facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Protuotrov


Bookmark

Data

Released Prosinac 2009
Format Albumi
Vrsta Rap
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rap
Length 50:00
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2009
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Catalog Number 385601092172
Edition details objavljeno: 10.12.2009.; produkcija: Edo Maajka, Xcirey, Rifle, King Mire i Kontra; snimano: Morris Studio, Zagreb
Tags Menart Edo Maajka Frenkie King Mire Rifle Xcirey

Review

Nešto se čudno događa sa mladim Hamidovićem. Nema više rafalnog repa, usporio je na trakama i koncentrirao misli. Što i a priori nije loše – razgovjetniji je. Davno je stari metalac Gibonni u intervjuu za Playboy rekao da nije lako uvijek ispasti suvisao, razgovijetan i glasan.

Zato je na Protuotrovu Frenkie sporiji, ali i dalje melje i reprezent i pričanje priča (tipa Nerko), ali i ljubavne pjesme. Da, Frenkie je snimio jednu ljubavnu – Tebi sa konspirativnim Damirom I. na sevdaholikom refrenu. Posveta djevojci kuriozitet je kao i Bahatteejeva Ako ubijem ljubav, draga sa ploče stare već 8 godina.

Nije samo ovo jedina paralela – od koncepta omota i motiva na bijeloj podlozi do soc-prozivanja i konstituiranja sjebane situacije u društvu čini sve ovo teškim za slušati i više će ljudi odbit nego dobiti. Nema veze, bolje da mrze nego da ignoriraju, ali je još bolje da misle glavom dok slušaju. Bahattee je onda zapalio američku zastavu na Porinu i otišao u privatnike, a Frenkie još nije zapalio ništa što bi bilo kažnjivo na konto Povrede ugleda neke od republika na ovim prostorima1 - otvorio je u Tuzli dućkas sa sprejevima.

Većinu beatova je ovdje odradio Maajka (spominje se i kao alias Big Head Beats) koji baca samo jedan feature i to u Pametni & bogati gdje traku otvara Nijemac Pal One. Naslov poprilično objašnjava sadržaj versova, a Frenkie zaziva spaljivanje Sjedinjenih Američkih Država, Hollywooda i Europske Unije koje će se ionako dogoditi samo od sebe. Na nama je da ga dočekamo u sumrak na nekom otoku sa cigaretom u ustima i koktelom u rukama.
Previše apokaliptično? Možda. Nerealno? Teško. Rimsko carstvo, Bizant, Otomanski imperij, Commonwealth (djelomično), Austrougarska monarhija i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika pričaju priču o velikom okupljanju pod plemenitom idejom i jednako velikom raspadu.

Osim njemačkog tu je i američki gost – Masta Ace (kojemu na Wikipediji pod „međunarodna suradnje“ jedina ponosno stoji zabilješka o pojavljivanju na Protuotrovu) i jedini Hrvat sa defaultnim američkim naglasom – Phat Phillie sa Radija 101 sa 19 milijuna kuna minusa u poslovanju. Remi gostuje na zadnjoj stvari, Ne žalim i to je drugi feature na Frenkijevim pločama. Prvi je bio na F.R.E.N.K.I.E., sa debi albuma godine gospodnje 2005. Ovdje Frenkie baca lajnu koja sublimira cijeli album: ...aktivizam za mene znači: naći poso`.

Albumu od razumnih 49 i pol minuta dodan je i DVD disk sa dokumentarcem o snimanju s malo Mire Vidovića i studija, malo kadrova sa koncerata i svjedočanstava iz prve ruke kako je počela priča oko FM Jam.

Simbol na naslovnici, za grafitiranje spreman stencil modificiranog caduceusa, sa samo jednom zmijom i mikrofonom umjesto štapa na Red Hot Chili Peppersolikoj zvijezdi dobro će stajati na majicama, ako ih bude. Ostatak stranica konceptualno nosi naslove sastav i primjena te jedan tipfeler: samo jedno "r" u Chuck Norris.

Antonio Hadrović

Hits 748
Povratak cigana « Povratak cigana Frenkie Albumi Kronologija Troyanac » Troyanac

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42