facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Firma ilegal


Bookmark

Data

Released Ožujak 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Reggae / Dub / Nu metal
Dodano Ponedjeljak, 31 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 28:54
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2008
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Catalog Number 385601091122
Edition details datum objave: 21.3.2008.; producent: Branski
Tags Menart Dubioza kolektiv

Review

Da imaju velika muda dokazali su na Exitu kada su usred Srbije izrazili svoj stav o srpskim zločinima u Srebrenici pustivši audio snimku koja je govorila o genocidu počinjenom nad tamnošnjim stanovništvom. Firma ilegal novi je album Dubioze Kolektiv koja se i dalje kritički osvrće na političko-socijalna zbivanja, ali ovoga puta se obračunavaju sa neprijateljima unutar vlastite zemlje..

Bosanska inačica Rage Against The Machinea predstavila je svoju Firmu ispred zgrade Parlamenta BiH baš kao što su RATM snimili spot ispred hedbengajućih brokera pred ulazom na burzu u New Yorku. Album broji devet pjesama i sve su otpjevane na bosanskom za razliku od prošlog Dubnamitea gdje je naglasak bio na engleskom, a sve sa ciljem približavanja poruke bosanskom pasivnom narodu koji se lagano budi iz apatije i kreće u obračun sa korumpiranim vlastodršcima.

Dubioza i dalje kroči svojom utabanom stazom aranžmana. Red bosanskih etno motiva, red repanja, red reggae pjevnih dijelova, red distorzije i tako se redovi nižu. Tako se Blam nastavlja na Marijuanu sa Dubnamitea, još jedna motaj/zarolaj/legaliziraj himna za kraljicu neiscrpne inspiracije kojoj su podlegli i najveće face. Ne radi se o seksu kao inspiraciji i odmotavanju prezervativa već o rolanju jointeva, a tekst ide: „kakav speed, kakav Ex, bolje gandža onda sex, bolje stvaram novi zvuk, lakše stvaram novi tekst, relax.. smotaj„ ...

Još jedan hit nazire u suradnji Dubioze i Frenkieja na pjesmi Dosta koja je i postala službena himna aktivističkog pokreta Dosta koji se bori za bolju i pravedniju Bosnu i njeno društvo. Njihova suradnja iznjedrila je pravu distorziranu bombu sa žestokim riffom kakvog se ne bi posramio niti sam Morello, a FrenkDaTenk je svoju rep dionicu odradio kao pravi vođa tog novog mladog pokreta.

Na Firmi ilegal našao se i pjevač multietničkog benda Kultur Shock - Gino Banana koji gostuje na pjesmi Stav koja govori o nedostatku stava i hrabrosti da se izrazi vlastito mišljenje, ali vjerujemo kako nakon preslušavanja ovog albuma stvari više neće biti iste. Cijeli je album obogaćen kratkim isječcima bosanskohercegovačih političara, medija i građana koji se na početku svake pjesme osvrću na situaciju u BiH i tako obogaćuju cijelu angažiranost muzike i tekstova na čemu Dubioza i temelji svoj novi album.

Najjači BiH kolektiv i dalje suvereno drži vrh bosanske alternativne scene koja se ne boji izreći svoje mišljenje, čak štoviše, aktivno sudjeluje u bosanskom političkom životu svojim pjesmama koje pozivaju na (re)akciju i mijenjanje pokvarenog temelja bosanskog društva koji se još uvijek oporavlja od rata i u kojem još uvijek vladaju pokvarenjaci i probisvijeti u potrazi za vlastitim interesima ili kao što DK kaže: „oni dolaze po svoje i ne pitaju“... Firma ilegal pravi je uvid u stvarno stanje jedne države čije stanovništvo živi na rubu siromaštva dok sluša obećanja za koja unaprijed znaju da neće biti ispunjena. Zvuči vam poznato?

Admir Sinani

Hits 1066
Dubioza kolektiv Albumi Kronologija Happy Machine » Happy Machine

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma