facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zgubidan


Bookmark

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Folk-rock / Alternative Pop/Rock / Classic Rock / Contemporary Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 19 Siječanj 2017
Žanr Pop-Rock
Length 50:51
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Catalog Number 385601095812
Edition details objavljeno: 29.6.2016.; produkcija: Božo Ilić – Dugi i Hrvoje Prskalo
Tags Menart Hrvoje Prskalo Drugi način Božo Ilić - Dugi

Review

Izdavačka kuća Menart 29. lipnja službeno je objavila album "Zgubidan" punih 17 godina nakon posljednjeg studijskog albuma sastava Drugi način. Album je nastajao i dobivao svoju konačnu vizuru i oblik kroz punih pet godina! Što zapravo i nije tako puno, zar ne? Naime, čini se da će ovaj moj tekst imati puno duži i veći evolucijski kontekst, protegnut kroz pune... pazite sad... 42 godine! Odmah na početku odbijam bilo kakve aluzije na bilo kakvo nostalgičarstvo, jer ovdje se radi o nečemu ili nekome tko je formirao moje glazbeno biće, stavove, afinitete i ljubav prema glazbi. Priča ide ovako…

Prvi album Drugog načina došao je u moje ruke kada sam imao nepunih 15 godina, a to je vrijeme kada se mnoge stvari definiraju, određuju i utvrđuju. Tada sam bio zaluđen glazbom Jethro Tull, ali jednako tako uživao sam slušajući i Iana Gillana, Purpleovce, Sabbathe, Uriah Heep, T. Rex, Sweet, Slade i sve što je tome slično. Istovremeno, slušao sam i Focuse, Yesovce, ELP, Genesis... Bilo je to vrijeme kada su se albumi preslušavali i učili na pamet. Bilo je to vrijeme kada je bio prestiž prošetati gradom sa 6-10 albuma pod rukom, zbog čega je ekipa itekako "slinila". Nije se samo tako preko noći dolazilo do albuma. Pa se zato poštivao svaki učinjeni napor da se dođe do onoga što vas zanima. Slušalo se sve ono što nam je bilo dostupno i do čega smo dolazili na ovaj ili onaj način. Slušala se "mjuza", a onda je svaki sam radio i određivao svoje afinitete i favorite.

Indexi, Korni grupa, Yu-grupa, September, Karlo Metikoš, Crveni koralji, Time, Grupa 220, Drago Mlinarec te tada nova imena poput Parnog valjka i Bijelog dugmeta, koji su tek počinjali, samo su neka od afirmiranih glazbenih imena koja su učinila da se moja glazbena priča još dodatno uobliči i dobije konačnu formu. I onda je u moje ruke došao album "Drugi način" sa svojim sadržajem koji je u meni stvorio istovremenu sliku i ushićenje, jer konačno smo i mi dobili svoje Tullovce. Koja sreća, koje zadovoljstvo i koja glazbena priča, tekstovi, snaga, emocije, prve ili druge ljubavi, bol, patnja i ponovno sreća. Da, doista brdo emocija i emocionalnih stanja događa se većini u toj životnoj dobi. Velika je stvar ako se to veže uz neke tako opipljive stvari kao što su nama nekada bile LP ploče.

Taj album uzdigao se u međuvremenu do istinski kultnog glazbenog ostvarenja na ovim prostorima! Naime, bend je od svog nastanka, davne 1974. pa do danas u svojoj karijeri izdao samo četiri studijska albuma i nekoliko kompilacija. Čudno zar ne? No, bez obzira na to, Drugi način ostavio je itekako važan i neizbrisiv trag na područjima bivše države. Nema nikakve dvojbe, njihov se prvijenac smatra istinskim remek-djelom glazbenog izričaja, koji je bez imalo ustezanja mogao parirati i biti rame uz rame albumima i bendovima svjetske afirmacije i slave. Biografske podatke možete naći na internetu, nije nikakav problem, ali prenijete osjećaje vezane uz ovaj bend i poglavito njihov prvi album, teško da ćete naći baš u ovakvom kontekstu.

