ovaj album, ovaj klasik glazbe 21. stoljeća u jednakoj mjeri u kojoj je bio prvijenac.

Mislav Živković

Hits 849
For Emma, Forever Ago « For Emma, Forever Ago Bon Iver Albumi Kronologija 22, A Million » 22, A Million

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42