facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta / Gothic metal
Dodano Petak, 03 Prosinac 2021
Žanr Pop-Rock
Length 46:55
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 19.11.2021.
Tags Ewiniar

Review

Na prvi pogled bizarna je, iako često zastupljena, gotovo uvijek djelotvorna simbioza između nježnog ženskog soprana (uglavnom) u srazu sa poslovičnom macho prezentacijom muškog dijela bilo kojeg metal benda. Ta provjerena igra na temu Ljepotica i Zvijer očito je popularna diljem planete pa spomenimo gdje: Nightwish (Finska), Evanescense, Walls of Jericho (SAD), Within Teptation i Epica (Holandija), Arch Enemy (Švedska), Shadow (Japan), Astarte (Grčka), Opera IX, Lacuna Coil (Italija), a od domaćih snaga se u tu igru uključila Omega Lithium iz Pule/Umaga.

Doprinos domaćim snagama ovog puta dolazi iz Splita sa novonastalim gotik/prije rock nego metal bendom, rekao bih pravog naziva za tu vrstu glazbe (ime boga groma iz mikronezijske mitologije).

Polarizacija gore navedenih muško-ženskih odnosa u slučaju Ewiniar ne drži vodu iz jednostavnog razloga što to nije (makar trenutno) bend u punoj formaciji, već je to inicijalni projekt bračnog para Tramontana, Katarine (vokal) i Marina (kompozitor, odsvirao je sve instrumente).

Bračni par je svoje glazbene početke brusio kroz razne cover bendove rock/pop/gypsy jazz orijentacije. Ovo im je prvi autorski rad koji ne podliježe tezi da se prvi mačići bacaju u vodu.

Moglo bi se kazati da su hrabrost, ljubav i ludost u svojoj konstantnoj isprepletenosti tri polazišta na kojima počinje njihova autorska trasa. Hrabrost - jer su dokraja spoznali odgovornost za svoj prvijenac; ljubav – iskonska je njihova ljubav prema žestokim riffovima i mračnoj estetici; ludost – jer se njihova glazbena odrednica u Lijepoj našoj sve više udaljuje od prije zauzetih pozicija; stagnacija ili odumiranje su trenutno realne perspektive za metal glazbu. Razloga tome ima dosta, no to nije tema ovog članka.

Iz svake njihove note izvire puristički pristup u prezentaciji odabranog žanra, postojani baražni zid bubnja i basa sa prštećim gitarama, diskretnim klavijaturama, pametno odabranim teškim riffovima, te prvenstveno sa konstantnom i upornom melodičnošću koja je u njihovom slučaju dodatni bonus. Naravno, sve je to zaokruženo Katarininim vokalom.
Ewiniar su pošteno i nadasve korektno personizirali instrumentalne slobode nametnute izabranim stilom (ako o njima i možemo govoriti) bez nepotrebnog prosipanja nota u nizu zaista konzistentnog materijala koji reprezentativno predstavlja sve ono zbog čega je metal scena prigrlila bezbrojnu armiju obožavatelja.

Moto kojeg bi Ewiniar trebao promovirati mogao bi biti Omnia Sonus est obzirom da bračni par proizvodi zaista moćan zvuk koji će sigurno po okupljanju benda zvučati čvršće i moćnije.

Istina, nećemo ovdje pronaći raskošne simfonijske panorame grčkih Astartea, niti grlene „borbene“ pokliče jednih Arch Enemy; vokalno instrumentalne poslastice Nigtwish (sa Tarjom Turunen, naravno), ali ako vam se sviđa „Enjoy the Silence“ u izvedbi Lacuna Coil, „Lithium“ Paramorea; „Storm the Sorrow“ Epice; onda nema niti jednog razloga da vam se ne svidi ponuđeni materijal od korica do korica sa prvijenca mladih splićana.

Nećemo pronaći ni grlenu međuigru vokala i ubitačne ritam sekcije, niti uobičajene teme gothic bendova koji pjevaju o smrti uz uobičajenu dozu tema iz fantastike. Zato ćemo pronaći Katarinine stihove inspirirane onim što osjeća, čita, pronalazi u osobnom iskustvu, kao i u iskustvima drugih. Kako Katarina kaže: „preferiram da svaki slušatelj moje stihove interpretira na svojstven i subjektivan način“.

Album obiluje fino posloženim aranžmanima (Marin) koji ni trenutka ne odaju da je riječ o glazbenim „rookijima“, za što zaslužuju još jedan plus.

Siguran sam da će prezentacija ovog albuma u živo (jednog dana) iznjedriti postojanu bazu novih simpatizera koji će s pravom uživati u „Suspiriji“ , naslovnoj „Burning the Night“, „Years of Heaven“, „Against the Stream“.

Đorđe Škarica

Hits 145

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma