facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2013
Format Albumi
Vrsta / Rock
Dodano Utorak, 09 Prosinac 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2013
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6050062
Edition details Producent: Sead Zele Lipovaća
Tags Divlje jagode Croatia Records

Review

U malom vrtu raste divlji plod... sjeme je zasađeno krajem 1977. godine, a evo još uvijek zasađena biljka daje plodove. »Biodinamička ljubav« je jedanaesti album Divljih Jagoda (uključujući i onaj 'engleski'). Ne znam je li moguće pisati objektivno o Jagodama, o bendu koji sam u nižim razredima osnovne škole pokušavao gledati uživo preko, tad za mene, previsoke ograde. Nažalost, zadnji put uživo sam ih gledao negdje 88. ili 89. kad je na mjestu vokala bioTifa. Tada promovirani album »Konji« (1988.) smatram najkompleksnijim i jednim od najboljih albuma Divljih Jagoda. Nakon Tife, teško je bilo pratiti izmjene pjevača, basista, bubnjara (iako je na bubnju najčešće Nasko Budimilić). Međutim, kao što je poznato, konstanta i glavni pokretački pogon Divljih Jagoda je Sead Zele Lipovaća. Mislim da možemo reći kako je on Divlje Jagode, odnosno kako su Divlje Jagode Zele. Od onog divljeg ploda zasijanog 1977. Zele je postao alfa-plod. Alfa-Jagoda ne posustaje. Fanovi su čekali deset godina od albuma »Od neba do neba« (2003.) do najnovijeg albuma »Biodinamička ljubav«. Najnoviji album, očito je, bit će različito primljen od različitih generacija obožavatelja Jagoda.

»Biodinamička ljubav« je vrhunsko produciran i odsviran album. Na prvo slušanje odmah ide zamjerka da na albumu ima puno laganica i polu-laganica. Starijoj generaciji (poput mene) u uho odmah upada »Đavolji grad« samo-obrada s albuma »Čarobnjaci« (1984.). Iako je u novoj verziji pjesma bolje producirana, zvuk puno bolji, pa može se čak i reći da je vokal tehnički bolje izveden, jednostavno to nije to. Uporno sam uspoređivao ove dvije pjesme, slušajući naizmjence jednu pa drugu. Verzija iz 1984. je upravo onakva kakva mora biti, ima i mane i greške, ali to je to. Verzija iz 2013. je tehnički savršena, ali to nije to. »Đavolji grad« iz '84 su prljavi rock n'roll.

Najdojmljivija i najbolja pjesma na albumu je »Tragovi« u kojoj gostuje, bivši pjevač Jagoda, Žanil Tataj. To je malo žešći pjesmuljak koji pomalo podsjeća na rane radove Iron Maidena (naravno uz različitu produkciju).

Album se sastoji od dvije cjeline, prva cjelina ima šest pjesama koje pjeva novi pjevač Livio Berak. Nakon toga su četiri pjesme s gostujućim pjevačima i pjevačicom, tu je i spomenuti »Đavolji grad« (koju također pjeva Livo Berak).

Zanimljiva je blueserska »Srce ne laže« koju izvodi Vladimir Kmoniček. Pjesmica je to s dobrim tekstom koja ima ono nešto na razmeđi bluesa i rocka. Uz pjesmu stoji kako je prateći vokal Vlatka Pokos?! Tu je i solidna »Ne, nisam ja« koju izvodi Marko Osmanović, čovjek koji je s Jagodama proveo pet godina. Pjesma je to koju možemo svrstati uz standardne pjesme Divljih Jagoda. Od ostalih pjesama ističe se i »Usnule usne«, patetična pjesma (tekst) na tragu hard rock standarda.

»Biodinamičku ljubav« formalno, možemo nazvati standardnim albumom Divljih Jagoda. Što bi se krilo iza te pomalo floskularne izjave? Album koji nije razočaravajući, niti iznenađujući, niti izvrstan - jednostavno standardan. Album koji će fanovi Jagoda rado imati u svojoj kolekciji bez puno razočarenja, ali i bez nekog velikog oduševljenja.

Bruno Ćurko

Hits 1156
Divlje jagode Albumi Kronologija Jukebox » Jukebox

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma