A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2016
Format Video
Vrsta / Contemporary Jazz / Jazz-Pop / Crossover Jazz / Stage & Screen
Dodano Nedjelja, 27 Studeni 2016
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number DVD 6074013
Edition details objavljeno: 8.7.2016.; režija: Marko Zeljković; produkcija: Nikolina Mazalin i Filip Vidović; snimano: 4.3.2016. Zagrebačko kazalište mladih
Tags Croatia Records Matija Dedić Filip Vidović Nikolina Mazalin Marko Zeljković

Review

Na koncertu što ga je Matija Dedić održao 4. srpnja na Sceni Amadeo predstavljeno je LP izdanje Matija svira Arsena izvorno objavljeno na CD-u, kao i DVD Matija svira Arsena - live in ZKM koji donosi snimku koncerta što ga je Matija održao 4. ožujka ove godine u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ipak, taj DVD ne bismo smjeli smatrati samo preslikavanjem glazbe s albuma u koncertni prostor. Naime, osim što je repertoar s CD-a - Arsenove skladbe: Glembajevi, Ni ti ni ja, U registraturi, Sve što znaš o meni, Kuća pored mora, Moderatto cantabile, Dida moj, Tvoje nježne godine, Ne plači i Razgovor sa konobarom - upotpunio skladbom Vraćam se koja nije sadržajem CD i LP izdanja, Matija je kao istinski jazzist u interpretacijama otišao korak dalje. Uzeo si je više slobode u improvizacijama nego na albumu, no tek nakon što je svako djelo predstavio u svojoj punoj ljepoti.

Ovacije publike
Na prvo slušanje te se izvedbe doimaju jednostavno, ali ipak radi se o duboko proživljenoj glazbi koja je rezultat dugogodišnjeg bavljenja glazbom, učenja, slušanja, proučavanja, pomnog promišljanja o načinu na koji može stopiti Arsenov i vlastiti umjetnički karakter da rezultat zvuči logično, prirodno, simbiotski. Nije jednostravno pažnju publike zadržati tijekom cijelog jednoipolsatnog nastupa, posebice kad se radi o solističkom koncertu, ali Matija je to uspio, slušatelje je usisao u svoj glazbeni svijet i nije ih ispuštao sve do zadnje odsvirane note. Zato DVD u odnosu na CD donosi novu dimenziju u ovaj projekt - poseban ugođaj, veće uzbuđenje, spontanost, ovacije publike. To se posebice osjeća u izvedbi skladbe Vraćam se koju je odsvirao u posljednjem dodatku, u kojoj se razmahao, kao u transu preskočio granice idioma i strastveno jazzirao, kao da je ponovno skoknuo do New Yorka i u nekom se klubu našao sa starim prijateljima, jazzistima svjetskoga glasa kojima želi poručiti da vrhunski jazz dolazi i iz Hrvatske.

Koncert života
Radost i ushit koji se osjećaju u toj izvedbi, prenio je na “nezasitnu” publiku koja te večeri nije štedjela dlanove pokušavajući ušićariti još malo Matije - Arsena - iscjeliteljske glazbe. Bio je to prvorazredan umjetnički, ali i društveni događaj. Naime, ulaznice su rasprodane mjesec dana prije i mnogi zaniteresirani ostali su kratkih rukava (da je bilo moguće osigurati još jedan termin i taj bi koncert bio rasprodan), a zanimanje javnosti bilo je veće nego ikad prije za neki koncert hrvatskog jazz glazbenika. DVD izdanje donosi i Matijin trinaestominutno izlaganje o projektu Matija svira Arsena, od zamisli preko snimanja albuma do dodjele nagrade Porin i koncerta u ZKM-u, ali i Arsenu, njegovoj umjetnosti i privatnom i umjetničkom odnosu s njim. Između ostalog rekao je: “Ovo u ZKM-u bio je moj koncert života!”

Davor Hrvoj, preuzeto iz časopisa Cantus, br. 198

Hits 1919

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu