facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sunset Suburbia


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2020
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 11 Rujan 2020
Žanr Pop-Rock
Length 36:18
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2020
Država Europa
Etiketa Universal
Catalog Number 4073760
Edition details 28.8.2020., producent:
Tags Diesel Universal

Review

Mark Denis Lizotte, australski roker, poznat je pod umjetničkim imenom Diesel i snima albume od kraja osamdesetih. Snimao je nešto u grupi Johnny Diesel And The Injecotrs, nešto sa svojim šurjakom (iliti šogorom) Jimmy Barnesom, a prvi solo album napravio je 1992. godine. U početku je bio pod snažnim utjecajem bluesa, ali se s vremenom „smekšao“ te približio pop i soul izričaju, vjerojatno na opći užas svoje prvotne publike. Premda je do sada snimio čak 15 studijskih albuma, nekoliko albuma uživo te barem četiri kompilacije, te je izuzetno cijenjen u Australiji, vjerojatno je slabo poznat u Europi i na ovim prostorima. Ovom studijskom albumu prethodila je Dieselova kompilacija „Greatest Hits“ (2018.) na kojoj je okupio svojih 30 najpoznatijih pjesama, a ovaj studijski album najavio je s čak tri EP-ja istog naslova: „By the Scars“ , „In Reverse“ i „On the Inside“. Naravno da su okupljene na ovome cd-u upravo ove ujedno i najjsnažnije pjesme na albumu.

„On the Inside“, kao treći EP koji je prethodio ovom albumu, ujedno otvara ovaj album. Iskreno, s opuštajućom električnom ritam gitarom i „je-je…“ uzvikom pomalo podsjeća na Bowiejev „Zeroes“. Zazvučilo je to poznato, ali pomalo i obećavajuće, no već iduća „In Reverse“ kao da je ispala iz neke od novijih ladica najpopularnije irske grupe U2. U istom smjeru giba se i iduća „Come Back“, što nas vrlo brzo ispunjava „deja vu“ osjećajem. Naravno, ne želim secirati svaku pjesmu pojedinačno (osim toga, u ovom slučajno mi se iskreno to niti ne da), ali općenito možemo reći da je Diesel ovoga puta stvorio jedan nježan pop rock-album, koji će slušateljima biti zanimljiv isključivo ukoliko su ljubitelji intimnih i emotivnih pjesama. Tehnički gledano, treba priznati da se radi o vještoj glazbenoj izvedbi koja je usklađena s Dieselovom ovoga puta poprilično soul vokalnom interpretacijom, a tekstualno je zamjetan Dieselov dobronamjerno ćemo reći lirski stil u kojega je utkao neka svoja zapažanja i iskustva iz života, ljubavi, te s time povezane čežnje i boli.

„Quietly Drift“ Diesel je objasnio kao pjesmu koja govori „o pogledu unazad i unaprijed, shvaćanju da se zapravo još uvijek zanosiš i ploviš“. Ali na albumu se vjerojatno ističe pjesma „I'm Sold“ jer je temeljito ispunjena emocijama i ima poprilično priljepčiv refren. Ipak, osobno mi je od nje zanimljivija „Wake Up With an Angel“ te posebno i ponajviše, naslovna pjesma albuma - „Sunset Suburbia“. Premda na posljednjoj poziciji, zvuči mi kao kruna cijeloga albuma: s ponešto žešćim uvodom podsjeća na ono što je Diesel ranije radio, a što bi moglo biti na tragu Lennyja Kravitza, što potvrđuje jedna odličnu gitarističku solažu.

O samoj ideji za naslov albuma, Diesel je rekao kako ga je predgrađe oduvijek oduševljavalo: „Sve te slijepe ulice ponekad prošarane rupama od metaka ili sličice mladića na skateboardima koje možemo vidjeti na prostoru zatvorenih benzinskih postaja vikendom u Perthu u Australiji… Volim zalaziti tamo gdje ljudi žive. Sve znamenitosti, mirisi, nagomilane sitnice koje čine njihov svijet, inspiriraju me u mojim pjesmama. Ponekad je to gorko iskustvo, ali načelno, sve je to stvaran život i prikaz toga jest najbolji način stvaranja pjesama.“

Sve u svemu, Diesel je u ovom slučaju realizirao deset ujednačenih pjesama koje su bliže pop nego rock i blues izričaju. Nekima će to biti relaksirajuće, a drugima će pjesme biti monotone, ovisno o glazbenim afinitetima, kao i predznanju ili iskustvima kojega imaju u vezi ovoga autora. Ruku na srce, nije ovaj album u rangu Dieselovih ranijih albuma, kao što su „The Lobbyst“ ili „Americana“. Udaljio se on ovdje autorski i izvođački od svoje prvotne ljubavi prema bluesu, približio pop izričaju, ali nije niti potpuno nezanimljiv. Ukratko, možemo ga slušati toliko da nam prođe vrijeme.

Ivan Dukić

Hits 739

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma