facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2011
Format Albumi
Vrsta Soundtrack
Dodano Srijeda, 21 Prosinac 2011
Žanr Soundtrack
Length 50:01
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2011
Država Europe
Etiketa Sony Classical
Catalog Number 88697932532
Edition details Datum objave: 4.7.2011. Produkcija: The Chemical Brothers
Tags

Review

Napraviti soundtrack nije lagan posao. Prvo, tlače te svi redom – od redatelja pa do publike. Drugo, soundtrack mora kroz glazbenu temu pratiti film. Treće, soundtrack sa sobom nosi rizik da glazbenika, kompozitora ili producenta koji ga svira, sklada ili dovršava dovede na jednu od onih „...of all times“ lista. Sad je pitanje jel' će to biti najbolja ili najgora.

U mojoj svijesti postoje dvije vrste soundtracka - onaj na kojem su shrpljene pjesme poznatih i/ili nepoznatih autora na kup, te ako film uspije, gledanost istih na youtubeu također. Druga je vrsta ona gdje jedan ili više ljudi rade čitavu glazbenu podlogu za cijeli film. Druga je, očito, teža. U prvoj  treba sakupiti većinom gotove pjesme, tražiti dozvolu autora da njihove pjesme sviraju u filmu i budu stavljene na soundtrack i to je uglavnom to. Naravno, ni to nije izdaleka ovako jednostavno kao što izgleda crno na bijelo. Ipak, u drugoj verziji treba smisliti svaki šum u filmu gdje se taj šum traži, treba smisliti i napraviti glazbu za potjeru, tugu, sreću, ljubav, bijes... a ljudske je emocije najteže popratiti jer ih svaki čovjek na svijetu doživljava na indivudalan način.

Hanna je emotivan film. Brzina, potjere, bijes, tuga i suze u kombinaciji sa maloljetnom super-djevojkom u glavnoj ulozi. The Chemical Brothers su morali jako dobro znati u što se upuštaju. Soundtrack ovakve vrste je bezveze slušati izvan filma jer su sve instrumentali (osim posljednje, vokalne verzije Hanna's theme), dok je 7 od 20 pjesama kraćih od minute i pol i pri samome slušanju bez vizualnog dijela filma nemaju ni glavu ni rep.

Izdvojila bi Escape 700, koja ima sve predispozicije da uspije i bez filma. U filmu na tu pjesmu  Hanna bježi kroz hodnike CIA-inog stožera ispod razine zemlje negdje u vrućoj pustinji, a na soundtracku pjesma neodoljivo podsjeća na neka prošla vremena kada su The Chemical Brothers „ispali“ iz istog koša kao The Prodigy i The Crystal Method.

The Chemical Brothers su svojim instrumentalnim temama jako dobro popratili emocije filma čiji žanr i tematiku glazbeno nije lako popratiti. Naravno, preporučam pogledati film prije skidanja istog, jer tada stil pjesama dobije svoj smisao i mjesto u filmu (i glavi).

Lahorka Lojen

Hits 819
Further « Further The Chemical Brothers Albumi Kronologija Born In The Echoes » Born In The Echoes

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42