A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Little Fictions


Bookmark

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Dream Pop
Dodano Petak, 24 Veljača 2017
Žanr Pop-Rock
Length 48:25
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Polydor
Catalog Number 5722720
Edition details objavljeno: 3.2.2017.; produkcija: Craig Potter; snimano: Blueprint Studios
Tags Polydor Elbow Craig Potter

Review

Kada nekome (kao dio splitskog živopisnog urbanog/uličnog kolorita) kažeš da se uhvatio kao glamac (vrsta nejestive ribe) na udicu, to ustvari podrazumijeva određenu dozu naivnosti, neinformiranosti ili nepromišljenosti osobe kojoj je prikačena takva etiketa.

Pa eto, i ja sam se uhvatio na udicu pročitavši negdje napomenu koja glazbu grupe Elbow veže uz trajno prisutne i neponovljive oblike i teksture jedne od najboljih (ako ne i najbolje) grupe britanske progresivne glazbe. Riječ je o grupi Genesis, meni jednom od omiljenih favorita suvremene glazbene scene. Za početak sasvim dostatna informacija koja budi interes potenciran činjenicom da članovi grupe s ponosom ističu da im je Genesisova „Entagled“ s albuma „Trick of the tail“ oduvijek bila njihova inicijalna inspiracija. Pa sam na račun tih opaski postao glamcem.

Priznajem da o bendu Elbow baš i nemam nikakvih saznanja, unatoč njihovom sudjelovanju na zatvaranju OI u Londonu, sviranju na poznatom glazbenom festivalu Glastonbury te solidnim pozicijama njihovih prethodnih 6 albuma na glazbenim listama.

„Little fictions“ njihov sedmi po redu uradak poslušao sam 4 puta za redom i moram priznati da me niti jednom nije zainteresirao. Možda sam u nekoj prolaznoj fazi glazbene preslušanosti ili zasićenosti, kada me nešto teško i iskreno može oduševiti (iznimka su bili odlični albumi grupa Kaleo i My Baby). Situacija je to kada se zbog zamora materijala može napraviti nenamjerni propust u prepoznavanju kvalitete i originalnosti.

A kvalitete i originalnosti kod grupe Elbow ipak nema u dostatnim količinama, makar na ovom najfriškijem uratku, naime svih 10 kompozicija nemaju predispozicije i afinitet odlaženja u adrenalinske visine, nema tu nikakve dramatičnosti kao između krajnjih boja spektra, sve je obojano dosadnim sivilom, nema nikakve buke i galame, akceleracije koja bi vodila prema nekom bljesku ili pamtljivom uzbuđenju. Rekao bih da je to više ambijentalna, relativno pitka glazba kao stvorena za slušanje u malim intimnim prostorima, a koja ako se izuzme vokal s lakoćom može proći kao neobavezna glazbena pozadina primjerena mjestima javnog okupljanja (Brian Eno je između ostalog znalački radio glazbu upravo za te namjene). Njihov glazbeni film teče sporo poput rijeke Bosut, linearno, fjakasto, na momente i sterilno dosadno.

Jedina paralela s Genesisima je vokal, naime lider benda Guy Garvey zaista na momente uvjerljivo u koloritu podsjeća na glas Petera Gabriela (dobrim dijelom čak i namjerno) i tu svaka sličnost između njega i Gabriela, odnosno Elbowa i Genesisa prestaje. Naime svaka daljnja usporedba sasvim odlučno priču vodi u blasfemiju. Craig Potter (klavijature) nije u stanju isplesti glazbene pozadine, prepoznatljivi trade mark zvuka Genesisa, kao i ostvariti lucidnu umjerenost u improvizacijama kao što je to na svojim klavijaturama radio Tony Banks ; Mark Potter (gitara) zaista još može učiti od Mike Rutheforda i njegovih neortodoksnih skala, a da ne spominjem usporedbu Petea Turnera (udaraljke) s Phil Collinsom.

Između dijametralno snažnih emocija poput ljubavi i mržnje krije se u izmaglici još jedna, možda i pogubnija, poznata kao ravnodušnost. Upravo bi to bila moja emocija za ovaj uradak. A netko bezobrazniji bi im možda i odmjerio od lakta.

Đorđe Škarica

Hits 2380
Build a Rocket Boys! « Build a Rocket Boys! Elbow Albumi Kronologija Giants Of All Sizes » Giants Of All Sizes

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu