facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Live/North America 2016


Bookmark

Data

Released Ožujak 2017
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Regional Blues / Modern Electric Blues
Dodano Srijeda, 04 Listopad 2017
Žanr Blues
Length 1:14:18
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2017
Država SAD
Etiketa Warner Bros. Records
Catalog Number 558885
Edition details objavljeno: 17.3.2017.; producenti: Gary Clark Jr., Scooter Weintraub i Mark Corben; snimano:
Tags Warner Bros Scooter Weintraub Gary Clark Jr. Mark Corben

Review

On je mladi glazbenik kojeg slijede svi oni koji vole dobru "mjuzu". Istinsko utjelovljenje Roberta Johnsona i Jimia Hendrixa, ali i spoznaje da blues kao glazbeni smjer ima budućnost i jasno je kuda blues ide. Da bi vam bile jasne ove riječi predlažem vam da poslušate njegov zadnji live album "Live, North America 2016" kojeg je 17. ožujka ove godine objavila izdavačka kuća Warner Bros.

Imati "samo" 33 godine u bluesu znači da ste još pravi pionir, poletarac... No, Gary Lee Clark Jr. vrlo se brzo nametnuo svojom nevjerojatnom umjetničkom snagom, inventivnošću i neospornom kvalitetom. Ovaj pjevač i multiinstrumentalista (gitara, bubnjevi, truba, klavijature,u sna harmonika) oduševljava svojom umjetničkom snagom ama baš sve! Kritika je ostala zatvorenih usta, fanovi oduševljeni onime što nam dolazi iz njegove radionice, a publika naprosto ne može vjerovati da to čuje i samo hrli na njegove koncerte, a kod kuće sluša njegove albume. Gary Clark Jr. na sceni je od 1996. godine i njegovo glazbeno biće sve impresivnije zauzima svoj prostor, koji nije nimalo lagano niti jednostavno osvojiti.

Da bi sve ovo mogli što bolje pojmiti udobno se smjestite i krenite slušati ovaj live album i nakon samo nekoliko uvodnih tonova, taktova osjetitit ćete što vam ovaja glazbenik tako nesebično predaje. Ti otvoreni, pozitivno vibrirajući plavičasti tonovi okupati će vas i osjetiti ćete tu neopisivu svježinu, neke nove vibracije i poželjeti ćete biti tako sigurni, tako spokojni u tom njegovom nastupu.

Da, činjenica je da Gary Clark Jr. jednostavno voli "live" albume i nekeko se tu osjeća najbliže publici, fanovima i želi sa njima podijeliti svu svoju pozitivnu vibru i Gary to čini doslovno 100%! Njegova set lista donosi kombinaciju njegovih nastupnih radova, ali i nadahnute obrade poznatih "covera" Jimmy Reedovu "Honest I Do" i Elmore Jamesovu "My Baby's Gone". Neću posebno potencirati niti jednu pjesmu, ali "When My Train Pulls In" u svojih gotovo 10' ruši i posljednje prepreke svih onih koji možda zaziru od ovog glazbenog usmjerenja. Ustajem iz svoje stolice i šutke gledam u pod... nije moguće da nam to i na takav način prezentira čovjek, glazbenik koji ima "samo" 33 godine.

Clarkova gitara u svakoj pojedinoj skladbi točno zna što treba, ona pjeva, ječi, plače, ona nam priča priču koja u ovom glazbenom svijetu doista nema premca. Takva ekspresija mogla se čuti jednio kod Jimija. Naravno, itekako vjerujem da je Gary svjestan svoje svestranosti, ukusa i neporecive virtuoznosti. A ono što je još važnije da Gary itekako dobro zna što treba biti primarno u bluesu, to je osjećaj, to je iskrena vibra koju publika tako lako prima i potom ju vraća na "stage" i tako se zatvara taj krug u kojeg je, zapravo, nemoguće prodrijeti kada se jednom zatvori! Možda upravo iz toga razloga Gary toliko voli "live" albume.

Nepobitna činjenica osvjetljava album, budući da je to materijal koji je pretrpio minimalne korekcije i snimke su, zapravo, snimljene apsolutno uživo, točno kako je bilo!

Album uključuje nove i neobjavljene snimke uživo s turneje Gary Clark Jr 2016., koja je održana kako bi se promovirao njegov svjetski priznati album "The Story of Sonny Boy Slim" iz 2015. godine. Album "Live, North America 2016" sadrži nekoliko pjesama s tog albuma, uključujući: "The Healing", "Grinder", "Our Love", "Cold-blooded" i "Shake", potonja s Leonom Bridgesom i njegovim saksofonistom Jeffom Dazeyom. Cijeli koncert odiše iskrenim soulom, funkom, rock n' blues svirkom s naglaskom na improvizaciju i jakim jam-session ugođajem.

