facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Cristmas Collection


Bookmark

Data

Released Listopad 2004
Format Albumi
Vrsta Traditional Country / Christmas
Dodano Srijeda, 26 Prosinac 2018
Žanr Gospel
Length 1:04:01
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2004
Država SAD
Etiketa Columbia Records
Catalog Number 5136102
Edition details objavljeno: 25.10.2004.;
Tags Columbia Johnny Cash

Review

Radi se o kompilaciji pjesama s tri ranija Božićna albuma Johnnyja Casha: „The Christmas Spirit“ (1963.), „The Johnny Cash Family Christmas“ (1972.) i „Classic Christmas“ (1980.) koji su izišli u izdanju Columbia Recordsa kao i ova kompilacija.

Album otvara kompozicija „Blue Christmas“ (Bill Hayes/Jay Johnston). Svoju verziju ove pjesme Cash je snimio davne 1963. i objavio na albumu „The Christmas Spirit“. Odsvirana je u country ritmu s naglašenom gitarom i odličnim pratećim vokalima, a Cash ju je otpjevao kvalitetno svojim specifičnim, upečatljivim, dubokim vokalom. Slijedi „Little Drummer Boy“, poznata Božićna pjesma koju je davne 1941. napisala Katherine Kennicott Davis, na temelju češke tradicionalne pjesme „Tluče bubeníček“. Tekst govori o siromašnom dječaku koji svira bubanj u slavu Kristova rođenja. Pjesma je postala poznata tek krajem '50-ih 20. stoljeća i doživjela prepjeve na mnoge svjetske jezike. U Cashovoj verziji naglašena je ritma, dominantnog glavnog vokala, s minimalnom upotrebom ostalih instrumenata i tek ponešto zvončića, gitare i skladno popraćena pratećim vokalima.

„The Christmas Spirit“, autorska je kompozicija, uglavnom recital, s pratećim vokalima i tihim prebiranjem po glasoviru. Tekst govori o različitim situacijama u raznim dijelovima svijeta gdje je Johnny osjetio duh Božića. „I Heard the Bells on Christmas Day“ skladba je Johnnyja Marksa pisana na stihove Henryja Wadswortha Longfellowa (1862.) koji govore o očaju što ga osjeća pripovjedač nakon što je začuo Božićna zvona, a znao da je „mržnja u svijetu još uvijek jaka i da još nema mira na Zemlji“. Johnnyjevu sjajnu vokalnu izvedbu prati dominantna akustična gitara, uz blagu upotrebu harfe koja joj daje pravi Božićni ugođaj.

„Joy To the World“, (Mason/Wattsa) zvuči pomalo festivalski, kao da je preuzeta iz nekog mjuzikla te predstavlja slabiji moment na ovom albumu. Ali već iduća Cashova izvedba „Silent Night“, dojmljivo je izvedena s usklađenim pratećim vokalima te primjerenom i diskretnom glazbenom pratnjom. Slijedi „Christmas As I Knew It“ u kojoj Johnny s nama dijeli svoje uspomene na neki skroman Božić iz djetinjstva, nakon loše godine za uzgajivače pamuka, gdje su u obitelji na kraju ipak zaključili da su svi zdravi, što je u stvari i najvažnije. „Ringing the Bells for Jim“ (Carter/Howard) još je jedna ganutljiva priča o djevojčici koja je zvonila na zvona u ponoć za svog brata koji je bio na samrti, ali je ozdravio dan nakon Božića.

„The Gifts They Gave“ autorska je Cashova skladba nadahnuta biblijskim motivom rođenja Isusa Krista. Dobro se uklapa u album, a svoju verziju ove pjesme kasnije je snimio i Harry Belafonte. „It Came Upon A Midnight Clear“ (Sears/Willis) još je jedan klasični Božićni koral iz 19. stoljeća koji je osim ove izvedbe doživio još i mnoge druge (primjerice Elle Fitzgerald ili Franka Sinatre). Johnny Cash ju je izveo čisto i u skladnom aranžmanu. „O Come All Ye Faithfull“ engleski je prepjev skladbe „Adeste fideles“. Opet je bogato aranžirana s orkestrom i zborom Billa Walkera, ali ponešto odudara od ostalih izvedbi koje su u diskretnijim aranžmanima. Iduća „Little Gray Donkey“ dio je „Božićne priče“ koja je snimljena po predlošku dječjeg pisca Charlesa Tazewella. Cashova izvedba je profesionalna, ali zvuči mi kao neki soundtrack te mi se ponovno ne uklapa do kraja u ovu kompilaciju. Isto se može reći i za sljedeću „The Christmas Guess“.

„Hark! The Herald Angels Sing“ još je jedan Božićni koral kojem je Johnny Cash udahnuo svoju naglašenu osobnost. Također predstavlja jedan od najboljih dijelova ove kompilacije. Slijedi „The Ballad of the Harp Weaver“, poduža Johnnyjeva recitacija poeme Vincent May koja djeluje pomalo zamorno. Nježnu i lijepu izvedbu „Who Kept the Sheep“ (Carter/Cash) Johnny je otpjevao sam prateći se na akustičnoj gitari. „(There'll Be) Peace in the Valley (For Me)“ vjerojatno je poznatija u izvedbi Elvisa Presleya i nije uobičajena Božićna pjesma, ali je duboko duhovna i kao takva se uklapa u album. Ipak, kompilaciju završava „That Christmasy Feelin'“, veseli country u kojem mu se vokalno pridružio i njegov najmlađi brat Tommy Cash.

Johnny Cash vjerojatno je jedan od najutjecajnijih country-pjevača 20. stoljeća. Tijekom svoje gotovo 50-godišnje karijere izdao je 56 albuma, od toga 11 duhovne glazbe i 7 albuma Božićne tematike. Odrastao je u brojnoj obitelji uz troje braće i tri sestre, a sa svojom suprugom June imao je ukupno sedmero djece te je svakako poznavao osjećaj ljubavi i zajedništva, koji posebno dolazi do izražaja u blagdansko vrijeme.

Nažalost, ova kompilacija Božićnih pjesama Johnnyja Casha nije savršena. Sadrži nekoliko pjesama koje bi se mogle i preskočiti ili uvrstiti na neka druga izdanja, ali svakako bi vam mogla uljepšati blagdansko vrijeme.

Ivan Dukić

Hits 1123
Johnny Cash Albumi Kronologija American VI: Aint No Grave » American VI: Aint No Grave

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42