facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Alternative rock / Art Rock / Experimental / Noise rock / Psychedelic rock
Dodano Srijeda, 09 Ožujak 2011
Žanr Rock
Length 1:10:17
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2009
Država SAD
Etiketa Warner Bros.
Edition details Producenti: The Flaming Lips, Dave Fridmann, Scott Booker / Datum objave: 13.10.2009.
Tags Dave Fridmann Warner Bros. Flaming Lips

Review

Novi supersonični spektakl iz svemirske radionice The Flaming Lips, dame i gospodo! Usudit ću se reći, jedan od najvažnijih bendova današnjice, brzo je, dakle, nakon začudnog soundtracka za vlastiti film "Christmas on Mars" napunio baterije i podario nam novih čak sedamdeset minuta glazbe koja ne mari za očekivanja ili kritičarsku logiku, slijedeći golu autorsku viziju Waynea Coynea i društva. Neki su ih nazivali nasljednicima Pink Floyd, no dok spomen legendarnih Britanaca prvenstveno nameće sliku hladne institucije, Coyneov bend doima se poput humanizma u rock okruženju. The Flaming Lips su oduvijek, a posebno od jednog od najljepših albuma ikad snimljenih, "The Soft Bulletin", zračili toplinom usprkos svojoj ekscentričnosti i pozitivnom ludilu. Baš ih to čini onim kako sam ih nazvao u drugoj rečenici ovoga osvrta.

"Embryonic" dolazi u naše zvučnike bez velike pompe, čak i, vjerujem, bez velikih očekivanja. Jer, sa "The Soft Bulletin" postavili su letvicu uistinu previsoko, pa su nas ipak trebali vratiti u stvarnost s odličnim, ali nedovoljno genijalnim "Yoshimi Battles the Pink Robots", te konačno ostavili na distanci s tek solidnim "At War with the Mystics". Lutanja po filmskim vodama, te skladanje psihodeličnih svemirskih instrumentala samo su pojačala dojam da se bend polagano zatvara u sebe, kao da vapi za samozatajnošću. E pa sad baš s djetinjom radošću mogu kazati da je "Embryonic" vratio The Flaming Lips u punom stvaralačkom sjaju, toliko da se čini da su svo ovo vrijeme tek pripremali teren za njega.

Već je uvodna "Convinced of the Hex" bolja od ičega što se može naći na prethodniku (mislim na "At War with the Mystics" kao posljednji punokrvni studijski album), a ujedno i nešto najmoćnije što se moglo čuti cijele ove godine. Pun zvuk nafilan distorzijom daleko je od bilo kakve poliranosti, zarobljavajući slušatelja čistom snagom i entuzijazmom. Bučni do razine prljavosti, The Flaming Lips su prvim taktovima zacrtali audio karton svoje najnovije albumske bejb, i to po principu uzmi ili ostavi. Tko je, poput mene, uzeo, s oduševljenjem je dočekao nastavak u još masnijoj i gušćoj "The Sparrow Looks Up at the Machine". Zauzdavši potom gitare i ostalu soničnu aparaturu, Coyneova ekipa s "Evil", koja zvuči poput neobrađivane, sirove snimke sa sessiona iz razdoblja "The Soft Bulletin", daje priči punoću i višedimenzionalnost u koju nije trebalo ni sumnjati. I dalje sve kao da se kotrlja po nepogrešivo iscrtanoj šabloni.

"Aquarius Sabotage" otvara ciklus pjesama s astrološkim konotacijama u nazivu, što se može uzeti kao jedna natuknica u konceptualnosti albuma. I preostali naslovi tog mini-ciklusa, "Gemini Syringes", "Scorpio Sword" i "Virgo Self-Esteem Broadcast" (na prvoj i zadnje navedenoj gostuje matematičar Thorsten Wormann sa svojim znanstvenim izlaganjima) slični su instrumentali nalik soundtracku neke (ne daj Bože) buduće prerade Kubrickove "2001: Odiseje u svemiru", osim "Saggitarius Silver Announcement" koja je baš nalik kakvom sudbinskom proglasu. "See the Leaves" novi je zvučni udar, ovoga puta podijeljen u dva dijela, prvi posve nalik uvodnim pjesmama i drugi koji kao da je izveden na aparatima za održavanje na životu. Krhka se minijatura "If" potom sjajno naslanja na svoju prethodnicu.

"Your Bats" je nošena muskulativnom ritam sekcijom s distorziranim bubnjevima kao prepoznatljivom trademarku Davea Fridmanna, koji, naravno, opet sjedi na producentskom stolcu. Balansirajući između napadne glazbe i nježnog vokala, pjesma se pretače u najljepšu i ujedno najdužu skladbu albuma, zavodljivu "Powerless". Vođena finim basom koji kao da pulsira, pjesma gradi svoju dramatičnost na prebiranju po gitarskim žicama, a zaokružuje je gotovo plačni Coyneov vokal.

Drugu polovicu albuma otvara polagano gradeća distorzirana struktura "The Ego's Last Stand", na koju se naslanja otlačena, namjenski neozbiljna "I Can Be a Frog", na kojoj gostuje (putem telefonske veze!) Karen O iz Yeah Yeah Yeahs. Iako prpošna tekstom, pa i vokalnom izvedbom, pjesma odiše sjetom tipičnom za iskaz The Flaming Lips. "Worm Mountain", na kojoj gostuje synth-pop bend MGMT, najgušće je tkivo "Embryonica", kroz čiji se debeli zvučni zid ritam sekcije zavodnički probijaju fluidne gitare, dajući toj zvučnoj prenatrpanosti nužno prozračenje. "The Impulse" je, pak, svojevrstan parnjak "Gemini Syringes", vocoderskim ljepotama posve na tragu jednih Air.

Pumpajuća "Silver Trembling Hands" kao da odgađa završnicu koja ipak konačno (to kažem samo zato što nisam sklon predugim albumima) dolazi s kotrljajućom "Watching the Planets", opet s Karen O s druge strane telefonske veze. I... sedamdeset minuta podijeljenih na ovih osamnaest epizoda uopće se ne čini toliko dugima! Za jednog poklonika što kraće minutaže albuma, više nego pouzdan znak da se u plejeru vrti pravo remek-djelo. Tim bitnije što je i meni samom – koliko god obožavao glazbu The Flaming Lips – već splasnula gorljivost u iščekivanju novih radova iz uvijek nepredvidljive kajdanke Waynea Coynea.

Svojom formom dvostruki album, "Embryonic" je, po riječima vlastitih autora, baš i nastao iz fascinacije nefokusiranim, razbarušenim, a opet fenomenalnim dvostrukim albumima kakav je, recimo, Bijeli album Beatlesa. "Embryonic" uistinu jest Bijeli album Flaming Lipsa, naravno, nadajući se da to ne znači, kao kod dičnih uzora, da je na pomolu raspad benda. Kompaktno razbarušen i bez naglaska na fokusiranosti, najnoviji domaći uradak The Flaming Lips ima sve preduvjete da postane album godine i kao takvog ga najtoplije preporučujem svima koji ovih dana, tjedana i mjeseci obiđu svoj omiljeni CD-shop.

 

Toni Matošin

Hits 1017
Christmas on Mars « Christmas on Mars The Flaming Lips Albumi Kronologija The Dark Side of the Moon » The Dark Side of the Moon

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma