facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Das Rage


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta Electro / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Darkwave
Dodano Petak, 09 Listopad 2015
Žanr Pop-Rock
Length 30:21
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa -
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 6.6.2015.
Tags Das Rage

Review

Već je prilično poznato kako se u Hrvatskoj i okolnim zemljama u posljednjih pola desetljeća pojavila čitava niska izuzetno zanimljivih i raznolikih izvođača koji su do te mjere obogatili scenu da se komotno može reći kako situacija s izborom novih, intrigantnih i kvalitetnih bendova maltene nikad nije bila bolja.

Upravo jedan takav bend dolazi nam iz Vukovara. Svoj prvijenac nazvali su prema imenu grupe i na njemu nam prezentiraju svoju inačicu indie dark electro rocka, naravno, uz dosta pop arome koja lako ulazi u uho i pamtljivi minimalistički darkwave štih po kojem bi mogli postati prepoznatljivi. Nositelj zvuka je teška gitara predvodnika grupe Zorana Filka i repetativni synth uz androgen ženski vokal Ane Bučko. Iako su početkom 2015. godine album snimili kao duo, u međuvremenu je došlo do promjene u članstvu tako da danas uživo nastupaju kao trojac.

Izvrsna naslovna slika albuma (zbog koje poželite album imati u fizičkom obliku), skriva nam deset interesantnih skladbi od kojih je za otvarajuće „Boye“, napravljen i prateći video spot. I odmah znate, to je to, sviđa vam se ili ne. Pjesme koje također valja spomenuti svakako su „Srce“, „Eho“, „Dok sanjam“ ili čak „Marlene“. Na albumu su i dvije pjesme otpjevane na engleskom, od kojih je „Another man done gone“, obrada prastarog bluzerskog dragulja. Iako pjesme otpjevane na stranom jeziku nemaju snagu kao ostatak albuma mogu, ako ih se shvati kao bonus, sasvim fino sjesti slušatelju. Pogotovo ako znamo da je synth u koliziji s bluesom dao jedan od najvećih electro bendova ikad.

Ono čega na albumu ima višak, jest pinkicu preagresivan bubanj. Dojma sam da bi tupi bubanj ovdje puno bolje legao od klasičnog rokerskog bubnja. Sve ostalo je za čistu peticu i nadilazi pojam tek još jednog interesantnog benda. Osjeti se da prošlogodišnji finalisti HGF-a vrlo vješto barataju atmosferom tamnijih tonova i mogu nam još puno pokazati. Samo izvolite.

Toni Plićanić

Hits 1904

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma