facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2008
Format Albumi
Vrsta Experimental / Electronic
Dodano Petak, 07 Listopad 2011
Žanr Experimental
Length 53:53
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Illegal Art
Tags

Review

 

Sempliranje, temelj hip – hopa, nekada davno nije bio problem.
Štoviše, to je bila više - manje čast dok taj isti hip – hop nije počeo zarađivati. Tada sempliranje iznendada postaje problem.
 
Student biomedicinskog inženjeringa, Greg Gills, godine 2001. nema pametnijeg posla pa počinje sa rezanjem i lijepljenjem pjesama na laptopu u nadi da će upoznati više djevojaka. Bilo je to na početku ere Mash – upa, lijepljenja dvije ili više pjesma u jednu. Tri godine kasnije Danger Mouse lijepi vokala Jay–Zja sa njegovog Black Albuma na semplirane instrumentale sa The White Albuma od The Beatles. Tako je nastao (vidi čuda od imena) The Grey Album.
 
Niti živući Jay – Z niti dio pokojnih Beatlesa nije bio sretan zbog tog. Tužba je pokrenuta, ali album se proširio po mreži i lavina je započeta.
Dvije tisuće i osme Greg Gills izdaje treći mash – up album imena Feed The Animals, dakle ovaj o kojem čitate gdje semplira tristotinjak pjesma u rasponu od Nine Inch Nails i Nirvane do Beastie Boys, Queen, Radiohead i LL Cool J-a.
 
Svih petnaest pjesma sastavljeno je od ispitchanih, time-stretchanih ili na neki drugi način izmijenjenih dijelova originalnih pjesama u novi kontekst koji samo čeka da se podigne zakonska tužba protiv kršenja autorskih prava originalnih izvođača. Što je poprilično sranje. Sam Gills je, u dokumentarcu Good Copy Bad Copy koji nije o Ajsu, Timbetu i Wikleru već o kulturi remiksa i intelektualnom vlasništvu, izjavio da bi vrlo rado platio autorska prava za svaki sempl kad bi imao para i kad bi to imalo smisla jer ne krade drugima kruh već križa žanrove i publici jednog žanra otvara neke druge - zapravo, radi promociju.
 
Tako je ovaj album sa imenima pjesmama koje baš i nemaju veze sa sadržajem, zapravo namijenjen slušanju u kontinuitetu i divljenju kako netko nađe vremena toliko analno lijepiti semplove jedan na drugi i tako dobro zvučati.
 
Antonio Hadrović
Hits 896

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma