A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Dillinger Escape Plan
Žanr Rock
Grad Morris Plains
Država New Jersey, SAD
Aktivan od 1997. - 2017.
WEB http://www.dillingerescapeplan.org/
Tags The Dillinger Escape Plan

Bookmark

The Dillinger Escape Plan, jedan od najvećih i najutjecajnijih američkih nezavisnih bendova.

Ako uistinu želite znati njihove pjesme – metal kroz jazz-rock filter Allana Holdswortha i Mahavishnu Orchestra – morate ih stalno slušati ispočetka i koncentrirati se. U pitanju je izuzetno skladana glazba – tim riječima je The New York Times objasnio kreativni kaos koji je njihov trademark zvuka od samog početka 1997. godine. Iza njih je pet studijskih albuma, 4 EP-a, priznanja poput Kerrangovih Inspiration Award-a i Relentless Award-a ili VH1-ovog Najutjecajnijeg gitarista te cijeli niz ozbiljnih fizičkih problema proizašlih iz nevjerojatno intenzivnih koncerata. Gotovo nogometni popis ozljeda jedan od razloga što je kroz grupu prošao veći broj glazbenika., a danas TDEP čine Ben Weinman (gitara), Greg Puciato (vokal), Liam Wilson (bas), Billy Rymer (bubnjevi)  Kevin Antreassian (gitara).

Na svojoj zadnjoj turneji prije službenog raspada trebali su nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture, no zbog  teške prometne nesreće koja im se dogodila na autoputu u Poljskoj grupa je bila prisiljena otkazati ostatak europske turneje, pa tako i zagrebački koncert koji je bio na rasporedu u subotu, 18. veljače 2017. Zadnju seriju koncerata pratio je šesti studijski album, nazvan “Dissociation”, koji objavljuju 14. listopada 2016. na svojoj etiketi Party Smasher Inc.

Stvaranje Dillingerovih pjesama me znalo smiriti i fokusirati. Nešto poput meditacije. Ali ovaj put je cijeli proces stvaranja izazvao tjeskobu koju sam fizički osjetio. U jednom trenutku sam se uplašio da ih neću moći završiti. Ekipa koja je slušala nove pjesme je rekla da su luđe i šizofreničnije od ičeg što smo napravili još od “Calculating Infinity”. Greg je u jednom trenu rekao “Ne znam kako pjevati na ovo - izjavio je Ben Weinman, osnivač i jedini originalan član benda.

(izvor: tvornicakulture.com)

Albumi (1)
Songs (11)
# Song
Hits 1362