facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2015
Format Albumi
Vrsta Grunge / Alternative rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 06 Travanj 2016
Žanr Rock
Length 33:41
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2015
Država Europa
Etiketa Universal Music
Catalog Number 06025 476 070-9 (6)
Edition details objavljeno: 13.11.2015.; izvršni producent: Brett Morgen
Tags Universal Kurt Cobain Brett Morgen

Review

Kurt Cobain: Montage of Heck dokumentarac je o životu i karijeri Kurta Cobaina izašao u travnju prošle godine, a nastao je u kolaboraciji HBO-a i Universal Picturesa. U njemu se prati subdina pjevača i gitarista Nirvane od samog rođenja pa do smrti i više se stavlja naglasak na njega samoga kao čovjeka nego na to da je bio ikona i frontman benda koji je u jednom trenutku bio najpopularniji na svijetu.

Dokumentarac nije jedan od onih tipičnih u kojemu su samo posložene činjenice. Sam po sebi je umjetničko djelo koje savršeno paše uza sve Kurtove misli i ideju Nirvanine glazbe tako da je zaista „grunge“ i sam po sebi. Nema klasičnog pripovjedača koji će prenositi priču. Tu ulogu imaju Kurtove ispisane stranice, isječci iz novina, kućne snimke koje dolaze na albumu istog imena te važni ljudi iz njegova života kao što su Krist Novoselic, Courtney Love i ostali članovi obitelji kada govorimo o njegovom djetinjstvu.

Neki djelovi su smiješni, neki zbunjujući, a neki pomalo bizarni kao što su zečevi koji vode ljubav. Mnoštvo Kurtovih crteža, od najranije dobi, koji su prikazani su animirali, a do izražaja dolaze i animirani dijelovi nekih momenata njegova života koji su sinkronizirani snimkama njegova glasa.

Ekipa iza ove ideje zaista se potrudila iskopati sve snimke, ideje, crteže i zapise koje je Kurt ostavio iza sebe pa tako vidimo snimke njega sa 2 godine kako privlaći cijelu obitelj i dobiva na poklon gitare, bubnjeve i klavir, ali i snimke njegove kćeri Frances. Ne nedostaje ni ravnodušnih izjava Courtney Love kako se drogirala tijekom trudnoće i znala da će beba biti dobro ili snimaka gdje je ona gola (ne morate odmah ići provjeravati) ili potpuno nadrogirana i radi gluposti s Kurtom.

Sve u svemu dokumentarac je jedan od najboljih koje sam ja ikada vidio. Skupljeno je mnogo materijala koji je prikazan na netipičan način, a fokusira se na Kurta kao čovjeka, a ne rock boga, što je veliki plus.

Uza sve navedeno dolazi i album „Montage of Heck: The Home Recordings“. Mišljenje koje o njemu prevladava, kojemu se i ja priključujem, je da je ovo izdanje samo još jedan marketinški trik kako bi se zaradilo na samoubojstvu Kurta i Nirvaninoj propasti. Za razliku od dokumentarca, gdje ove snimke kao soundtrack neke vrste jedino imaju potpunog smisla, one same po sebi nisu ništa nepoznato. Album se sastoji od 13 ili 31 (u deluxe izdanju) homemade snimaka Cobainovih pjesama i misli. Zvuk je na nekim mjestima zaista užasan što je i normalno za takve snimke s kraja prošloga stoljeća, a sada se iskorištava jer je jedina ostala nekomercijalizirana stvar iza ovog velikog glazbenika.

Alexis Petridis, koji piše za „The Guardian“ rekao je kako je industrija u zadnju 21 godinu prešla od izdavanja nevjerojatnog MTV unplugged izdanja do snimaka „doslovnih Kurtovih prdeža“. Ne mogu se ne složiti s njime i zaključiti da ako želite odati počast Cobainu, ili jednostavno skratiti vrijeme, pogledate dokumentarac (gdje su ove snimke savršeno iskorištene) ili slušate njegovu ostavštinu u sklopu glazbe koju je radio.

Tomislav Kiš

Hits 1078

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42