A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2019
Format Kompilacije
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Petak, 07 Veljača 2020
Žanr Pop-Rock
Length 1:39:49
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2019
Država Europa
Etiketa PIAS
Catalog Number PIASR1125DCDX
Edition details objavljeno: 25.10.2019.
Tags Pias Editors

Review

Pri stvaranju kompilacija treba razlikovati pojmove „Greatest HIts“ od onoga što nazivamo „The best Of…“. Prvo obuhvaća općeprihvaćene pjesme koje nalazimo u statistikama najizvođenijih na radio postajama ili u novije doba s najviše pregleda na youtubeu ili najviše „skidanja“ na stranicama na kojima se te pjesme mogu kupiti. Pjesme su to s kojima bendovi skupljaju svoje vjerojatno mršave tantijeme, obično su slatkaste i lako priljepčive. Vrte se u eteru dok slušateljstvu ne prokrvare bubnjići ili u blažem obliku ne izazovu žgaravicu. S druge pak strane, The Best Of..“ posve je drukčiji pojam jer obuhvaća ono najbolje što neki bend može proizvesti u okviru svojega djelovanja i mogućnosti. Često nemaju dodirnih točaka s pojmom hita, jer najbolje često i nisu najprihvaćenije.

Kad su Toma Smitha, pjevača i frontmena Editorsa, upitali kako je i zašto nastala ova kompilacija, jednostavno je odgovorio: „Snimili smo tri studijska albuma s gitaristom Chrisom Urbanowitczem, a zatim tri u drugoj postavi. Osjetili smo da je trenutak da malo zastanemo, predahnemo, rekapituliramo situaciju i razmislimo kamo ćemo dalje.“ Tri plus tri daje šest, to je jasno, a broj šest ima u numerologiji značajnu simboliku, jer označava lojalnost, posvećenost, odgovornost, savjesnost, istinoljubivost, idealizam i u, konačnici, ljubav u najširem smislu te riječi. A sve od navedenoga možemo pronaći i na ovoj kompilaciji.

Vjerujem da Editorse nije potrebno posebno predstavljati. Bend potječe iz Birmighama i postoji već gotovo dva desetljeća. U potrazi za imenom koje bi ih najbolje opisivalo izmijenili su ih nekoliko: Pilot, The Pride i Snowfield. Priznat ćemo, danas nam zvuči nezamislivo kada bi netko tako zove naše Editorse, bend koji nam se polako uvukao pod kožu kao pojam dobre glazbe i posebno vrhunskih izvedbi uživo . U to smo se više puta posvjedočili brojnim nastupima u Hrvatskoj. Tko ih prati zna da su ovdje nastupili čak pet puta, a za bend koji je daleko od Zagreba nekih 1900 km zračne linije zvuči impresivno. Premda su i prošli puta nastupili u Domu Sportova u sklopu Pozitivnog koncerta, koncert koji će uslijediti ove subote 8. veljače na istoj koncertnoj adresi bit će im najveći koncert dosada, jer će prema najavi svirati svoje najveće hitove, a to znači da će promovirati upravo ovaj „Black Gold“ album.

Sama kompilacija obuhvaća jedan disk, ali treba reći da se deluxe izdanje ove kompilacije se sastoji od dva diska. Prvi disk predstavlja „musaku“ (red mesa, red krumpira) studijskih snimaka široj publici poznatih i manje poznatih pjesama, dok je drugi u stvari poluakustični dodatak s podnaslovom „Distance“- I odmah bi trebalo upozoriti da ukoliko se odlučite za jednostruko izdanje bit ćete uskraćeni za dublji, emotivniji i ljepši dio ove kompilacije.

Prvi disk otvara pjesma „Frankenstain“, novi pop-pjesmuljak nedavno izdan kao EP, a zamišljen kao pjesmica pogodna za širenje radijskim postajama. Daleko je to od onoga najboljega što grupa može napraviti, ali ima potencijala. Slijedi ga „Papillon“, komercijalni hit, kojega Editorsi ponekad izvode na koncertu i u trajanju od nekih desetak minuta. Najljepši dio kompilacije čine pjesme s albuma „The Back Room“ (2005.), a među njima su „Munich“ - nenadmašan biser. Uzgred budi rečeno, ovdje je i „Bullets“ s istoga albuma, ali nema pjesme „All Sparks“, što me pomalo razočaralo. Naravno, možemo postaviti retoričko pitanje bi li te pjesme zvučale jednako dobro bez one pršteće energije gitariste Chrisa Urbanowitza ili ne. I nakon zmaja od pjesme kao što je „Munich“, kao da je neki veseljak stisnuo shuffle play pa nam slijede „Sugar“ i „Halle“, više popularne i zarazno komercijalne, a manje ponajveće uspješnice benda. S idućom pjesmom „An End Has A Start“ Editorsi obično otvaraju koncert na tekućoj turneji i pjesma je dobra jer opet ima ono nešto što možemo naći i u ranije spomenutom „Munichu“.

Znamo da glazbeni znalci u kompilacije vole ubaciti neku ranije neobjavljenu pjesmu kako bi pojačali interes publike za projekt, jer nije fora ako publika na studijskim uradcima ima sve pjesme koje može ponovno čuti na kompilacijama. Zato ovdje nalazimo „Upside Down“, pjesmu je koja je prvi puta objavljena na ovoj kompilaciji. Atmosferu smiruje pjesma „Ocean Of Nigt“ s electro-pop albuma „In Dream“ iz 2015. godine, a potom se i umrtvljuje pjesmom „No Harm“. Na kompilaciji su očekivano „Smokers Outside the Hospital Doors“, ponovno puna zvukova i boja, a zatim slijedi hit iz druge faze rada benda „A Ton Of Love“ s gitarama koje me neopisivo podsjećaju na EKV. Iduća „Magazine“ se prije ove kompilacije pojavila na nekom EP-ju iz 2018., tako da je vjerojatno slabije poznata publici. „The Racing Rats“ opet je pjesma koja mnoge vraća na početke kada sa su se za ovaj bend zainteresirali. u moje zrelo i veselo razdoblje, a „Black Gold“ je nova pjesma po kojoj je nazvana cijela kompilacija. Prvi dio priče završava „No Sound But the Wind“, izvučen iz soundtracka „New Moon“, vampirske „Sumrak“ sage.

Drugi dio kompilacije čini već spomenuti dodatak „Distance: The Acoustic Recordings“. Ovaj disk mnogima će biti pravi biser u kojem do izražaja dolazi sva raskoš vokala Toma Smitha, pjevača koji je svrstan u najveće pjevače ove vrste glazbe. Tek rijetkima će zvučati kao monotona uspavanka koju neće stavljati u svoje audio playere.

Možemo zaključiti: ova je kompilacija dobra početnica za one koji se žele upoznati s ovim bendom. Ali bolji poznavatelji će joj zamjeriti što su izostavljene pjesme poput „Bricks And Mortar“ ili „You Don't Know Love“. U svakom slučaju, crta ispod prvih šest albuma Editorsa je podvučena. Idealno bi bilo kada bi ovu Greatest Hits turneju zaključili snimkom nekoga od koncerata. To bi nam uistinu bila točka na i. Nadamo se da na to nećemo morati dugo čekati.

Ivan Dukić

Hits 3227

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski