facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2006
Format Albumi
Vrsta Rap / Hip-hop
Dodano Četvrtak, 21 Travanj 2011
Žanr Rap
Length 1:14:38
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2006
Država SAD
Etiketa Shady, Interscope
Tags

Review

Godina 2006. bila je vrlo burna za Marshalla Mathersa, svima znanog kao Eminema. Naime, u razmaku od kojih tri mjeseca, Eminem je „obnovio“ bračne zavjete sa svojom prvom ljubavi Kim, pa se ponovo razveo od nje da bi vrlo brzo morao prihvatiti tužnu vijest kako je ubijen Proof, njegov dobar prijatelj iz grupe D-12. Sve to utjecalo je na vragolastog Marshalla koji se primirio, uzeo pauzu, ali ne zadugo. Evo ga opet, ovog puta u ulozi Velikog brata koji bdije nad svojim štićenicima i koji puta pokaže kako treba zadatak izvesti.
Eminem presents the Re-Up ustvari je samo mixtape, tj. po naški - kompilacija sa hrpom novog materijala, remixeva i novih nadolazećih zvijezda koje je otkrio Eminem i odmah ih potpisao za svoj label Shady Records. Kako Eminem zapravo zvuči nakon svih stresova koji su ga pogodili u zadnje vrijeme, otkriva prva stvar sa mixtapea, We’re back. Najbolji i najizbrušeniji flow u rep svijetu za jednog bijelca koji se bavi repanjem iako žali što ga ljudi ne doživljavaju legendom. Uostalom, prosudite sami kroz ovaj dio teksta flow i značenje: Not even in the same league as / Jay-Z, Nas, Pac, Biggie / or maybe, they"ll name me / somewhere at the bottom right after AZ / or say he / ripped that Biggie verse or that Jay-Z / yo his verses were crazy on that "Renegade" beat / but I ain"t never bought no whole CD of Shady"s.
U toj pjesmi gostuju i nove nade američkog hip hopa koje je Eminem otkrio, Ca$his, Stat Quo iBobby Creekwater. Sad ste vjerojatno i shvatili čemu služi ovaj mixtape: promociji novih imena na Shady labelu. Ne znam iz kojeg geta je Eminem iskopao ove mlade nade i buduće zvijezde, ali oni će zvijezde postati samo ako tako odluči glazbena mašinerija, a ne njihova vanserijska kvaliteta. Na mixtapeu gostuje još i nezaobilazna G-Unit ekipa sa svojim vođom i guruom 50 Centom koji je također nabacio par verseova na koje će se odvaliti svi G-Unit fanovi. Rekli bi Englezi, a ja bih u svom slobodno doslovnom prijevodu preveo: Nije moja šalica čaja.
Jedino što donekle valja na ovoj kompilaciji jest njezin tvorac – Eminem. Barem kada radi onaj dio hip hop kulture u kojem jedino valja – repa. Naime, pola pjesama sa mixtapea su Emova produkcija kojoj se ismijava cijela američka hip hop scena. Možda ‘ismijava’ zvuči kao prejaka riječ, ali vjerujte mi na riječ, Eminem definitivno ne kotira visoko među svjetskim producentima. Da iza sebe nema ime izgrađeno na repanju, vjerojatno nikad nitko ne bi čuo za Eminema producenta. Kako objasniti gunshot zvukove, repetiranje pištolja i rafale na svakoj pjesmi?
Međutim, kada se primi mikrofona, pokazuje kako žar i dalje tinja, a vatru očekujte kada izađe novi album. Što se žara tiče, tu je pjesma Public Enemy #1 gdje Eminemov oduvijek bolesni um spaja rušenje Twinsa, ubojstvo 2paca i atentat na Kennedyja. Ovako on to kaže:In remembrance of september 11 / Flash back to september 7th / When Tupac was murdered in Vegas / He said that he predicted his own death / Let us never forget it or should we ever live to regret it / Like the day John F. Kennedy was assasinated in broad day / By a craze lunatic with a gun…
Zadnja pjesma sa mixtapea po kvaliteti spada u sam vrh ovog ne pretjerano kvalitetnog izdanja. Riječ je o novoj Emovoj pjesmi No apologies koja nam daje do znanja kako su događaji s početka ove recenzije imali svoj udio u stvaranju pjesme. Riječi izgovorene na outru pjesme govore puno toga: Expect no sympathy from me / I"m an mc / This is how I"m supposed to be / Cold as a G / my heart’s frozen it don"t even beat / So expect no apologies.
Treba li dodati nešto više? Treba. Prije svega savjet Eminemu da se drži što dalje od otkrivanja novih talenata, makne što dalje od produciranja, a što prije dohvati mikrofona.
 

Admir Sinani

Hits 676
Eminem Albumi Kronologija Relapse » Relapse

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42