facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2012
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Post-rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 15 Veljača 2019
Žanr Rock
Length 46:41
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2012
Država SAD
Etiketa Finaltune
Tags Collapse Under the Empire

Review

Collapse Under the Empire duo su iz Hamburga koji već solidan niz godina niže filmične glazbene pejzaže u rastezljivim okvirima post-rocka. Imao sam zadovoljstvo svojedobno pažljivo odslušati i pisati o njihovu albumu "Find a Place to Be Safe" iz 2009. te se tako upoznati s pedantnim rukopisom Chrisa Burde i Matthewa Jasona koji sada već, evo, ispisuje i četvrtu stranicu svoga diskografskog libra, čime mi sa svojih deset melodioznih pasusa nadolazi kao susret sa starim prijateljem negdje na ulicama "bezimenog grada". "Fragments of a Prayer", prvi naslov na vlastitoj etiketi Final Tune Records, dolazi u nekoj vrsti stanke između dijelova konceptualnog dvoepizodnog mini-serijala započetog lani s albumom "Shoulders & Giants", a koji bi svoj nastavak pod nazivom "Sacrifice & Isolation" trebao dobiti dogodine.

Ovogodišnjih, pak, novih deset pjesama, koje bi, sudeći po zajedničkom nazivniku, trebale biti poput fragmenata molitve (ma što to uistinu u praksi moglo značiti), ne donose bitnijih noviteta u zvuku na kojem radišni dvojac tako predano radi – to su i dalje instrumentali koji imaju nevjerojatnu širinu i sugestivnu moć gotovo filmskih razmjera, s gitarom i bubnjevima u prvom planu nad tapiserijom klavijatura i fine elektronike; to su i dalje mozaici koji vam dopuštaju vrlo osobnu vizualizaciju toga što čujete a da vam ipak poput natuknica daje jasne smjernice; to su i dalje očito pedantno sastavljani i produkcijski ispolirani komadi suvremenog post-rocka koji, iako već odavno islužen, očito još ima aduta za dug život. I, slično poveznicama koje sam slagao između "Find a Place to be Safe" i njezinih post-rock suvremenika, moram kazati da izostanak značajnijih novina uopće ne znači ništa loše…

Predivne gitare na "Breaking the Light" i posebno na "When the Day Fades Away" već će vam same prenijeti ono na što mislim. Opet, glazba Collapse Under the Empire je nevjerojatno fluidna te nosi kunderovsku "nepodnošljivu lakoću postojanja", svojom strukturom jasno govoreći o trudu uloženom u njezino stvaranje. Svaka kompozicija tako donosi novi doprinos cjelokupnom "filmu" bez nametljivog koncepta, poput mini-serije u kojoj svaki nastavak možete gledati posve neovisno. Odvojite vremena i pažnje – treba vam tek mrvu više od četrdeset i pet minuta koliko traje epizoda prosječne turske trakavice – završna "The Great Silence" će vam na svoj način, bez i jedne riječi ili miga kazati zašto je vrijedilo proći novim imaginarnim pejzažima meštara Burde i Jasona. I zašto post-rock, usprkos svom prijeteće dosadnom konceptu, još nije umro. Zapravo, reći će vam zašto nije ni bitno u koju biste žanrovsku ladicu išta s ovoga diska mogli pospremiti.

 

Toni Matošin

Hits 184
Find a Place to Be Safe « Find a Place to Be Safe Collapse under the Empire Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42