Poput velikih blues, rock, jazz i soul glazbenika Gary Clark Jr. ulazi u društvo uistinu velikih improvizatora, kako svoje generacije, tako i našeg vremena. Naime, ovaj mladi glazbenik, gitarista i vokalista, lider benda u posljednjih nekoliko godina snažno se afirmirao i inflitrirao u mnoge važne događaje, festivale, a svojom ekspresivnom izvedbom, publiku ostavlja bez daha. Gary Clark Jr. nije bitno gdje nastupa, da li je to mali, zadimljeni klub ili veliki "open – air stage", on uvijek snažno odašilje svoju glazbu, svoju poruku i time sam dokazuje koliko u cijeloj priči ima stvarnosti i iskrenosti. Mnoge zbunjuje da li Gary spada u novu ili staru gardu, kome je naklonjen? Vjerujem da je to manje bitno, jer on njeguje svoju glazbu u kojoj tako znalački spaja moderne glazbene trendove i tradicionalnu glazbenu formu.

Robert Johnson, Jimi Hendrix, Curtis Mayfield i Marvin Gaye samo su neki od istaknutih duhova glazbenog stvaralaštva Garya Clarka Jr-a. No, s druge pak strane nitko se ne čudi kada ga nazivaju progalaktičkom fuzijom Jay-Z-ja i Erica Claptona. Moram priznati da se i sam čudim takvim usporedbama, jer meni osobno čini se da Gary Clark Jr. itekako snažno i puno gradi sve to oko sebe, ali na najboljim tradicijskim normama rocka i bluesa s kraja šezdesetih pa sve do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovaj album uživo, "Live, North America 2016", istinski i je prikaz i svjedočanstvo njegove spontanosti i izražene vibre za glazbenu formu, on nema set listu, on svira kako mu dođe, a i sam kaže: "sve je to ionako samo soul glazba". Stoga, njegov prateći bend, kojeg čine: King Zapata (gitare), Johnny Bradley (bas) i Johnny Radelat (bubnjevi), u svakom trenutku mogu i moraju snažno poduprijeti ono što će odsvirati Gary Clark Jr.

"Live, North America 2016" je album na kojem se našlo 12 pjesama, koje na svoj specifični način jasno govore da ovaj mladi glazbenik ima kristalno jasnu viziju svoje karijere. Da je njegova glazba, blues, vrijedna naše pozornosti i da je na kraju ovaj "live" album jedan od najbogatijih "live" albuma uopće... doista su teške kvalifikacije. Pretjerujem? Možda! Mada iskreno... duboko SUMNJAM! Teško je opisati sve ono čime bi naglasio svu vrijednost i kvalitetu ovog sjajnog glazbenika i njegovog banda.

Malo pomalo, vadeći albume, preslušavajući i komparirajući, došao sam do zaključka da u skorije vrijeme nisam čuo ovakav album uživo. Možda se jednom u deset godina snima ovako nešto a onda je to svakako praznik za moje, a nadam se, i za vaše uši.

Gary Clark Jr. i njegov album "Live, North America 2016" strahovito podsjeća i zrači onom nadahnutom svirkom koju su nekada davno mogli čuti na jednom od ponajboljih live albuma uopće. Sjećate li se Joe Cockerovog live albuma "Mad Dogs & Englishmen" (objavljenog u kolovozu 1970., od strane A&M records, a snimljenog samo pet mjeseci ranije 27 i 28. ožujka iste godine u Fillmore Eastu, NY City)?

Takva senzibilnost, i to ne samo u Clarkovim autorskim skladbama, već i u njegovim obradama pjesama drugih glazbenika, jasno opisuje njegovu kontinuiranu rafiniranost u prezenatcijskoj formi. Naime, Clapton / Vaughan / Guy je društvo koje snima ovakve albume, a evo njima se pridružuje Clark i to mi ga, vjerujte, čini izuzetno privlačnim glazbenikom.

Na kraju, istinskim znalcima bolje preporuke nema. Vjerujte mi, jako ćete se iznenaditi, oduševiti, a potom i dobro uživati u onome što volite i čemu ste istinski predani.

Mladen Lončar - Mike

Hits 851
Live « Live Gary Clark Jr. Albumi Kronologija This Land » This Land

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42