facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Death metal / Speed metal
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Rock
Length 1:08:08
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Roadrunner Records
Catalog Number 1686177532
Edition details Datum objave: 22. 2. 2011.; Produkcija: Mark Lewis; Snimano: Sonic Ranch studios, Tornillo, Texas
Tags

Review

DevilDriver vuče korijene u 2002., kada je Dez Fafara završavao svoje vokalne dužnosti u nu metal bendu Coal Chamber. Generacija koja je uhvatila tu renesansu nu metala, danas izumrle podvrste, sjećaju se Coal Chambera kao one šašave skupine našminkanih muškaraca i žene (čak dvije, plava i crvena) na basu, sa džin-dža-džin gitarama i lako pamtljivim ili instant zaboravljenim pjesmama. Dez se selio iz Los Angelesa u Santu Barbaru, a tamo je za nove susjede radio roštilje, na kojima bi se okupili lokalni glazbenici, pa se tako našla i ekipa za DevilDriver. Prvi album nije doživio prihvaćanje, ali sa promjenom gitariste – Evan Pitts van benda, novi član Mike Spreitzer - došao je i drugi album, The Fury of Our Maker's Hand, koji je zacrtao zvuk i standard ovog benda. Pojam DevilDriver označava zvona za tjeranje demona u talijanskoj narodnoj tradiciji, a to je nešto što je Dez pokupio od svoje bake i djeda. Simbol, križ sa upitnikom, znači 'preispitivanje svega'.

Da imam tu stare Metal Hammere iz tog razdoblja (nisam ih imao puno jer su uvijek bili skupi, a ja klošar), većinu kojih sam bacio prošli tjedan, iskopao bi najave prvog DevilDrivera. Tad je Dez govorio o tome kako je Coal Chamber pojela droga, a njegov novi bend, DevilDriver, svirat će swing metal i biti prvi metal bend sa stand-up basom. Budućnost je ispala drukčija, a DevilDriver na kraju svira ono što Amerikanci zovu 'ekstremni metal', ili neki amalgam groove i melodic death metala. Jednostavna, brutalna glazba, a tako ih je nešto kasnije i MetalHammer reklamirao. Pisali su da je Fafara zamjenio šminku za utege i brutalan metal, međutim, istina je bliža tome da je samo pustio kosu i trbuh.

Beast je već peti album DevilDrivera, što znači da su radišni i redovito snimaju, a koncertni nastupi su im popularni, barem u anglo-saksonskom svijetu. Razlog ove uredne radne etike možda leži u činjenici da je Fafara otprilike petnaest godina stariji od ostatka benda, te da broji 44-u. Ljudi danas sporije stare, ali nakon nekoliko Coal Chamber albuma raznolike (nikad previsoke) kvalitete, dobro je da je sad nanizao par poštenih izdanja, a u penziju može kad hoće.

'Zvijer' ne donosi neke revolucionarne inovacije ili šarolike pjesme, ali direktno udara baš tamo gdje treba, te nudi sat vremena mljevenja i drobljenja kakvo asocira na finale kultnog akcijskog filma The Story of Ricky. Na ovom albumu bend se doista potrudio, tako ima tu dovoljno solaža, gitarističkih duela i duplih pedala za svakog instrumentalistu. Taj duel gitara više nego fino začini Bring The Fight (To The Floor), Hardened ubija na sličan način, a Talons Out (Teeth Sharpened) davi u moru distorzije. Zapravo, već prva, Dead To Rights šiba kao poprilično snažan rafal. You Make Me Sick nudi pregršt režanja/grgljanja i podsjeća kolike su Dezove lirične sposobnosti (sarkazam), a Lend Myself to the Night privodi čitavu stvar finišu, uz prelaze koji sugeriraju da su članovi benda nekad davno slušali Primus.

Nema se tu doista nešto pretjerano opisivati. Nabrijan metal album; nadobudni metal mladići će se mrštiti, a metal pikice će se vlažiti. Da dobijete uvid u to koliki je stupanj originalnosti na Beast, evo citat o istome od frontmana: 'osjećao sam se kao da se budim i doživljavam trenutak providnosti koji je iznio van sve te raspižđene, negativne emocije'. Slušati u teretani, uz ekstremne sportove, ili uživo, unutat mosh pita.

Vuk Oreb

Hits 717

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma