facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Generation Wild


Bookmark

Data

Released Travanj 2010
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Glam metal
Dodano Utorak, 25 Listopad 2011
Žanr Metal
Length 40:23
Edition date Travanj 2010
Država EU
Etiketa Gain
Catalog Number GPCD76
Edition details Datum objave: 14.4.2010. Snimano: 2009. Produkcija: RamPac (Johan Ramström i Patrik Magnusson) Crashdïet chronolo
Tags

Review

Švedski glam metal bend Crashdiet nastao je, sad već davne 2000. godine. U istoj milenijskoj godini objavljuju EP jednostavno nazvan Crashdïet (u samo 500 primjeraka). Svoj prvi 'pravi' album znakovito naslovljen Rest in Sleaze objavljuju nakon pet godina. Nažalost, početkom 2006., pjevač Dave Lepard počinio je samoubojstvo. Godinu dana nakon smrti nikad prežaljenog Davea grupa nastavlja s radom i tad im se (2007. godine) priključuje pjevač H. Olliver Twisted s kojim u rujnu iste godine objavljuju album The Unattractive Revolution.

Twisted ne ostaje dugo u Crasdiet te 2009. godine napušta bend. Novi pjevač pronađen je u liku Simona Cruza, koji se grupi priključuje 2009., a već u travnju 2010. objavljuju Generation Wild. Bez obzira na sve turbulencije oko benda, Crashdïet je jedan od najznačajnijih predstavnika švedske glam metal scene na početku sadašnjeg tisućljeća. Crashdiet spadaju u nešto 'žešći', 'brži' i 'agresivniji' glam metal. Na trenutak bi ih mogli nazvati švedski Tigertailz (s kojima su dijelili stage 1. svibnja 2010, na Stockholm Rock Out Festivalu). Ipak Crashdiet su punokrvni glam metal bend u čijoj glazbi i stihovima možemo osjetiti i utjecaj rock grupa kao što su Skid Row, Motley Crue, Haoni Rocks….Treba naglasiti kako je osjetno ono neštoeuropsko, bolje reći skandinavsko, u njihovoj glazbi. Kao i u svakom punokrvnom glam metal bendu postoji one poznate i poželjne punk divljine. 

Album Generation Wild započinje zvukom alarma na nekoj od svemirski postaja (moj dojam) koji se na kraju miješa s zvukom gitara i bubnjeva, što čini samo kratki uvod (naslovljen 442) odnosno početak pjesme Armageddon. This is my Armageddon pjeva Simon Cuz i dokazuje kako se on izuzetno dobro snalazi u ulozi Crashdiet pjevača. Moćnim rifovima započinje i sljedeća pjesma So Alive, kojoj pomalo pre himničan refren kvari dobar dojam. Pjesma po kojoj je album i dobio ime Generation Wild također posjeduje himničnost, ali ovoj pjesmi taj refren leži, bez njega bi bila manjkava. Slušajući ovu pjesmu  Cruzov glas podsjeća na vokal Mikea Trampa (White Lion) što se kasnije ponavlja, naročito na Down With The Dust. Sama pjesma ne ističe se ničim posebnim s obzirom na ostatak albuma.

Rebel je bolja, žešća i punokrvnija pjesma od Generation Wild. To je pjesma žestokih rifova, izuzetno odrađenog vokala, puna ritma i energije. Save Her je solidno odsvirana i otpjevana pjesmica koja je prešablonski napravljena, tako da joj zasigurno nedostaje kreativnosti (osim nekoliko gitarskih dionica). Već spomenuta Down With the Dust je tipičan White Lion uživo, dakle malo brži Bijeli Lav. Lagani američki početak pjesme Native Nature uvodi u žestoku, pjevnu i zanimljivu pjesmu, koja ima samo jednu manu – predugo traje. Chemical pjesma ima šablonizirani rif, zanimljiv solo i opet himničko-pjevni refren, ipak pjevni refrem pristaje ovom pjesmuljku.

Bound to Fall je pjesma također dobra i zanimljiva rifa, dobro otpjevana s intrigantnim laganim dijelovima. Zadnja pjesma na albumu nazvana je Beautiful Pain, ona jest šlag na kraju. Daleko najbolja pjesma na albumu. Moglo bi se reći kako je pjesma nestandardna mješavina Skid Rowa i White Liona, s velikom dozom originalnosti. Pjesma ima ono nešto, što je svrstava među najbolje uratke u 2010. godini, barem što se tiče glazba koje nazivamo glam, hair, sleaze metal… Jednostavno dobra pjesma.

Okvirno Generation Wild je nešto malo manje heavy nego njegovi prethodnici. Tri albuma, tri različita pjevača…a  Simon Cruz daje dobar pečat ovom albumu. Beautiful Pain toplo preporučam i onima koji tzv. našminkane rokere ne mogu ni vidjeti, a kamoli slušati. Ovaj album u cijelosti je zasigurno najbolji ovakav uradak u području glam - sleaze metala u 2010. godini. Ovim albumom Crashdïet potvrđuju tezu kako su skandinavske zemlje, u najnovijem valu glam metal bendova, preuzele vodeće mjesto kolijevci ovakve glazbe – Californiji.

Bruno Ćurko

Hits 786

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma