facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2010
Format Albumi
Vrsta Melodic death metal
Dodano Subota, 14 Svi 2011
Žanr Metal
Length 47:45
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Švedska
Etiketa Century Media
Tags

Review

Početkom ove godine u zadnjim trzajima zime i njene veličanstvene moći nad prirodnom kreacijom boja i životne raznolikosti. Došlo je do onog trenutka kada ljudi sa prohladnog gorskog krajolika tamo daleke nam švedske iznijeli su svoj novi čin ljudske kontemplacije u maniri unaprjeđenja misli, poezije i izričaja na svojstven melodično progresivan metal način.
 
Društvo iz Švedske poznato pod imenom Dark tranquillity izdali su svoj novi album pod nazivom We are the Void. Novonastali album prožet je mnogim elementima koji DT čine DT sa nadogradnjom novih mentalnih stanja koji se vrte po kolektivnoj svijesti zadnjih nekoliko mjeseci. DT su poznati kao filozofi novog doba, teoretičari i kritičari načina življenja i kvantno pomaknuti likovi koji su zarinuli u samu srž bivanja u ovom 4dimenzionalnom svemiru. 
 
Samo ime We are the void govori o praznini (tami) koju svaki čovjek mora ispuniti sa što kompleksnijim kombinacijama boja i emocija da bi doživio ispunjenje življenja koje je po stavu Mikaela Stanea ( pjevač i tekstopisac ) neophodno da bi čovjek ispunio svoju ljudskost i živio ispunjeno u ovom vremenu plastike, umjetnoga, negativnog i komercijalnog. 
 
Spektar pjesama se bavi gubitkom morala, licemjernošću, ne imanjem potrebe za razumijevanjem i toleriranjem raznolikosti jedinki unutar kolektiva gdje smo svi samo jedna svijest koja se doživljava individualno.
 
Potaknut gomilom politički insceniranih nepravdi koje koče ljudskost u svakom pogledu na putu ka napretku ovaj cd isprepleten je gomilom aktivističkih poklika koje tjeraju na razmišljanje i stvaraju dosta napet i nekako mračniji Dark tranquillity doživljaj nego što smo navikli. A tko im i može zamjerit , ipak kreacija se crpi sa svih strana življenja, ova mora da je došla od jedne jako tamne i negativne strane ljudske svijesti. 
 
Na trenutke prožeti iznimnom žestinom i brzim ritmovima dečki se igraju sa kombinacijom „old school“ thrash metal riffovima i kombiniraju ih sa svojom dozom švedske melodičnosti i klavijaturne melankolije ( I am the void ). Progresivna zdanja ponekom starom slušatelju DT vračaju ga u stare dane kada je ovaj bend živio od progresivnosti i tehnikalije, ali koja je postepeno nestajala iz zvuka probuđena novim valom švedskog melodičnog death metala. 
 
Sada dečki eksperimentiraju sa dubljim distorzijama i žešćim rifovljem koji stvara dojam iznimne dominacije i golemog taloga negativnog zakopanog duboko u srži svakoga koji je ikad pokušao bit nešto što mu „oni“ nisu dali da bude ( The grandest accusation).
 
Glazba je istinski tužna i provocira ljude da se okrenu ka pozitivi jer već dovoljno smo patili (At the point of ignition) pod okriljem razočaranja, tuge i jada.
Mikael i društvo i dalje ostavljaju mjesta i vremena za upražnjavane cjelokupnog glazbenog spektra i tradicije svog benda, tako da i na ovom cdu ponovo se nalaze pjesme sa izvrsnom pred apokaliptičnom atmosferom nekakvom vrstom „post rock“ tehnikalije stvorene da stvara slike od riječi i zvuka. 
 
Dečki njeguju i svoju tradiciju da na svakome albumu bude i pokoja pjesma koja i nije tako agresivno nastrojena i u kojoj se želi pokazat čista surova emocija kroz Mikael-ovo pjevanje clean vokalom kojim vješto dominira i daje određeni osjećaj vremenske distorzije i stavljanjem koncepta glazbe u neko drugo eonsko razdoblje davanjem naglaska na izričaj u nekakvu Edgar Alan Poe Dimenziju (Her silent language). 
 
Ovaj album je po njihovim riječima službeni nastavak priče koju je bend započeo sa prethodnim albumom Fiction i treba dokazati ljudskosti neke osnove koje su zanemarili kroz godine i godine emotivne nebrige i raskalašenosti . Svemir je odskočnica i sve oko nas je prikazano na preiskrivljenoj razini no što zapravo jest i treba ponovo naštimat percepciju ljudskosti da bi se od ove nakupine atoma i aminokiselina napravilo ljudsko biće u svoj svojoj savršenosti kojom on može postojati kao što govori pjesma Iridium. 
 
Zvijezde i elementi, energije i polja sve je to dio nas, ali onaj dio koji smo zaboravili kada smo počeli mislit da smo striktno materijalni i nimalo duhovni.
Razvoj emotivni, odcjepljenje od materijalizma, kročenje kroz dogme tradicionalnih ostavština i rušenje barijera netrpeljivosti, te uzlet u more zvjezdane prašine od koje smo i sami.
 
Ne previše mainstream nikad dovoljno underground oni su bend koji je u 21 godinu postojanja osigurali svoje mjesto na panteonu najvećih metal bendova današnjice. Iznimnom kompleksnošću njihovog izričaja i rada koju pokazuju evolucijom svoje glazbe od albuma do albuma i jedinstvenom načinju doživljavanja odnosa između tekstova, ritma, harmonije i atmosfere.
 
Prava melodic death poslastica za sve one koji su zadovoljni novim standardima koje nameće Dark tranquillity.
Ovaj bend je kvantna fizika for dummies i emotivno evolucijski vodič kroz galaksiju urbanog mozga 21st. 
 
A ovaj cd je trunčica mudrosti ljudskosti na razini platonijanske filozofije ukomponirana u glazbeni izričaj 20 st i doza frustracije na nepravdu načinjenu nad cijelom rasom u kutku svemira daleko od svega i svačega dijamantno sjajnoga i eruptivno eksplozivnog na nebeskom platnu nadvijenom nad zeleno plavu kuglicu u teatru mliječne staze na projekciji zvana „stvarnost“.
 
Matija Stankić
Hits 1953

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma