facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
ARTeDOX


Bookmark

Data

Released Svi 2011
Format Kompilacije
Vrsta Experimental / Instrumental
Dodano Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012
Žanr Soundtrack
Broj diskova 1
Edition date Svi 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 377-11
Edition details Datum objave: 9.5.2011. Produkcija: Dalibor Grubačević. Snimano: 2005.-2011.
Tags

Review

Jeste li ikada u rukama držali «soundtrack» jednog hrvatskog autora? Niste? Ništa čudno, jer takvih proizvoda gotovo da i nema. Skladatelji postoje, postoje i domaća estradna lica koja su neke svoje radove postavili kao zvučnu kulisu u filmovima, no i jedni i drugi te iste radove rijetko su objavljivali na nosačima zvuka. Na našem malom tržištu sluha nema niti za nešto što je «vanka» odavno mainstream, pa je pravo osvježenje u rukama držati pravi pravcati CD filmske glazbe. Autor za naše prilike neuobičajenog izdanja, koprivnički je skladatelj, aranžer i producent Dalibor Grubačević čiji je album «artEdox» prošle godine svrstavan među najuspjelija domaća ostvarenja. Preciznije rečeno, to je kompilacijski album s temama iz dokumentarnih filmova za koje je glazbu od 2005. do 2011. godine napisao Grubačević.

Za jedan od njih, točnije Zajedno Nenada Puhovskog dobio je i nagradu za najbolju glazbu, a uz spomenuti, na nosaču zvuka, prvom posvećenom dokumentarcima i kao takvom, prvom ikada objavljenom na našim prostorima, možemo čuti i teme iz filmova Album, Zaustavljeni glas, Tesla, Izgubljeno blago, Josip Cvrtila – Dragi tata, Ode dućan te iz tv-serije Hebrang.

Mislite da originalna glazba u dokumentarcima ne mora pratiti sliku? Možda i ne mora, ali ovaj talentirani skladatelj tim se pitanjem uopće ne zamara. Da kojim slučajem o Grubačeviću ništa ne znamo, 19 tema koliko ih se nalazi na CD-u, vjerno bi mogle pratiti i pokretne slike nekog igranog filma. Iako ne posjeduje formalno glazbeno obrazovanje, a sate harmonije, kontrapunkta i okrestracije četiri je godine polazio kod profesorice Natalije Imbrišak, koprivnički skladatelj pokazuje kako za bavljenje glazbom nije potrebno imati diplomu – ako talent postoji, važno ga je njegovati.

Grubačević se naime, za svoju filmsku glazbu koristi orkestar – bilo da je riječ o klarinetu i prekrasnoj naslovnoj temi iz filma Zajedno, gudačima, glasoviru ili nekom drugom instrumentu, sve teme donose «živi» instrumenti. Što je tu čudno, pitate se? U inozemstvu, prvenstveno SAD-u gdje se odavno uz svaki film paralelno izdaje i soundtrack, to je uobičajena pojava, dok se u Hrvatskoj «zvučne vrpce» mogu nabrojati na prste jedne ruke, a orkestrirane filmske glazbe, k tome na CD-u, do sada gotovo da i nije bilo. Važnije od toga je međutim, autorovo snalaženje u tom žanru. Grubačević pokazuje da zna stvoriti atmosferu i glazbalima dočarati različite događaje i stanja te da to čini suvremenim filmskoglazbenim jezikom.

Stoga bi savjet za čitatelje glasio – upamtite ovo ime, a za redatelje – ako razmišljate koga angažirati, odgovor je Dalibor Grubačević.
Dalibor Grubačević – artEdox

Biojana Perhat

Hits 785

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42