facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Higher Truth


Bookmark

Data

Released Rujan 2015
Format Albumi
Vrsta / Post-grunge / Alternative/Indie Rock
Dodano Utorak, 03 Studeni 2015
Žanr Rock
Length 45:26
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2015
Država SAD
Etiketa Universal Music
Catalog Number B0023885-02
Edition details objavljeno: 18.9.2015.; produkcija: Brendan O'Brien; snimano: 2014. - 2015.
Tags Universal Brendan O'Brien Chris Cornell

Review

Najbolji vokal slavne scene Seattlea 90-ih skupio je podosta iskustva žanrovskim eksperimentiranjem nakon inicijalnog raspada Soundgardena. Uslijedilo je članstvo u bendu Audioslave s instrumentalnom postavom iz Rage Against the Machine, koji je neočekivano potrajao čak tri albuma, a potom isto toliko samostalnih albuma, među kojima se, nažalost, najviše pamti ‘blud’ s komercijalnim popom ‘Scream’. Cornell nije sve što je dotakao pretvorio u zlato, ali pažnju publike i kritike neprestano zaokuplja od samih početaka karijere sa Soundgardenom. One-off kolektiv Temple of the Dog grijeh je ne spomenuti jer smatram kako njihov jedini album stoji ravno uz bok vršnjaku ‘Ten’ Pearl Jama.

Četvrtog solo albuma, ‘Higher Truth’, bilo me pomalo strah, prisjećajući se ‘Screama’ i razmišljajući o popularnoj glazbi koja posljednjih godina prevladava na glazbenim ljestvicama i u bespućima interneta. Chris je najavnim singlom ‘Nearly Forgot My Broken Heart’ razuvjerio ljubitelje kvalitetne glazbe kako ne slijedi još jedan očajnički ‘popkušaj’, već kako je okrenut prema nekim, kod njega dosad ‘nevidljivim’ glazbenim uzorima i pravcima u glazbi. ‘Higher Truth’ prepun je jednostavnog, ugodnog i nepretencioznog folk rocka, začinjenog primjerenom produkcijom proslavljenog Brendana O’Briena.

Cornell se, dakle, okrenuo modernom folk rocku i krajnje jednostavnim aranžmanima, kojim dominiraju gitare, mandolina i perkusije generirane u studiju ili odsvirane na stripped down setu producenta O’Briena. Nema ovdje ni traga country i folk legendama iz 50-ih i 60-ih: Chrisovo glazbeno putovanje na ovom albumu počinje početkom 70-ih s ‘tihim genijalcima’ poput Nicka Drakea. Stihovi su također osvježenje u odnosu na Cornellove prijašnje samostalne radove i očito je da su mnoge pjesme s ‘Higher Truth’ krenule upravo od njih. Doduše, sve zajedno još uvijek na trenutke zvuči corny i suviše album-oriented, jer ni u glazbi, ni stihovima ni u aranžmanima nema vidljivijih tragova autorske genijalnosti.

Komercijalno je primamljivo autoru i producentu solidan folk broj ‘začiniti’ pop i rock aranžmanima te je to upravo ono što su Cornell i O’Brien učinili većini pjesama, no najbolje mom uhu ‘sjedaju’ gotovo posve akustične, ogoljene ‘Through the Window’, ‘Josephine’, ‘Circling’ i ‘Wrong Side’. Od ostalih bih mogao izdvojiti naslovnu stvar, u kojoj se jasno reflektira životno iskustvo autora. Cornell pjeva ‘You can fill the world with pain... you can fill the world with hate’, što tako lako i često činimo, umjesto da se povedemo za pozitivnim primjerima oko sebe. Chris je, naravno, sve to iskusio na vlastitoj koži.

Po mnogima jedan od najboljih rock vokala svih vremena potrudio se smjestiti natprosječnih 15 pjesama u trajanju od preko sat vremena na svoj četvrti studijski album koji neće ni razočarati ni oduševiti apsolutno nikoga. Chris pliva malo iznad ‘srednje struje’, taman toliko da njegov glazbeni izlet na ovom albumu ocijenim pozitivno, iako sam ga spreman ponovno zavrtjeti tek prije njegovog premijernog nastupa u Hrvatskoj ili ako se zateknem u duljoj vožnji kroz pitomiji krajolik od zagrebačkog. Vokalno se definitivno nije precijenio, ali ‘odradio’ je posao onako kako priliči jednom ugodnom i modernom folk rock albumu sad već prilično iskusne glazbene legende.

Filip Katić

Hits 1091
Songbook « Songbook Chris Cornell Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42