Njihov novi studijski album, "Zgubidan", na neki je način ponovno nešto novo i nešto što tek treba otkriti i postaviti na pravo mjesto. Kako se pjesme nižu, osjeća se ta težina i kvaliteta koju Drugi način neosporno posjeduje. 11 pjesama nam se nudi, a kroz više-manje dugih pet godina nastajanja i rada na albumu osjeća se taj strahoviti pritisak da se nešto ne zezne, da nešto ne pođe po zlu i da se zadrži taj nimalo lako stečen dignitet. Uvrstiti u album svoju obradu instrumentalne skladbe "House Of The King" Focusa nije nimalo bez veze, jer se baš u takvim skladbama osjeća koliko su Drugi način jaki. Sama obrada zvuči po mom skromnom sudu – maestralno.

S druge pak strane, mi Križevčani trebali bismo biti ponosni što je na ovom albumu svoj doprinos dao i naš rođeni sugrađanin, vrhunski gitarist Neno Kos (ex-Crno Perje), a tu su još, između ostalih, i hrvatski gitaristički virtuoz Vedran Božić, te istinska glazbena diva, dama i umjetnica hrvatske glazbene scene, Zdenka Kovačiček. Slušajući album polako, ponovno i postupno raste onaj davno zatomljeni titar glazbenih ostvarenja Drugog načina... i kako album odmiče, tako u meni eruptira sva ona njihova silna osjećajnost, snaga i kvaliteta.

Od prve pjesme, "Jedro za oluju", pa do pjesme koja zatvara album, velike uspješnice benda, "Prođe ovaj dan", uvrštene u live-izvedbi da se čuje kako pjesma uživo djeluje i stvara tu 'čudnu' atmosferu koja vlada oko glazbe i svirke ovog benda, cijelim albumom dominira ta usviranost, neosporna kvaliteta i sjajan produkcijski rad.

Nekako osjećam potrebu da vas uputim i na pjesme poput naslovne "Zgubidan", "Htio bih vratiti", "Odlazak", "Ispod duge", "Opomena" i "Svijet iluzije". Šteta što više u bendu nema Ismeta Kurtovića, koji bi svakako svojom flautom, gitarom i vokalom još dodatno podebljao cijelu stvar. Šteta, ali što se može... Ali, evo da na kraju napišem tko danas čini Drugi način: Branko Požgajec (vokal, flauta), Božo Ilić – Dugi (bas gitara, produkcija), Ernest Vinković (gitare, vokal), Damir Vuk (klavijature, vokal), Mario Domazet (gitare) i Mladen Palenkaš (bubnjevi, vokal). Bend i pridružena mu ekipa u studiju odradili su ponovno doista maestralan potez. Kao i prije 42 godine, Drugi način je, eto, ponovno našao svoje mjesto na glazbenoj sceni. Nekada su svoje mjesto osigurali u društvu vrlo 'jakih' glazbenih imena, a danas to isto čine, ali na sceni koja je krcata kojekakvim "ljigama" na koje doista ne vrijedi trošiti vrijeme.

Drugi način albumom "Zgubidan" na našu scenu ponovno postavlja pravila i vrijednosti koje su nekada vrijedile na rock sceni. Hrvatska rock scena danas nije nimalo jednostavna, malo je imena koja se mogu apostrofirati i zato sam iznimno sretan što mogu ponovno slušati album poput ovog. "Zgubidan" je album koji je ciljano orjentiran na stariju rock klijentelu, ali i nove, mlađe generacije imaju što čuti. Možda će ovo biti inicijalni poticaj da se ozbiljnije posvete onome što vrijedi i ima određenu kvalitetu.

Sam Branko Požgajec o svemu kaže: "Prema mišljenju kvalificiranih poznavatelja glazbenog opusa Drugog načina, koji su imali priliku preslušati materijal, sastav je ovom prilikom pokazao svoje visoke kriterije u odabiru tekstova, aranžmana, te u samoj izvedbi zadržao melodiozni polifoni lirski zvuk, uz zavidnu količinu rokerske energije u svojim up-tempo pjesmama što ih i dalje svrstava u sam vrh predstavnika 'rock klasike' na području šire regije."

Na kraju... Drugi način svoj novi album posvetili su prijatelju i dugogodišnjem članu benda, Davoru Senčaru, koji je preminuo 2011.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1985

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma