facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2014
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Black Metal
Dodano Ponedjeljak, 22 Rujan 2014
Žanr Heavy Metal
Length 1:12:35
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2014
Država Germany
Etiketa Century Media
Catalog Number 9983908
Edition details Digipak
Tags Dark Fortress Njemačka Century Media Heavy Metal Black Metal Metal

Review

Tko je za malo black metala? Točnije, progressive black metala s daškom dooma? Ako je vaš odgovor pozitivan onda je Dark Fortress pravi bend za vas, a njihov novi album „Venereal Dawn“ bit će stalni stanovnik vaše playliste.

Šalu na stranu, dečki iz njemačkog Landshuta objavili su sedmi po redu studijski album te su se uistinu potrudili da bude pravi black metal, pun krvi i horora. Datiraju iz 1994., doba kada su još uvijek bile aktualne priče o norveškom blek metal kulinarstvu i lokalnim požarima. Sada predstavljaju zanimljiv album koji dolazi s opširnim opisom, točnije pričom koja se krije iza svake pjesme i stihovima pa su mi kao glazbenom kritičaru poprilično olakšali posao. Premda je ovaj growl relativno čist, uspoređujući ga s ostalima tog žanra, no svi već znaju da se tu radi o bendovima kod kojih ne možeš ni pročitati točno ime iz logotipa, a kamoli od prve shvatiti kojeg vraga ovaj u pjesmi uzdiže i štuje.

Ovaj se put ne radi o vragovima i demonima (bar onim konvencionalnim), Dark Fortress je ozbiljniji bend, ali tu je propast svijeta. Apokalipsa. Kraj. Back to roots. In Hell. Ljudi su osuđeni na muku i propast jer Sunce je ukleto. Malo je preživjelih, ali i oni se bore jedan protiv drugog. Pošast vlada i sveprisutna je. Bio je to kratki rezime cijelog albuma.

Uvodna pjesma „Venereal Dawn“ duljeg je trajanja, Morean pripovijeda pećinsku priču o ukazanju, kletvi i patnjama dok ga tipičan gitarski riff prati u pozadini. Mističan outro nadovezuje se na akustični intro pjesme „Lloigor“ koja je prilično melodična i uhu vrlo ugodna na prvu. Melodični black metal je općenito nešto meni osobno drago, tako da joj ide pohvala i replay, posebno zbog refrena obogaćenog clean vokalom. Podsjeća na Dimmu Borgir na albumu „In Sorte Diaboli“ . Dobra je i „Betrayal And Vengeance“, ima neki rokerski štih, drugačija je od ostalih, no opet odlično prikazuje karakter benda i uklapa se u cijeli koncept albuma. Odlično izveden završetak. Situaciju nakon obreda opisuje pjesma „Chrysalis“, pomalo atmosferična. Dupla bas pedala daje ritam pjesmi „I Am The Jigsaw Of A Mad God“, žestoka stvar prije „epitafa čovječanstvu koje blijedi“, pjesme „The Deep“. Laganija stvar, zanimljivog i folklornog karaktera, akustična uz duboki growl. Pjesma „Odem“ opisuje molekularnu oluju koja razara posljednje oblike organskog života. No, to je kraj jednog, ali i početak novog svijeta. „Luciform“ i „On Fevers Wings“ završavaju ovu priču porukom koju je najbolje opisao sam Morean:

Death" is a matter of perspective. All life craves more life, and in the ether that connects the universe, shards of transformed living essence find each other and connect into a new life form that harnesses light, travelling on it, searching for its kind within the shell of the material world. What looked like cruel and excessive destruction and torture has revealed itself to be a necessary step in the awakening of the secret soul hidden in crude matter. The human mind has no frame of reference to relate to this unfamiliar principle and energy, and is unable to understand its own destruction as a necessary step into a much bigger universe. Thus we domesticated primates continue our pointless attempt at escaping death, and face the truth only when it is forced upon us. It is always up only to the brave ones, the hopeless ones and the desperate ones among us to see doors where others see nothing but horror and their own oblivion.

Ovo je prilično kompleksan album i treba biti ljubitelj ovog žanra te uzeti si dovoljno vremena za preslušavanje i shvaćanje koncepta. Opisi su slikoviti i na trenutke naturalistički dok je glazba kvalitetna i u skladu s pričom. Tehnički je album dobro obrađen. Ovdje se ne radi o tipičnom black metalu, ima svega i svačega. Devet pjesama koje će vam se svidjeti, ako volite black metal i imate dovoljno vremena za preslušavanje i ufuravanje u spiku. Bavarci s corpsepaintom su napravili dobar posao.

Maja Trstenjak

Hits 1744

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma