facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2020
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 21 Veljača 2020
Žanr Rock
Length 49:02
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6091362
Edition details objavljeno: 4.2.2020.; producent: Zele; snimano: studio Šišmiš u razdoblju 2018.-2019.
Tags Croatia Records Divlje jagode Zele

Review

Iako je novi album Divljih jagoda trebao biti vani negdje u jesen 2018. godine, povodom 40 godina postojanja benda, izašao je tek sad početkom novog desetljeća. Kako je Zele Lipovača tada i najavljivao, album je bio prilika da ujedini stare i nove snage, pa su kao gosti na njemu sudjelovali bivši pjevači Mladen Vojičić Tifa, Žanil Žak Tataj i prvi pjevač Toni Janković, koji je u međuvremenu postao i stalni član benda.

Samim time i koncept albuma je ponešto drugačiji. Pored nekoliko novih pjesama donosi i nekoliko manje ili više uspješnih reinterpretacija starih pjesama. Jukebox je tako “simbol njihovih početaka, prolaznosti vremena, ali i poruka kako nikada neće zaboraviti svoje stare hitove i članove benda“.

Pa, što Divlje jagodine imaju za ponuditi nakon 40 godina? Ne puno toga. Neke stare pjesme u novim aranžmanima i neke nove, ni po čemu posebno originalne ili uzbudljive. Kako je sam Zele rekao „nakon toliko godina i albuma teško je biti inovativan, ali i kreativan u tom smislu da bi ljudi rekli kako je ovo nešto novo i dobro“. Tko voli bend zbog nostalgije ili nekog drugog razloga, vjerojatno će uživati. A takvih je očito dosta s obzirom da je album zauzeo četvrto mjesto na listi najprodavanijih domaćih izdanja. No, oni koji traže nešto novo, izazovno i zanimljivo u rocku morat će to potražiti na nekom drugom, dalekom mjestu.

Jukebox je komercijalan uradak ispolirane i sterilne produkcije bez dubine koji kao da je rađen na traci, pa se mogu čuti svi mogući rockerski stereotipi umotani u predvidljiva kompozitorska i aranžerska rješenja. Možda da su bubnjevi odsvirani s više inspiracije, manje ravno i dosadno, ili možda da je Livio dobio prilike pokazati što zna i umije kao solo gitarist, možda bi sve bilo ponešto uzbudljivije i svježije. Ovako je je završilo prosječno i zaboravljivo, kao da je u plinovitu stanju. Uz to, sadržajno je i stilistički neujednačen album, pa se na istom mjestu našlo od teškog rocka, heavy i power metala, mlitavog pop-rocka, do balada i zrno repa, a sve to začinjeno je s previše stilski različitih vokala i ponegdje zvukovima violina.

Od starih stvari najbolje mi je sjela obrada starog singla iz 1979. godine „Nemam ništa protiv“. Već sama po sebi je odlična stvar koja se pojavila u jeku novog vala britanskog heavy metala, doduše s pomalo komičnim, ali prepoznatljivim Tonijevim vokalom. No, u novom aranžmanu, malo modificiranim gitarskim rifom i suvremenoj produkciji „Nemam ništa protiv“ zvuči moćno, žestoko i energično. Neloša je i obrada „Zbog tebe draga“ s jednostavnim AC/DC gitarskim rifovima, inače s albuma Labude, kad rata ne bude (1994.).

Naslovna pjesma „Jukebox“ trebala je biti nostalgična posveta neuništivoj ljubavi prema rock and rollu, ali joj fali upravo rock and rolla, pa ostavlja dojam kao da je posveta pop-rocku namijenjena tinejdžerima. Mozartova „Za Elizu“ nepotreban je pokušaj reinkarnacije odavno mrtvog instrumentalnog neoklasičnog metala/rocka iz sredine i s kraja 1980-ih, a radiofonična ali osrednja pop-rock pjesma „Znamo da je kraj“ previdljivo je zatvorila album.

I, na kraju, koja je to fora s gostovanjem Stoke na pjesmi „Dug je bio put“? Zašto? Koja je svrha? Spajanje repanja i klasičnog rocka bi kao trebalo biti cool i nešto novo u 2020.?

Ljubiša Prica

Hits 739
Biodinamička Ljubav « Biodinamička Ljubav Divlje jagode Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42